2024.03.19, Kedd
Tizenöt sportágnak otthont adó terekkel épült fel Budapest új sportcsarnoka
Fotók: Láng Péter/magyarepitok.hu

Tizenöt sportágnak otthont adó terekkel épült fel Budapest új sportcsarnoka

magyarepitok.hu, mti

2022.09.26. 18:33 - Hegedűs Gergely

A ZÁÉV és az Épkar kivitelezésében megépült létesítmény által egy 23 éves út ért véget: először 1999-ben született önkormányzati döntés a sportcsarnokról.

Hirdetés

A fővárosi Rákosmente új sportcsarnokkal bővült, miután átadták a ZÁÉV Zrt. és az Épkar Zrt. kivitelezésében megvalósult Riz Levente Sport- és Rendezvényközpont (RSR). A fejlesztésben a tervezési programot, a projekt előkészítést, a generáltervezést és a költségszakértést az Óbuda Group végezte. 

Fotók: Láng Péter/magyarepitok.hu

A 17. kerületi beruházásban 6000 négyzetméteres, kétszintes multifunkcionális sportcsarnok jött létre a Néppark szomszédságában több mint 11 milliárd forintos kormányzati forrásból.

A létesítmény egyszerre lesz alkalmas a verseny- és tömegsport, valamint egyéb rendezvények – koncertek, kiállítások, konferenciák – befogadására is. A csarnok egyediségét többek közt az adja, hogy 15 teremsportág gyakorlását és programjainak lebonyolítását biztosítja, akár nemzetközi versenyek megrendezését is.


A meglévő infrastruktúra már nem volt képes kielégíteni az igényeket

Az épületben két teljes értékű kézilabdapályára osztható nagytermet alakítottak ki, amely hazai és nemzetközi szabványoknak is megfelel. A küzdőtér hátsó fali részén mászóterem készült, az épületben fitneszzóna is helyt kapott. A létesítmény 1200 fős mobil lelátóval, valamint egy 306 üléses fix vasbeton lelátóval épült meg.

A fejlesztést korábbi sajtóhírek szerint az indokolta, hogy a 17. kerületben több mint 20 sportág képviseletében több mint 50 sportegyesület működik, de az egyesületek közül pusztán öt rendelkezik kisebb sportlétesítménnyel. Ugyanakkor a kerületben élők száma évről évre növekszik, az átlagéletkor pedig folyamatosan csökken, és a sportolással kapcsolatos igényeket a meglévő infrastruktúra már nem volt képes kielégíteni.


A beruházásban nagy érdemei vannak az egykori polgármesternek

Az átadó ünnepségen Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter emlékeztetett, egy 23 éves út végére értek, hiszen először 1999-ben született önkormányzati döntés arról, hogy Rákosmentének sportcsarnokra van szüksége. Kiemelte: a központ létrejötte nagy részben a 2019-ben elhunyt kerületi polgármesternek, Riz Leventének köszönhető.    

Horváth Tamás, a kerület polgármestere mérföldkőnek nevezte a régóta várt központ megnyitását a XXI. századi Rákosmente életében. Dunai Mónika (Fidesz) országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy a helyiek nagyon vártak erre a napra, mégis óriási hiányérzetük van, mert nem köszönthetik személyesen Riz Levente korábbi polgármestert, akivel hosszú időn át számtalan közös sikerben volt részük Rákosmentén, Rákosmentéért.   

Az átadás alkalmából egész napos családi- és sportnapot tartottak a központban, kézilabda-mérkőzéssel, futó- és kerékpárversennyel, interaktív játékokkal, kézműves foglalkozásokkal.

Galéria

Mi épül?RákosmenteZÁÉV Építőipari Zrt.Épkar Zrt.sportcsarnokÓbuda Group

Hírlevél

Hirdetés