2024.04.25, Csütörtök

Hirdetés

Aláírták a Debrecenben épülő akkumulátorgyár területére vonatkozó adásvételi szerződést
Illusztráció: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Aláírták a Debrecenben épülő akkumulátorgyár területére vonatkozó adásvételi szerződést

MTI

2022.09.05. 17:50 - Bíró Beáta

A mintegy 3 ezer milliárd forint összértékű beruházás keretében 9 ezer új munkahely jön majd létre.

Hirdetés

Megszületett a Debrecenben megépülő akkumulátorgyár első, jogi kötőerővel rendelkező megállapodása: aláírták a 221 hektáros terület adásvételi szerződését. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a hajdúsági városban tartott rendezvényen mérföldkőnek nevezte az eseményt.

A valaha volt legnagyobb, mintegy 3 ezer milliárd forint összértékű magyarországi beruházás keretében a kínai Contemporary Amperex Technology Co. Limited (CATL) közvetlenül 9000 új munkahelyet hoz létre Debrecenben.

Mint a tárcavezető elmondta: a világ legnagyobb akkumulátorgyártója hatalmas nemzetközi verseny nyomán, két és fél év tárgyalás után választotta hazánkat második európai üzeme felépítésére (az első Németországban létesült). Kiemelte, hogy ez nem csak hazai léptékben számít óriási összegnek, az elmúlt tíz év öt legnagyobb zöldmezős beruházása közé tartozik Európában.

 

Fotó: Vajda János/MTI

 

Németországon és Kínán kívül egyedül Magyarországon van jelen gyártóbázissal mindhárom nagy német prémium autómárka, az Audi, a BMW és a Mercedes, amelyek fontos szerepet szánnak hazánknak elektromobilitási stratégiájukban – hangsúlyozta Szijjártó Péter és hozzáfűzte: sietni kell a tervek szerint 2025-ig tartó építkezéssel, mert nagy a kereslet az akkumulátorokra.

 

Még idén megkezdődhet az első gyártóüzem építése 

Mint azt korábban megírtuk: a debreceni Déli Ipari Parkban megvalósuló projekt európai autógyártóknak szállít majd akkumulátorcellákat és modulokat. A CATL 7,34 milliárd eurót fektet be egy 100 gigawattóra (GWh) kapacitású akkumulátorgyár építésébe. A részvényesi közgyűlés jóváhagyásától függően az első gyártóüzem építése még az idén megkezdődhet.  

A vállalat közleményében hangsúlyozta: Magyarország - és különösen Debrecen - stabil üzleti környezettel, fejlett infrastruktúrával és logisztikai kapcsolatokkal, hosszú múltra visszatekintő autóiparral és számottevő versenyképes munkaerővel büszkélkedhet, így tökéletes választás a CATL második európai akkumulátorgyára számára.

Mivel a magyarországi üzem közel van vevői - például a Mercedes-Benz, a BMW, a Stellantis és a Volkswagen - néhány autógyárához, a CATL képes lesz jobban kielégíteni az európai piac akkumulátorkeresletét, továbbá fejleszteni tudja globális termelési hálózatát és hozzájárul az e-mobilitás, valamint az európai energetikai átállás felgyorsításához.

Mi épül?üzemépítéscsarnoképítésDebrecenautóiparelektromos autó

Hírlevél

Hirdetés