2024.04.25, Csütörtök

Hirdetés

Rendületlenül halad előre a két nemzet együttműködését is bemutató Bolgár Oktatási és Kulturális Központ építése

Rendületlenül halad előre a két nemzet együttműködését is bemutató Bolgár Oktatási és Kulturális Központ építése

magyarepitok.hu

2022.09.27. 14:20 - Gyöngyösi Klaudia

A Horváth Építőmester Zrt. és a Possibuild Építőipari és Szolgáltató Kft. munkájával megvalósuló épület erősíti az egyházi és nemzetiségi kapcsolatokat és hozzájárul a történelmi, nyelvi, illetve kulturális hagyományok megerősítéséhez és a turizmus fejlesztéséhez is.

Hirdetés

Zajlik a szerkezetépítés a bolgár nemzetiség számára kiemelkedő jelentőséggel bíró Bolgár Oktatási és Kulturális Központnál, melynek kivitelezését a Horváth Építőmester Zrt. és a Possibuild Építőipari és Szolgáltató Kft. végzi.

Ahogy arról már korábban beszámoltunk: a háromemeletes, zöldtetős létesítmény Budapesten, a IX. kerületi Vágóhíd utca 19. szám alatt, a Szent Cirill és Szent Metód Bolgár Pravoszláv Templom közvetlen szomszédságában valósul meg, mintegy hárommilliárd forintból.  

A létesítmény célja, hogy az épület ne csak az itt élő bolgárokat szolgálja, hanem egy európai oktatási, továbbképzési hely is legyen.

A beruházás előrehaladását megtekintette:

  • Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára,
  • továbbá a megrendelő képviseletében Dr. Muszev Dimitrov Dancso, a Bolgár Országos Önkormányzat elnöke, Tanev Dimiter a Magyarországi Bolgárok Egyesületének elnöke és Varga Szimeon bolgár nemzetiségi szószóló,
  • valamint a kivitelezők részéről Nitti-Pálffy Zsuzsanna Klára, a Possibuild Kft. ügyvezetője és Szilágyi Antal, a Horváth Építőmester Zrt. főmérnöke.

A kivitelezők minden felmerülő kihívást sikeresen megoldottak

Az építkezés jelenlegi állapotáról Mészáros Tamás, a Possibuild Kft. termelési igazgatója tájékoztatta lapunkat:

„A földmunkák és a munkagödör elkészültével az ütemtervnek megfelelően az építkezés a szerkezetépítés szakaszában tart. A pinceszinti vasbeton falakkal, pillérekkel és a födémmel már elkészültünk, így jelenleg a földszinti pillérek, gerendák, liftakna és lépcsőházi falak, illetve a lépcsők kivitelezése zajlik.”

„A villámvédelem kiépítésével kapcsolatos feladatok, továbbá az elektromos alapszerelések a szerkezetépítés munkálataival összhangban történnek, ahogy korábban is. Emellett hamarosan megkezdődik az épület körüli föld visszatöltése is” – fejtette ki a termelési igazgató.

„Az előrehaladásunk további üteme a földszint feletti födémmel fog folytatódni és szeptember végén megérkeznek az előregyártott födémpanelek is, melyeket az előadóterem fölé el is helyezünk. A földszinti födém részben monolit, részben előregyártott elemekből készül” – tette hozzá Mészáros Tamás.

Mészáros Tamás beavatott minket néhány nehézségbe is, mint például a beruházás kezdetekor is fennálló pandémia helyzet, aminek ismert volt az építőiparra gyakorolt negatív hatása, valamint a későbbi és jelenleg is tartó háborús konfliktus további akadályokat szült, melyekkel kapcsolatos hiányokat - mint az anyagbeszerzés, logisztikai nehézségek - ez idáig sikeresen megoldottak a kivitelezők.

A szakemberek folyamatosan keresik a megoldásokat, lehetőségeket a problémák áthidalására.

A beruházás földmunkálatai során került megállapításra, hogy nagy mennyiségű talajvízzel állnak szemben a liftakna süllyesztékeknél, így ennek megoldása – vákuumkutatás és víztelenítés útján - közel 1 hónapot vett igénybe. Továbbá az építési terület kicsiny méretéből adódóan az organizációs feladatok megfelelő megszervezése a projektvezetők logisztikai képességét is kihívás elé állítják.

A beruházás a kulturális hagyományok megerősítéséhez is hozzájárul

„Úgy gondolom a projekt egyik különlegessége, hogy egy olyan beruházás kivitelezésében vehetünk részt, mely hosszútávon szorosabbá teszi a nemzetiségi kapcsolatokat Bulgária és Magyarország között külpolitikai szempontból is. Továbbá különlegesnek tartom, hogy egy helyen valósul meg egy egyházi, egy oktatási és egy kulturális közösséget szolgáló intézmény, melynek távlati célja egy európai színvonalú oktatási, továbbképzési hely létrehozása” – mondta el Mészáros Tamás.

A két nemzet együttműködését mutatja, hogy olyan épületegyüttes fog elkészülni, ami tovább erősíti az egyházi és nemzetiségi kapcsolatokat és hozzájárul a történelmi, nyelvi, illetve kulturális hagyományok megerősítéséhez és a turizmus fejlesztéséhez.

„Kiemelkedőnek találom továbbá, annak ellenére is, hogy világunkat továbbra is sújtja a pandémia helyzet, valamint a háborús konfliktusok negatív hatásai, eltökéltek vagyunk a projekt megvalósítása iránt, hiszen ezen és hasonló jellegű beruházások előnyei nem csak az épület adta (multi)funkcionalitásban merülnek ki, hanem magát a nemzeti együttműködést helyezik előtérbe” – zárta gondolatait a szakember.

A tervezett átadás 2024. első negyedévében várható.

Galéria

Mi épül?Possibuild Kft.Horváth Építőmester Zrt.Budapestkulturális központoktatási beruházás

Hírlevél

Hirdetés