2024.04.18, Csütörtök
Így születik újjá az egykori győri kekszgyár ikonikus épülete
Látványtervek: epiteszforum.hu

Így születik újjá az egykori győri kekszgyár ikonikus épülete

magyarepitok.hu, kisalfold.hu

2023.01.18. 08:00 - Gyöngyösi Klaudia

A beruházás a WEST HUNGÁRIA BAU Kft. és az EURO GENERÁL Zrt. konzorciumának munkájával jön létre.

Hirdetés

Elérte legmagasabb pontját a győri kekszgyár egykori ikonikus épületéből, a Kockából kialakított Széchenyi István egyetemi Tudományos és innovációs park - derül ki a kisalfold.hu cikkéből. A „Kocka” köznyelvi nevét onnan szerezte, hogy széle-hossza-magassága nagyjából azonos, 25–29 méter volt.

A 4000 négyzetméter alapterületű projekt 6,7 milliárd forintból, a WEST HUNGÁRIA BAU Kft. és az EURO GENERÁL Zrt. konzorciumának munkájával valósul meg. A régi létesítményből csak a födémpanelek, pillérek és a födémtartó gerendák maradnak meg.

Az alapkövet 2022 január 17-én rakták le, az építési engedélyt április 5-én kapták meg, ezt követően kezdődhetett a kiviteli tervezés és vele párhuzamosan a bontás. A tervezett befejezés dátuma 2023 negyedik negyedéve.

Már kész a homlokzat háromoldalú függönyfala és az ötödik emeleti ráépítés.

 

A lebontott homlokzati elemeket is újrahasznosították

Geszler Norbert projektigazgató elmondta: „A Kocka ipari műemlék, szerkezete a 46 éve ellenére megfelelő. Az eredetileg másfél hónapra tervezett bontás mégis négy és félre nyúlt, ugyanis az épület statikai jellegzetessége miatt a homlokzat 6x6 méteres betonelemeit csak úgy lehetett lebontani, hogy párhuzamosan egyben be kellett építeni a merevítő acélokat, különben a megmaradó szerkezet önállóan statikailag nem állékony.”

„A lebontott homlokzati panelokat ledaráltuk és a parkolók alépítményénél újrahasznosítottuk. A következő lépés a tető mihamarabbi szigetelése, biztosítva, hogy az alsóbb szinteken is lehessen dolgozni. Voltak váratlan akadályok: kiderült, hogy a környéken a teherhordó talaj szintje nagyon mélyen, 9–12 méteren található, az újonnan felhúzott kisebb épületeket tehát alá kellett cölöpözni, nem várt költséggel” – mesélte a projektvezető.

Az épületet négy oldalról látványelemként függönyszerű acélháló, illetve egy kilépőnek is alkalmas szervizfolyosó öleli majd körül. A külső borításon, ami az üvegfelületek mellett látszódni fog, az egyetem kék színe uralkodik.

Az épület felújítása mellett létrejönnek:

  • többfunkciós prezentációs, szolgáltató funkciójú helységek, valamint közösségi terek az épület földszintjén,
  • a flexibilisen változtatható közbenső szintek a „kreatív ipar” - nak adnak helyet,
  • egy innovációs szint a startup jellegű tevékenységek téri igényeire,
  • illetve három, oktatási célokra használható emeletet alakítanak ki,
  • a legfelső szinten pedig a TIP (Területi Innovációs Platform) projektirodája kap helyet külső teraszokkal.
Mi épül?WEST HUNGÁRIA BAU Kft.GyőrSzéchenyi István Egyetemtudományos és innovációs parkinnovációEuro Generál

Hírlevél

Hirdetés