2024.04.29, Hétfő

Hirdetés

A MEVA egyedi zsaluzataival épül a csepeli Jedlik Ányos Gimnázium
Fotók: MEVA Zsalurendszerek Zrt.

A MEVA egyedi zsaluzataival épül a csepeli Jedlik Ányos Gimnázium

magyarépítők.hu, MEVA Zsalurendszerek Zrt.

2022.10.24. 08:30 - Füzi Nikolett

A LATEREX Építő Zrt. kivitelezésében már javában zajlik a csepeli Jedlik Ányos Gimnázium felújítása és bővítése, melynek során a MEVA egyedi gyártású zsaluzatait és háromdimenziós terveit is alkalmazták az új épületszárny íves falainak kialakításához.

Hirdetés

Ahogyan arról már legutóbb is hírt adtunk, elérte szerkezetkész állapotát az építészetileg is kimagasló elemekkel megújuló csepeli Jedlik Ányos Gimnázium: a közintézmény meglévő épületei teljes felújításon esnek át, mindemellett egy új épületszárnyat, parkolót, kápolnát és imatermet is kialakítanak a felújítást és bővítését célzó projekt során.
 

Fotó: Dernovics Tamás / magyarepitok.hu (A kép 2022.09.30-án, a bokrétaünnepségen készült.)

 

A LATEREX Építő Zrt. kivitelezésében megvalósuló projektben 6500 négyzetméterrel bővítik a meglévő gimnáziumi épületet, mindehhez pedig a Taksép Kft. alvállalkozóként a MEVA Zsalurendszerek Zrt. széles termékkínálatát alkalmazta.

Az új épületszárny külsejében és tartalmában is egyaránt egy XXI. századi, modern megjelenésű egységként jön létre.

Az itt elhelyezkedő építészeti szemszögből is kimagasló acélszerkezet gyakorlatilag az épület ötödik homlokzata: 84 méter hosszú, 25 méter széles, felülete 1800 nm, súlya pedig 100 tonna.

Fotó: MEVA Zsalurendszerek Zrt.


A MEVA nagytáblás zsaluelemei gyorsították fel az építkezést

A nagyszabású projekt megvalósításával kapcsolatban Gazgyik Szabolcs, a MEVA Zrt. értékesítő mérnöke elmondta, az épület falai sok helyen a közel hat méteres magasságot is elérik, ám ennek ellenére is könnyen és gyorsan megoldható volt ezek zsaluzása a MEVA Mammut falzsalu-rendszereinek köszönhetően. Hozzátette,

a szóban forgó egyedülálló termék 350/250-es eleme amellett, hogy a piacon megtalálható legnagyobb zsalutábla, akár a 100 kN/m2-es frissbeton-nyomásnak is ellenáll.

 

Fotó: MEVA Zsalurendszerek Zrt.

 

Mindemellett az épület íves falaira is volt a cégnek megoldása: a MEVA Radius elemei a különböző sugarú íves falaknak a kialakítását teszik lehetővé. „A Radiusnak köszönhetően nem csak gazdaságossá, hanem könnyen ütemezhetővé is vált a vese alakú előadócsarnok falainak zsaluzása, ezáltal a határidőket is tudtuk tartani” – mondta el Hetényi Zoltán, a Taksép Kft. főépítésvezetője.

 

Fotó: MEVA Zsalurendszerek Zrt.

 

Az egyedi gyártású elemek mellett, háromdimenziós terveket is alkalmaztak az íves falak kialakításához

A tájékoztatásból továbbá azt is megtudtuk, hogy az új épületszárny falainak kialakítása külön kihívást jelentett a szakemberek számára, ugyanis az 50 centiméternél kisebb sugarú íves falakhoz egyedi zsaluzatot kellet tervezni. Mindehhez nagy segítséget nyújtott Csordás Krisztián, a Meva zsalutechnológus tervező mérnöke, aki a legmodernebb technikát alkalmazva, 3D-ben készítette el a zsaluzási terveket.
 

3D látványterv: MEVA Zsalurendszerek Zrt. - Egyedi belsősarok


A megfelelő héjvastagság elérésére érdekében az íves sarkok kialakítását a teherbírás figyelembevételével, három rétegben hajlított zsaluhéj segítségével oldották meg. Az ehhez szükséges egyedi gyártású elemeket a MEVA telephelyén készítették el, majd kész állapotukban szállították az építkezés helyszínére, ahol azok gyorsan és egyszerűen beépíthetőek voltak.
 

3D látványterv: MEVA Zsalurendszerek Zrt. - Íves lépcső 

 

Az impozáns épület 40 centiméter átmérőjű körpilléreinek zsaluzásához a MEVA acélköpenyes, 120 kN/m2 teherbírású CIRCO körpillérzsaluzatát használták.

A projekt kivitelezése a meghatározott ütemterv szerint jelenleg már az építkezés egyharmadánál tart, a kibővített gimnázium pedig várhatóan 2023 szeptemberében nyitja majd meg kapuit.

Fotó: MEVA Zsalurendszerek Zrt.

 

Galéria

Mi épül?LATEREX Építő Zrt.MEVA Zsalurendszerek Zrt.Taksép Kft.Jedlik Ányos Gimnázium (JÁG)CsepelBudapestiskolafelújításúj iskolaépület

Hírlevél

Hirdetés