2024.09.08, Vasárnap
Épülhet majd a vasútvonal Szeged és Temesvár között, megállapodtak a miniszterek
Illlusztráció

Épülhet majd a vasútvonal Szeged és Temesvár között, megállapodtak a miniszterek

mti

2024.07.24. 16:35 - Szabó Ákos

Nemcsak a vasútfejlesztés, hanem egy új határátkelő nyitása és hídépítés is a napirendre került.

Hirdetés

Magyarország és Románia közlekedési megállapodást írt alá, amelynek értelmében megkezdik a Szeged és Temesvár közötti vasútvonal építésének előkészületeit, valamint 2027-ig újabb határátkelőhelyet létesítenek - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Bukarestben.

A tárcavezető a román kollégájával, Sorin Grindeanuval lefolytatott tárgyalása után közölte: a dokumentum rögzíti egy közös munkacsoport létrehozását, továbbá a megvalósíthatósági tanulmány mielőbbi elkészítését is.

"A Szeged és Temesvár közti vasúti összeköttetés egyértelműen érdeke mindkét országnak, gazdasági és nemzeti szempontból egyaránt"

- vélekedett. Szavaiból kiderült: közös cél az, hogy a projekt megvalósítására európai forrásokra pályázzanak.

 

Új határátkelő épül

Szijjártó Péter tájékoztatása szerint megállapodás született arról is, hogy 2027-ig újabb határátkelőhely épül Magyarország és Románia között Kübekházánál. 

Elmondta még, hogy a két kormány elkészítette és már be is adta a Magyarcsanád és Csanád közötti Szent Gellért híd újjáépítésére vonatkozó pályázatot az Európai Unióhoz, s ez kifejezetten jó értékelést kapott, úgyhogy várják a felek a szeptemberi eredményhirdetést (erről a projektről itt is írtunk már korábban – a szerk.).

"Tehát a magyar-román határ menti együttműködés szövetei így most még sűrűbbek lesznek, lesz még több út, lesz remélhetőleg híd és újabb vasúti összeköttetés is" - jelentette ki.

Kötött pályaTemesvárSzegedvasútfejlesztéshatárátkelőKübekházaMagyarcsanádhídépítés

Hírlevél

Hirdetés