2024.04.14, Vasárnap
Egy nap alatt elkészült az aszfaltozás a Lánchídon

Egy nap alatt elkészült az aszfaltozás a Lánchídon

magyarepitok.hu, BKK

2022.11.09. 17:00 - Kolinek Nóra

Az A-Híd Zrt. kivitelezésével zajló projekt következő jelentősebb eleme a hétvégi próbaterhelés lesz.

Hirdetés

Tizennyolc hónap után hamarosan ismét megnyitják a Lánchidat: november 9-én, szerdán elkészült az átkelő aszfaltozása – olvasható a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) közleményében. A kivitelezést a BKK megbízásából az A-Híd Zrt. végzi.

A fővárosi átkelő rekonstrukciójáról legutóbb október végén írtunk, amikor az eredeti kőoroszlánok LEGO® kockákból épített teljes méretű mását leleplezték.

A BKK tájékoztatása szerint egyetlen nap alatt felkerült a hídfők közötti, mintegy 2400 négyzetméternyi területű útpályára a legfelső, úgynevezett kopóréteget jelentő hengerelt aszfalt. Ezután kerül sor a széleket borító öntött aszfaltcsíkok, valamint a szegélyek bevonatrendszerének kialakítására, továbbá az útburkolati jelek felfestésére.

Ez azt jelenti, hogy a végéhez közeledik a Lánchíd teljes, 18 hónapos lezárása.

A hídpályát december közepén visszakapja a forgalom, a járdákon és az aluljárókon azonban még jövőre is dolgoznak majd a szakemberek.

A következő hetekben a csatlakozó részeken folytatódik a munka, elkezdik például a Clark Ádám tér helyreállítását, és az eredeti, nagy körforgalom visszaépítését.

A régi vasbeton pályaszerkezetet felváltó új acél útpálya a teljes lezárás után alig egy évvel, rekordidő alatt készült el idén júliusban. Szeptemberre a híd parti nyílásaiban elkészült az új útpálya szigetelése és a szigetelést védő aszfaltréteg is, valamint elkezdődött az új dilatációk beépítése (ezek a szerkezetek fedik le a hídon lévő tágulási hézagokat, és lehetővé teszik a híd alakváltozásait, miközben elviselik a forgalmi terhelést). Mire október közepén a megszépült budai oroszlánok visszatértek a helyükre, a szakemberek már a teljes útpályát szigetelték és öntött aszfalttal borították, a dilatációs szerkezeteket pedig beszerelték a helyükre.

A következő lépés a próbaterhelés

A BKK ismertette, hogy a Lánchíd felújítása továbbra is ütemterv szerint halad:

november 12-én, szombaton lesz az átkelő próbaterhelése, amelyben 24 darab 20 tonnás teherautó vesz részt. A próbaterhelés idejére ideiglenesen lezárják a közúti forgalom elől a Halász utca és a Döbrentei tér közötti rakpartszakaszt.

A próbaterhelést követő hetekben a kivitelező szakemberei elbontják az elkészült útpályáról a pilonok ideiglenes állványzatát, emellett például folytatják a közvilágítás kiépítését, és elkezdik az új kandeláberek kihelyezését.

A tervek szerint 2023 őszéig tartó kivitelezés többek között a járdák felújításával és a műemléki elemek rekonstrukciójával folytatódik, így az érintett területek továbbra is kordonnal elzárva a munkaterület részét képezik – zárta közleményét a BKK.

Galéria

Mi épül?A-Híd Zrt.LánchídhídfelújításBudapest

Hírlevél

Hirdetés