2024.04.16, Kedd
Leemelték az esztergomi bazilika déli tornyának kupoláját
Fotók: MTI/Bodnár Boglárka

Leemelték az esztergomi bazilika déli tornyának kupoláját

MTI, magyarepitok.hu

2022.09.19. 17:23 - Kalácska-Nagy Nóra

A kupola levételéhez Magyarország egyik legnagyobb daruját használták.

Hirdetés

Az esztergomi bazilika felújítása során leemelték a főszékesegyház déli tornyának kupoláját szeptember 19-én. Magyarország legnagyobb temploma, az esztergomi Nagyboldogasszony- és Szent Adalbert-főszékesegyház felújításáról több ízben beszámolt lapunk – főként a világon egyedülálló állványozási bravúrról, valamint az érdekes műszaki megoldásokról, amelyek ennél a projektnél valósultak meg. Az egyházi épület a Belvárosi Építő Kft. kivitelezésében, különleges Layher megoldások alkalmazásával szépülhet meg.

Németh Tamás, a székesegyház felújítását vezető építész elmondta: az 5 ütemben tartó felújítássorozat 3. üteme a déli torony teljes, külső-belső felújítása, valamint a bazilika nagyobbik, a toronyban lévő harangjának restaurálása.

A szakemberek azért döntöttek a tetőszerkezet leemelése mellett, mert anélkül a harangkiemelés csak a torony falszerkezetének roncsolásával lett volna megoldható.

A harangot szerda reggel emelik ki - tette hozzá az építész.

Fotók: MTI/Bodnár Boglárka

A járókelők, turisták is figyelemmel követhetik a restaurálást

Elmondta azt is: a kupolát a bazilika mellett, a földön restaurálják. A restaurátori dokumentáció és az engedélyeztetés után, várhatóan egy hónap múlva kezdődik az acél tartószerkezet felújítása és a rézlemez cseréje, amit így a járókelők, turisták is figyelemmel követhetnek majd egy erre a célra kialakított dobogóról.

A kupola levételéhez Magyarország egyik legnagyobb daruját használták, amely 75 méter magasra nyúlt fel, hogy leemelje a tetőszerkezetet, melynek legmagasabb pontja - a keresztje - csaknem 60 méter magasan helyezkedett el.

Németh Tamás megjegyezte: a tetőszerkezet levétele lehetővé teszi a jelenlegi, "toldozott-foldozott" és mindössze két harang fogadására alkalmas harangszék megújítását is. A munkálatok után a harangokat tartó szerkezet akár - az ekkora templomoknál szokásos - 5-6 harangot is képes lesz hordozni - mondta, hozzátéve, hogy új harangokat ugyan nem kap a bazilika, de megteremtik a későbbi bővítés lehetőségét.

A bazilika tervezett felújítása 13 milliárd forintból, várhatóan 2024 tavaszára készül el.

Mi épül?Layher Kft.Belvárosi Építő Kft.Esztergomtemplomfelújítás

Hírlevél

Hirdetés