2024.03.19, Kedd
Visszakaphatja a Várnegyed fölé emelkedő tornyát a Magyar Nemzeti Levéltár épülete
A levéltár főépülete a Bécsi kapu téren - Fotó: wikipedia.hu/Karelj

Visszakaphatja a Várnegyed fölé emelkedő tornyát a Magyar Nemzeti Levéltár épülete

magyarepitok.hu, TED

2022.06.27. 15:30 - Bíró Beáta

Látógató- és oktatási központot is kialakítanak a felújított Bécsi kapu téri épületben.

Hirdetés

A Magyar Nemzeti Levéltár Bécsi kapu téri épületének felújítási tervei elkészítésére, valamint a volt Országos Villamos Teherelosztó épületének revitalizációjára írt ki pályázatot a Várkapitányság Integrált Területfejlesztési Központ Nonprofit Zrt. A komplett generáltervezésre, mérnöki és turisztikai szolgáltatási munkákra vonatkozó ajánlattételi felhívás az európai közbeszerzési értesítőben jelent meg.

A rekonstrukció során kialakítanak egy látogatóközpontot, valamint egy oktatóközpont is létesül, amely szállóvendégek fogadására is alkalmas lesz. Ennek része lesz az a torony, amit 1945-ben bontottak el, miután a második világháborúban súlyosan megsérült, de a megsemmisítésében városképvédelmi szempontok is közrejátszottak. Ezt a tornyot építik most vissza, amely szerves része lesz a látogatóközpontnak.

 

Új részt is építenek a régi létesítményhez

Az észak-nyugati épületszárny új épületként jön létre, a nyugati szárnyat pedig eredeti méretűre bővítik.

A régi Bécsi kapu téri épület teljes belső infrastruktúráját modernizálják és restaurálják a belső tereket. Felújítják a teljes homlokzatot és tetőt, valamint a kapcsolódó területeken további zöldfelületeket hoznak létre.

A generáltervezési feladatok magában foglalják

  • az előkészítési és vázlatterv elkészítését (előkészítő mérnöki teljesítmények, rajzok, komplett vázlatterv turisztikai terek ábrázolásával, valamint geodéziai, beépítési és közmű helyszínrajzzal együtt);
  • az engedélyezési terv kidolgozását (a meghatározott műszaki tartalom alapján),
  • a kivitelezési terv teljesítését a bontási tervvel együtt, 
  • valamint a megvalósulási terv elkészítésétét a hatályos jogszabályok szerint.

 

A rekonstrukció az épület csaknem teljes területét érinti: a 17 381 négyzetméterből (pince, földszint, I-IV. emelet, tető) 16 228 négyzetméteren zajlik majd a felújítás.

A generáltervezői vállalás fontos része a minősítési eljárás, az épületnek legalább „VERY GOOD” minősítést kell elérnie BREEAM minősítésben, vagy ezzel egyenértékű zöld minősítéssel kell rendelkeznie.

Mi épül?BudapestVárnegyedMagyar Nemzeti Levéltárrekonstrukciólátogatóközpont

Hírlevél

Hirdetés