2024.04.19, Péntek
Megújulhat a marcali Széchenyi-kastély és környezete
Főkép: marcali.hu/Ilácsa József (2016)

Megújulhat a marcali Széchenyi-kastély és környezete

magyarepitok.hu; marcali.hu

2023.01.03. 07:54 - Bíró Beáta

A műemlék alatt álló épület a Kaposi Mór Oktatókórház egyik telephelyeként működik. A tervek szerint nemcsak az épületet, hanem a hozzá tartozó kastélyparkot is felújítják.

Hirdetés

Közbeszerzést írt ki a BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. a marcali Széchenyi-kastély felújításának tervezésére. Az épület most a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktatókórház egyik telephelyeként működik, annak funkcióváltásához és környezetének rendezéséhez várják az ajánlatokat.

A feladat a Széchenyi utca 17-21. szám létesítményeinek felújításával kapcsolatos teljeskörű tervezés: ez magában foglalja a vázlatterv és végleges Tervezési Program, az engedélyes tervek elkészítését és az építési engedély megszerzését is. Mivel a felújítás alatt biztosítani kell a kórház zavartalan működését, a rekonstrukció idejére egy új épületet is meg kell tervezni, amelyben biztosítható a betegek folyamatos ellátása.  

A rekonstrukció összesen 11 515 m2 területet érint, 4 145 m2-t elbontanak, és 3 965 m2 új épül.

 

Külső és belső modernizáláson esik át a kastély épülete

A műemléki védelem alatt álló kastély rekonstrukciója során felújítják a homlokzatokat, határoló elemeket, kicserélik a teljes villamos- és gépészeti hálózatot, valamint kialakítanak egy skill labort (ahol lehetővé válik a diagnosztikus, terápiás, köztük életmentő beavatkozások gyakorlatban történő oktatása - a szerk.).

Az egészségügyi ellátást biztosító „D” és „M” épületeket szintén teljeskörűen felújítják. Kicserélik a villamos- és gépészeti rendszereket, valamint környezetbarát hőenergetikai rendszereket és megújuló energiaforrásokat építenek be. Korszerűsítik és bővítik a gyógyászati gázellátás rendszereket is.

 

Fotó: kastelyok.com/Papp István

 

A területen több épületet elbontanak: megszűnik a gazdasági és igazgatási épület, valamint a gyerekosztály volt épülete és a konyha is. A projektben megújul a 31,5 négyzetméternyi kert, valamint új gyógyszertár is épül. 

A kórház fejlesztéséről 2022 márciusában döntött a kormány, a határozat szerint több mint 14 milliárd forint juthat a megújításra. 

 

Csaknem nyolcvan évig lakta a Széchényi család

Marcali Város Önkormányzatának hivatalos oldala szerint a Széchenyi-kastély a helyi értéktárban is szerepel.  

 

A Viktor Sidek tervezte kastély épülete 1913 után
(Fotó: a Marcali Múzeum gyűjteményéből. Retusálta Ilácsa József)

 

Az épületegyüttes első tagja 1863 és 1866 között Széchenyi Gyula megbízásából épült meg Ybl Miklós tervei alapján. Széchenyi Andor Pál 1912 és 1913 között új kastélyt emeltetett historizáló stílusban, amelyet Viktor Sidek építész tervezett. 1944 őszétől a Széchenyiek nyugatra költözése után a német és magyar hadsereg kórházként hasznosította. A kastélyparkban a második világháborúban szovjet katonai temetőt alakítottak ki, majd a sírkert 2000-ben történt felszámolása óta a terület közparkként funkcionál, ahol gróf Széchenyi Ferenc és Széchenyi István mellszobrai emlékeztetnek a családra.

Mi épül?Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. (BMSK)

Hírlevél

Hirdetés