2024.04.20, Szombat
Sportlegendáknak állít emléket a Nemzeti Atlétikai Központ ligete
Fotók: Erdei Mihály/magyarepitok.hu

Sportlegendáknak állít emléket a Nemzeti Atlétikai Központ ligete

MTI, magyarepitok.hu

2022.11.16. 10:45 - Kalácska-Nagy Nóra

Faültetéssel tisztelegtek a magyar atlétika kiemelkedő alakjai, valamint eredményei előtt a Nemzeti Atlétikai Központban, a jövő évi budapesti világbajnokság helyszínén.

Hirdetés

A 2023-as atlétikai világbajnokságnak otthont adó arénára alig pár hete került fel a bokréta. A Nemzeti Atlétikai Központ (NAK) hídavatással egybekötött bokrétaünnepe után újabb eseményről számolhatunk be:

november 15-én felavatták a Magyar Atlétika Legendáinak Ligetét, ahol közös faültetés keretében az atlétika ma élő legendáival együtt tisztelegtek a múlt és a közelmúlt kiemelkedő alakjai és eredményei előtt.

A sportkomplexum átadása jövő márciusban lesz, a projekt generálkivitelezője a ZÁÉV Zrt. és a Magyar Építő Zrt. alkotta konzorcium, építtetője pedig a Beruházási Ügynökség BMSK Zrt.

Fotók: Erdei Mihály/magyarepitok.hu

Új életet kap a korábban ipari célokra használt terület

A Magyar Atlétika Legendáinak Ligete avatóján köszöntőt mondott

  • dr. Schmidt Ádám, sportért felelős államtitkár,
  • Gyulai Miklós, a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke és
  • Németh Balázs, a Budapest 2023 Zrt. vezérigazgatója.

Az eseményen dr. Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár hangsúlyozta: a terveknek megfelelő ütemben zajlik az építkezés, a bokrétaünnepség után eltelt rövid időszakban elkezdődött a rekortánpálya építése, amely a park avatásával, a közös faültetéssel újabb fontos pillanatához érkezett. Kiemelte: a legendás magyar atléták a nemzetközi és a honi sportélet meghatározó alakjai, akik sportolói pályafutásukkal, eredményeikkel, sportág iránt tanúsított szenvedélyükkel követendő példaként állnak mindenki előtt.

Fontos célkitűzésként említette, hogy ne csak sportnemzet, hanem egyúttal sportoló nemzet legyünk.

Hozzátette: „A létesítmény megépítésével új életet szeretnénk adni ennek a korábban ipari célokra használt területnek. A faültetés szimbolikus és konkrét jelentésével is ezt az újjászületést kívánjuk hangsúlyozni. Szeretnénk, ha a környéken élők és az idelátogatók maguknak éreznék az aréna környezetében létrehozott sportligetet és rendszeresen használnák sportolás céljából.”                                                       

Az atlétika minden mozgásforma alapja

Gyulai Miklós hangsúlyozta, az atlétika nemcsak a sportok királynője, hanem minden mozgásforma alapja, alapvetően tudja meghatározni egy egyén és egy nemzet viszonyát a sporthoz.

Beszédében kifejtette, két szakmai programot indítottak el a világbajnokság szervezésével, az egyik a kiemelt atléta program, amelynek célja a legjobbak felkészítése a világbajnokságra. „Ez a program sikeresnek mondható, hiszen előreláthatólag 20-25, egyes vélemények szerint 30 atlétánk is kijuthat a hazai rendezésű világbajnokságra, ami rekord a magyar atlétika válogatott történetében. A másik programunk, a Kölyökből Atléta, amelynek célja, hogy kiszélesítse az atlétika utánpótlását, több ezer gyermeket indítson el egy sportos élet irányába.”

„Támogatjuk azt a kezdeményezést is, hogy az atlétika még inkább jelen legyen az iskolai testnevelésben, mint az volt eddig. Ha a gyerekek megtanulnak jól, gazdaságosan, hatékonyan mozogni, azaz futni, ugrani és dobni, azzal az egész sportolói nemzet gyarapodni fog.”

A városnak új zöld ligete születik

Németh Balázs, a Budapest 2023 Zrt. vezérigazgatója végezetül arról beszélt, nagy álma, hogy kollégáival együtt megszervezzék a valaha volt legjobb atlétikai világbajnokságot és Magyarország történetének eddigi legnagyobb és legnagyszerűbb sporteseményét.

Hozzátette: a NAK Európa talán legfenntarthatóbb sportlétesítménye lesz, a központ körüli sportpark pedig egy új zöld ligete a városnak.

A kivitelező konzorcium október és november folyamán több mint 400 fát ültet el a NAK területén, ehhez jövő ősszel jön még több száz fa és még 18 ezer cserje. Így nagyjából 50 ezer négyzetméteres zöld terület jön létre.

Ez a terület a világbajnokság után ingyenesen látogatható, használható sport- és szabadidőparkként működik majd, és a szervezők szerint idővel ugyanolyan népszerű lehet, mint a főváros hasonló célt szolgáló egyéb területei, például a Normafa és a Margitsziget. Végezetül kiemelte, a világbajnokság előkészítése és lebonyolítása alatt a fenntarthatóság és környezetvédelem fontos szerepet játszik.

Az épülő létesítmény központi parkjának avatóján az olimpiai bajnok Németh Miklós vezetésével tucatnyi sportági legenda vett részt, akik a sportvezetőkkel, valamint Baji Balázzsal, a világbajnokság nagykövetével közösen jelképesen elültettek egy fát.

Galéria

Mi épül?ZÁÉV Építőipari Zrt.Magyar Építő Zrt.Nemzeti Atlétikai KözpontBeruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. (BMSK)

Hírlevél

Hirdetés