2022.12.10, Szombat

Nagyot lépett előre a megyeszékhely: hamarosan használatba vehetik a színház dolgozói az új épületeket.  

Hirdetés

2021. június 23-a óta dolgozott a kivitelező konzorcium az Óvári Ferenc út 1., valamint a Szeglethy György utca 2. szám alatt található épületeken. A Veszprémi Petőfi Színház teljes körű felújításának első ütemét a VEMÉV-SZER Építő Kft. és a SWIETELSKY Magyarország Kft. valósította meg a Modern Városok Program keretében, a KÖZTI Zrt. és a TSPC Kft. tervei alapján. A Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzatának és a Beruházási Ügynökség BMSK Zrt. közös fejlesztésének mintegy 2,34 milliárd forintos kivitelezési költségét az állam biztosította.

A 15 hónapig tartó kivitelezés folyamatába betekintést enged látványos kisfilmünk, amelyben az épület egyes részei felújítás közben, majd elkészült állapotukban is láthatók.

 

 

Profi tervezői és kivitelezői megoldásokat kívántak a váratlan helyzetek

Elsőként a két, egymásra merőlegesen fekvő épülethez tartozó néhány ingatlant kellett elbontani, helyükön egy nagy parkolót alakítottak ki. Az Óvári Ferenc utca és a Szeglethy György utca sarkán található építmények teljes felújításon estek át. Korábbi cikkeinkben folyamatosan beszámoltunk a nem mindennapi rekonstrukcióról. Az információkat csakúgy mint korábban, most is Móninger László projektmérnöktől kaptuk. 

 

 

A színházhoz tartozó, de használaton kívüli Óvári Ferenc utcai épület rendkívül rossz állapotban volt: a csapadékvíz és a talajnedvesség komoly károkat okozott benne. Olyannyira, hogy megdőlt az épület, a pinceszinten beszakadt a padló és betört a víz.

Ez a szakembereket komoly kihívás elé állította, sőt volt, hogy egy nyilvántartásban nem szereplő csatorna vagy a feltételezettnél rosszabb állapotú gerenda bukkant fel. De sikerült megerősíteni az épületet, optikailag pedig az ablakok lépcsőztetésével korrigálták a dőlést. A KÖZTI Zrt. által delegált tervezők konstruktívan és rugalmasan segítették a kivitelezőket a problémák megoldásában.

 

 

A homlokzat részleges felújításon esett át, és helyreállították a bejárat fölötti címert is, egy régi, helytörténeti fotón alapján. A korábbi födémeket részlegesen kicserélték, megerősítették, de a tetőszerkezet megmaradt. Az épület emellett új nyílásszárókat kapott. A padlástérben egy új gépészeti teret alakítottak ki, teljes héjazatcsere történt, a rossz állapotú gerendák pedig acélmegerősítést kaptak.

 

Hatalmas próbateremmel és hangstúdióval gazdagodott a színház

A főbejárat az Óvári Ferenc utca felől nyílik, a lépcső mellett az akadálymentes közlekedést biztosító emelővel. Belépve mályva színű előtér fogadja a vendégeket, ez a szín a meghatározó a tágas jegypénztárba érkezve is, amelynek oldalfalait korábban is használt zsolnai kerámiacsempék díszítik, a stílus pedig a függönyökkel már a színház hangulatát idézi.

 

 

Az épület egyik különlegessége az az óriási, a színház színpadához hasonló méretű próbaterem, amelyet egy középfőfal részleges kiváltásával alakítottak ki és igény szerint függönnyel kettéosztható.  Ezen a szinten irodákat is létrehoztak, ahol a marketing osztály kap majd helyet. Az esetleges próbák alatt ez a rész a földszintről egy csigalépcsőn is megközelíthető, amelyet az Európa-szerte ismert német Stadler lépcsőgyártó készített.

 

 

Külön kivitelezői bravúrnak számít az udvari szinten kialakított stúdió és hangrögzítő helyiség. Mivel ez egy rendkívül nyirkos terület, a fal injektált tömbszigetelést kapott, egy gépészeti módon átszellőztetett légrést építettek be a fal és a speciális akusztikai burkolat közé.

 

 

Külön kiszolgálóépület segíti a háttérmunkát

A Szeglethy György utcai épület korábban zeneiskolaként funkcionált, később használaton kívül volt. Ennek egyik szárnyát elbontották a rendkívül rossz állapota miatt, a hátsó szárnyát pedig újraépítették, korszerű szigetelést kapott és a nyílásszárókat is kicserélték.

 

 

Az épület a színház kiszolgáló létesítményeként szolgál a jövőben, melyben raktárakat, varrodát, asztalosműhelyt alakítottak ki, ahol korszerű körülmények között készülhetnek majd a díszletek. A dolgozók mindennapjait hangulatos konyha teszi komfortosabbá. A lépcsőházat felújították, a lépcsőt kijavították, megerősítették, a régi burkolati köveket azonban meghagyták, ami a modern környezetben a régies hangulatot idézi.

 

 

Az épületben a legmagasabb szakmai és műszaki elvárások szerint alakították ki a kazánházat, amely ellátja mindkét épület és később a főépület fűtését is.

A Veszprémi Színház két melléképülete immár modern kialakítással várja a színház dolgozóit.

A Medgyaszay István által 1908-ban tervezett szecessziós főépület rekonstrukciója várhatóan csak 2024-ben kezdődhet el, hiszen jövőre még fontos feladatot lát el: a 2023. évi Európa Kulturális Fővárosa évad egyik kiemelt helyszíne lesz. 

 

Galéria

Mi épül?Swietelsky Magyarország Kft.VEMÉV-SZER Kft.VeszprémszínházfelújításszínházBeruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. (BMSK)

Hírlevél