2024.03.29, Péntek
A hajdúszoboszlói fürdőkomplexum nyolc medencéje és kilenc jakuzzija a Mapei termékmegoldásaival valósult meg
Fotók: Mapei Kft.

A hajdúszoboszlói fürdőkomplexum nyolc medencéje és kilenc jakuzzija a Mapei termékmegoldásaival valósult meg

Mapei Kft.

2022.06.06. 10:00 - Kalácska-Nagy Nóra

A medenceburkolás kialakításhoz a Mapei termékei nyújtottak segítséget.

Hirdetés

A Hungarospa Hajdúszoboszló Európa legnagyobb fürdőkomplexuma, amely széles szolgáltatási kínálattal áll vendégei rendelkezésére: gyógyfürdő, Aqua-Palace Fedett Élményfürdő, Strand, Aquapark és végül, de nem utolsó sorban a 2021 nyarán megnyílt Prémium Zóna.

A Prémium Zónát a strand területén belül alakították ki, és Magyarország leglátványosabb szabadtéri wellness fürdőjeként tartják számon. Három nagy medencéje a legkülönfélébb élményeket nyújtja.

Fotók: Mapei Kft. 

Medenceburkolás 15.000 négyzetméteren

A Prémium Zóna kialakításakor a gépek a Csónakázó-tó partszakaszán dolgoztak. Először a medencék alapjai készültek el, majd a burkolás és az élményelemek beépítése történt meg. A kivitelezés során három medencecsoport kialakítását végezték el; a Plitvice, a Tahiti és az Amazonas medencecsoportokra bontották a területet. A generálkivitelező a hajdúszoboszlói székhelyű Magyar Mélyépítő Kft. volt.

A létesítmény 2,5 hektáron terül el, az együttes vízfelülete meghaladja a 2500 négyzetmétert, és 1000 fő egyidejű befogadására van lehetőség.

A nyolc medence és kilenc jakuzzi hidegburkolását a Mapei termékmegoldásaival valósították meg 15.000 négyzetméteren. A közel egy évig tartó munkálatok kivitelezői a CZP 2006 Kft. és a Pegazso 2010 Kft. szakemberei voltak.

A munkálatokat a betonszerkezet javításával kezdték a kivitelezők. A MAPEGROUT termékcsalád betonjavító habarcsát, a MAPEGROUT 430 szálerősítésű, finomszemcséjű, állékony (tixotróp) betonjavító habarcsot alkalmazták erre a feladatra.

A kialakított vasbeton medencetest síkjai általánosságban egy medence kialakításakor nem megfelelő pontosságúak a burkolat fogadásához. Különösen igaz ez a medencefejek és a medencefenék lejtései esetében. Ezek kiegyenlítését itt is el kellett végezni.

A medencefalakra kiegyenlítésként a PLANITOP FAST 330 kiegyenlítő anyagot alkamazták. A medence alján, a TOPCEM esztrichcementet használták PLANICRETE-s tapadóhíddal.

A kiegyenlített felületeket kenhető vízszigeteléssel látták el. A szerkezeti dilatációk felett, a szigetelés felvitelét megelőzően ADESILEX PG1 epoxi ragasztóval ragasztották le a MAPEBAND TPE vízzáró rugalmas szalagot.

A falcsatlakozásoknál, fal-padló csatlakozásoknál, az aljzat dilatációs hézagainál és a csőáttöréseknél a megfelelő MAPEBAND EASY hajlaterősítő szalag és kiegészítők beépítésére volt szükség.

A MAPEBAND elemeket MAPELASTIC rétegbe ágyazták. A szigetelő bevonat kialakítására a víznyomásálló, kenhető és szórható MAPELASTIC volt a legalkalmasabb.

Az így vízszigetelt felületre ragasztották fel a burkolatot, melyhez az oldalfalra a KERAFLEX S1, míg a padlóra a KERAFLEX EASY S1 ragasztót használták fel. Több különböző Agro Buchtal burkolattal dolgoztak a mesterek. A standard 12,5 x 25 centiméterestől az 5 x 5 centiméteres kerámiamozaikon át egészen a 2,5 x 2,5 centiméteres kerámiamozaikig alkalmazták a burkolatokat különböző színárnyalatban a megadott burkolattervnek megfelelően.

A ragasztást követő fugázás a burkolólapokkal együtt biztosítja a magas szintű esztétikai megjelenést.

Ezen medencék és jakuzzik esetén is a KERAPOXY epoxigyanta alapú termékcsaládra esett a választás, mely jelentősen nagyobb vegyi ellenálló képességű, gyakorlatilag nulla vízfelvételű fugaanyagokkal rendelkezik. A fugahézagok tömítése a KERAPOXY CQ kétkomponensű, saválló epoxi fugázóanyaggal történt. A közvetlen és jelentős vegyi terhelés a felületen a fugázóanyagot éri.

Általánosságban elmondható, hogy az epoxigyanta alapú fugázók bár költségesebbek, ám hosszabb élettartamú megoldást jelentenek. A burkolat tartóssága szempontjából meghatározó a medence tisztításához használt anyagok töménysége, a tisztítás gyakorisága, és a leöblítés alapossága a tisztítás után. A vízben jelenlévő magasabb oldott anyag tartalom több lerakódással, kiválással jár, így ilyen esetekben a tisztítás várhatóan az átlagosnál nagyobb terhelést fog jelenteni a hidegburkolat számára.

Ezért érdemes például termálvizes medencékhez és magas oldott ásványi anyag tartalmú vizekhez epoxi fugázót választani.

A dilatációs hézagokat MAPEFLEX MS 45 rugalmas hézagtömítővel töltötték ki.

Kincsvadászatra hív a Mapei Kft.

Az építőipari segédanyaggyártó vállalat kincsvadászat játékot indított, hogy felhívja a figyelmet az épített környezet szépségeire – köztük a hajdúszoboszlói Hungarospa különleges megoldásaira.

A kampányban az ország nyolc pontján található turisztikai szempontból is jelentős Mapei referenciaépületben invitálják kincsvadászatra az érdeklődőket. Az épületekben QR kódot tartalmazó plakátokat rejtettek el, melyeket mobiltelefonnal beolvasva kérdéseket válaszolhatnak meg az érdeklődők. A játékban résztvevők nyereménysorsoláson vehetnek részt, ahol értékes ajándékokat nyerhetnek.

A kincsvadászat 2022. június 1–től augusztus 31-ig tart. A játékban megtekinthető épületek:

  • Millenium Háza (Budapest),
  • Aquaworld Resort Budapest,
  • Sándor-Metternich Kastély (Bajna),
  • Nagyerdei Víztorony (Debrecen),
  • Óvári vár (Mosonmagyaróvár),
  • Reptár Repülőmúzeum (Szolnok),
  • Hungarospa (Hajdúszoboszló),
  • Zalakaros Gyógyfürdő (Zalakaros).

A játék részletei a https://www.mapei.com/hu/hu/mapei-referencia-jatek-2022 címen érhetők el.

ADATOK

Referencia: Hungarospa Prémium Zóna

Mapei termékekkel végzett munkálatok: betonjavítás, vízszigetelés, hidegburkolás

Helyszín: Hajdúszoboszló

Kivitelezés éve: 2020-2021

Tulajdonos: Hungarospa Hajdúszoboszló

Generálkivitelező: Magyar Mélyépítő Kft.

Szakipari feladatok kivitelezője:
CZP 2006 Kft., Pegazso 2010 Kft.

Építész: Varga Sándor, CELLA MEDIA Mérnöki Kft.

Mapei partnerkereskedő: GSV Kft.

Mapei kapcsolattartó: Szénás Krisztán, Kis Péter

 

Felhasznált Mapei termékek

Betonjavítás: Mapegrout 430, Topcem, Planitop Fast 330

Vízszigetelés: Adesilex PG1, Mapeband TPE, Mapeband Easy, Mapelastic

Hidegburkolás: Keraflex S1, Keraflex Easy S1, Kerapoxy CQ, Mapeflex MS45

Galéria

Mi épül?Mapei Kft.HajdúszoboszlógyógyfürdőkMagyar Mélyépítő Kft.

Hírlevél

Hirdetés