2024.06.17, Hétfő
Erdély egyik legjelentősebb épülete magyar kivitelező munkájával újult meg

Erdély egyik legjelentősebb épülete magyar kivitelező munkájával újult meg

mti, magyarepitok.hu

2022.07.14. 14:29 - Hegedűs Gergely

A Kolozsvár főterén álló Szent Mihály-templom felújítása nem annyira üzleti vállalkozás, inkább erkölcsi kötelesség volt a kivitelező KÉSZ-Csoport szakemberei számára.

Hirdetés

A Kolozsvári magyar napok keretében, augusztus 13-án áldják meg a Kolozsvár főterén álló felújított Szent Mihály-plébániatemplomot - jelentették be csütörtöki sajtótájékoztatójukon a plébánia és a műemlékfelújítás illetékesei.


A tetőszerkezet és a homlokzat is megújult, acélszerkezetű lépcsőt kapott a torony

A kolozsvári Szent Mihály-plébániatemplomot 2018 márciusában zárták be a KÉSZ-csoport romániai leányvállalata által kivitelezett felújítási munkálatok miatt. A munkálatok Puskás Attila, a KÉSZ Románia képviselőjének korábbi beszámolója szerint az alábbiakra terjedtek ki:

  • a hatalmas és nagyon komplex történelmi tetőszerkezet felújítása;
  • a homlokzatok felújítása és a kőrestaurálása;
  • a toronyba beépített acélszerkezetű lépcső kivitelezése, amely segítségével a 76 méteres neogótikus torony látogatható vált.

A felújításról 2018 decemberében egy videóval is beszámoltunk:

 

A mostani sajtótájékoztatón Puskás Attila elmondta: a munkaterületté alakított templomból az évek során 1500 tonna hulladékot szállítottak el, az épületben és köréje 33 ezer négyzetméter állványt építettek, 14 ezer négyzetméter kőfelületet tisztítottak meg, és csupán a munkálatokban érintett felek egyeztetéseire 8000 munkaórát fordítottak. Hozzátette:

nem annyira üzleti vállalkozásnak, hanem erkölcsi kötelezettségüknek érezték, hogy részt vegyenek Erdély egyik legjelentősebb műemlékének a felújításában.

A gótikus templom építése a 14. század második felében kezdődött, és a 15. század első felében fejeződött be. A templom jelenlegi, neogótikus tornya 1837 és 1859 között épült. A Szent Mihály-templom számos történelmi esemény színhelye volt. Falai között közel ötven országgyűlést tartottak, itt iktatták be az erdélyi fejedelmek közül Báthory Zsigmondot, Rákóczi Zsigmondot, Báthory Gábort és Bethlen Gábort. Márton Áron erdélyi katolikus püspök itt mondta el 1944 májusában a zsidóüldözést elítélő nevezetes beszédét.


Igyekeztek a rejtett szépségeket is megőrizni

Ilyés Szabolcs, a felújítás projektmenedzsere hozzátette, a budapesti műszaki egyetem 2014-ben 14 millió euróra becsülte a felújítás költségeit, és úgy vágtak bele a munkába, hogy tudták, ennek a töredéke fog rendelkezésre állni. Végül az Európai Unió forrásaiból hirdetett turisztikai pályázaton nyertek közel négymillió eurós támogatást, amelyhez hozzáadódott a magyar kormány több mint kétmillió eurós támogatása. Hozzátette: a felújítás végösszege megközelíti a hétmillió eurót, az EU és a magyar kormány támogatását a plébánia önrésze, a román kormány és a kolozsvári önkormányzat támogatása, valamint az adományok egészítették ki, de az összeg egy kis része még mindig hiányzik.

A Kolozsvári magyar napok főszervezője: Gergely Balázs úgy fogalmazott:

Kolozsvár első számú szimbóluma újult meg, ez pedig az egész város számára ünnep. Így nem a magyar napoknak lesz az ékköve a templomszentelés, hanem a templomszentelés kiegészítéseként szervezik a magyar napokat.

Márton Judit műszaki ellenőr arról beszélt, hogy a templomtető egyik cserepére rajzolt falevél ébresztette rá arra, hogy a műemlék egykori építői számára fontos volt olyan helyekre is szépséget beépíteni, ahol egyáltalán, vagy alig látszik. Hozzátette: a felújítás során igyekeztek minden részletre odafigyelni, a rejtett szépségeket is megőrizni.


A gyülekezet az ünnepség másnapján veszi birtokba a megújult templomot

A sajtótájékoztatón az is kiderült, hogy augusztus 13-án az ünnepi szentmisét Kovács Gergely érsek celebrálja, az újraépített oltárt Miguel Maury Buendia pápai nuncius szenteli fel. László Attila plébános, főesperes elmondta: az oltárasztalt Márton Áron püspök készíttette nyolcvan évvel ezelőtt, de a kommunista diktatúra idején szétverték, darabjai pedig kikerültek a templomból. A vörösmárvány lapot most kő talapzatra helyezték, és az építményben a meglévő ereklyék mellett helyet biztosítottak Márton Áron püspök majdani ereklyéjének is. Ez akkor kerülhet Kolozsvárra, ha a püspök boldoggá avatása megtörténik.

László Attila hozzátette: háromnapos ünnepre készülnek, hiszen az eseményhez kapcsolódó zenei rendezvények már előző este elkezdődnek, a gyülekezet pedig az ünnepség másnapján veszi birtokba a megújult templomot.

A főesperes az MTI kérdésére elmondta: a felújítás befejeztével a templomtoronynak olyan részei is látogathatóvá váltak, amelyeket korábban csak különleges alkalmakkor nyitottak meg. Hozzátette: augusztus végéig látogathatóvá válik a torony, amelyben kiállítóteret alakítanak ki, körbejárhatóvá teszik a szentélyt, és megnyitják a "királylépcsőt", a templom oldalán a magasba vivő két spirálos csigalépcsőt.

Mi épül?KÉSZ CsoportKolozsvárműemlékfelújítás

Hírlevél

Hirdetés