2024.04.19, Péntek
Rekordidő alatt épített új kulturális központot a Balatonnál a Bayer Construct
Fotó: Káli Kövek Közhasznú Alapítvány

Rekordidő alatt épített új kulturális központot a Balatonnál a Bayer Construct

magyarnemzet.hu

2022.12.29. 18:33 - Hegedűs Gergely

Több mint négy évtizede használaton kívüli romos területen épült meg a tájhoz illeszkedő, népi motívumokat őrző rendezvényház a Káli-medencében.

Hirdetés

Rekordidő alatt készült el a Balaton-felvidék új kulturális központja a Bayer Construct Zrt. kivitelezésében – derült ki a magyarnemzet.hu cikkéből.


A Bakony–Balaton-régióban ez az egyik legnagyobb ilyen típusú létesítmény

Káli Kövek Alkotó- és Rendezvényház négy új épületből, köztük egy fedett szabadtéri színpadból jött létre a Veszprém megyei Salföldön. A kiállítóteremmel, étteremmel és a hozzájuk tartozó kiszolgálóhelységekkel ellátott központot Epres Róbert tervei alapján kivitelezte a magyar építőipari cég.

A beruházás a több mint négy évtizede használaton kívül álló, romló állapotú egykori salföldi egyházi iskola területén valósult meg, a korábbi épületek helyén.

A mintegy 450 millió forintból megvalósuló infrastrukturális beruházás a Bakony–Balaton-régióban az egyik legnagyobb ilyen típusú létesítmény, és az Európa kulturális fővárosa programsorozat helyszínként is működik majd.


Figyelembe vették, hogy Salföld a Balaton és a Káli-medence egyik ékköve

Csúri Ákos, a Káli Kövek Közhasznú Alapítvány alapítója a megnyitón elmondta, a térséghez és a tájhoz illeszkedő, a népi motívumokat megőrző, de mégis modern és közösségi épületegyüttes kialakítása volt a cél. Hozzátette, a „Veszprém–Balaton 2023 Európa kulturális fővárosa” elnevezésű projekt támogatásával elkészült épületegyüttes tervezésénél maximálisan figyelembe vették, hogy Salföld a Balaton és a Káli-medence egyik ékköve. „

"Ebben a régióban a helyiek kiemelten fontosnak tartják hagyományaik ápolását, így csakis olyan épület jöhetett szóba, ami illeszkedik a táj egységéhez"

– hangsúlyozta.

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, a térség országgyűlési képviselője a megnyitón kiemelte, az egykoron vályogból épített iskola helyén, egy romos házból olyan közösségi központ lett, ahol nem azért állnak majd meg az emberek, mert elfáradtak, hanem azért, mert szeretnének feltöltődni.

Mi épül?SalföldBalatonBayer Construct Zrt.

Hírlevél

Hirdetés