2024.04.19, Péntek
Nyíregyházi stadion: a lelátó falait már szinte teljesen felhúzták

Nyíregyházi stadion: a lelátó falait már szinte teljesen felhúzták

magyarepitok.hu

2022.07.28. 16:25 - Szabó Ákos

A multifunkciós létesítmény projektjében az Épkar Zrt. és a Nyír-Wetland Generál Zrt. konzorciuma jelenleg a stadion és a mellette épülő sportközpont szerkezetét építi, illetve összetett közműkiváltási munkákat is végeznek.

Hirdetés

Rendszeresen beszámolókkal tájékoztatunk Nyíregyháza új sportkomplexumának építkezéséről. A Nemzeti stadionfejlesztési programban a régi, - már az 1950-es években is elavult technológiával felépült – stadion elbontását követően 8150 férőhelyes létesítményt alakítanak ki.
 

Koncerteket is tarhatnak majd a stadionban

A multifunkciós stadionban nem csupán labdarúgó mérkőzéseket tarthatnak majd meg egy több mint 10 ezer négyzetméteres központi pályán, hanem koncerteket és már rendezvényeket is szervezhetnek majd. A stadiont a modern, UEFA-2 kategória követelményeinek megfelelően adják majd át.

A fejlesztésen a Beruházási Ügynökség feladatait ellátó BMSK Zrt. megbízásából az Épkar Zrt. és a Nyír-Wetland Generál Zrt. dolgozik.
 

 

A sportközpont falai is emelkednek

Mint korábban, most is Illés Gábor, az Épkar építésvezetője tájékoztatta a magyarepitok.hu-t a fejlesztés haladásáról. Mivel a stadion mellett egy sportközpont is épül, melyről már a múlt hónapban megírtuk, hogy a szerkezetépítés közelében jár, előszőr erről kérdeztük a mérnököt.

Illés Gábor elmondta: az alapozást a konzorcium elvégezte, a sávalapok és a pontalapok is elkészültek. A kivitelezők a földszinti falak és a pillérek vasszerelésesével is jól haladnak, miközben a lábazati gerendák betonozása is készül már. Ezt követően majd a tömörített földvisszatöltésre kerül sor, ezután pedig kezdődhetnek a padlólemez alatti gépészeti munkák.

 

A stadion alakja egyre inkább kirajzolódik

Maga a stadion szerkezete is egyre látványosabban emelkedik ki a földből. „A fejépület földszinti falaival és pilléreivel elkészültünk, már a földszint feletti födém vasszerelése készül. A kifejezetten meleg idő alatt sem volt fennakadás - jó ütemben tudunk felfelé haladni” – fejtette ki a vezető mérnök. Kiemelte:

a lelátófalak már 95 százalékban elkészültek,

az előregyártott lelátóelemekhez szükséges szerelvények elhelyezését is elkezdte az Épkar és a Nyír-Wetland. Eközben a lelátó alatti részek rétegrend kialakítása készül és az előregyártott pillérek gyártása is folyamatban van.

 

 

Összetett közműkiváltási munkát végeznek

A projekt egyik jelentős kihívása a közműkiváltások biztosítása a munkák alatt:

az a távhővezeték, amely a komplexumot ki fogja szolgálni, egyben a környező épületek, így többek között az egyetem, illetve lakóparkok fűtését és meleg vízét is biztosítja.

Megtudtuk: a munkálatok idejére ezt a vezetéket ki kellett zárni, de ideiglenesen egy másik vezetéken biztosítani tudják nyáron is a zavartalan működést.

Összesen közel 200 méternyi légvezetéket süllyesztenek a föld alá, illetve a sportközpont és a stadion bekötéseit is elkészítik. A közműépítkezés a tervek szerint halad és ezzel a fűtési szezon előtt újra működőképes lesz a távhővezeték földbe süllyesztett szakasza – foglalta össze az építésvezető.

 

 

Galéria

Mi épül?Épkar Zrt.NYÍR-WETLAND Generál Zrt.Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. (BMSK)Nyíregyházi StadionNyíregyházastadionépítésSpartacus stadion

Hírlevél

Hirdetés