2024.04.23, Kedd
Új életre kel az egykori bútorgyár területe a királynék városában
Fotó: veszprem.hu

Új életre kel az egykori bútorgyár területe a királynék városában

veszprem.hu

2023.01.10. 15:24 - Bíró Beáta

A veszprémi Gyárkert az Európa Kulturális Fővárosa program alatt rendezvényhelyszínként funkcionál majd.

Hirdetés

Tavasz végére az Európa Kulturális Fővárosa programhoz kapcsolódó rendezvények helyszíneként éled újjá Veszprémben a bútorgyár egykori belvárosi helyszíne. A Gyárkertnek nevezett területen már megkezdődtek a kivitelezési munkálatok – olvasható Veszprém város hivatalos oldalán.

Az ingatlant üzemetető Veszprém 2030 Kft. a Veszprém–Balaton 2023 Zrt.-től nyert el 1,7 milliárd forintnyi forrást a terület megújítására és fejlesztésére. A kiírt közbeszerzési eljáráson a kivitelezési feladatokat a VEMÉV-SZER Kft. és a SWIETELSKY Kft. konzorciuma szerezte meg.

A többhektáros terület – amely a Hársfa óvodától a Balaton Plazáig nyúlik el – évtizedeken át magántulajdonban volt. A város közgyűlése 2021 januárjában döntött az ingatlan megvásárlásáról, amelyhez az anyagi forrást az állam biztosította – mondta el Lamos Péter, az ingatlant üzemeltető Veszprém 2030 Kft. ügyvezetője.

 

Színpadokat és parkolót is építenek

Az önkormányzat ezt követően kidolgozta a 2023-as kulturális évre vonatkozó hasznosítási tervet, ám a szűkös idő nem könnyítette meg a tervezést és az elképzelések megvalósítását. A középtávú cél ennek a területnek és a környező ingatlanoknak az átfogó városrehabilitációja – beleértve az egykori Szakszervezetek Házát, a vásárcsarnokot és a buszpályaudvart is. A kulturális évad miatt azonban semmilyen nagy volumenű építkezésre, beavatkozásra nem volt idő, erre 2024 után nyílhat lehetőség.

A helyszínen egy hasznosítható épület, az egykori bemutatóterem található, míg a többi ingatlan romos, lepusztult állapotban került a város birtokába, amely nem volt közművesítve, és az úthálózatba sincs bekötve.

A Gyárkertnek elnevezett terület alapvetően rendezvényhelyszínként funkcionál majd 2023-ban. A területet parkosítják, és szolgáltatóegységeket telepítenek a helyszínre. A két konténerblokkban ételt és italt árusítanak majd, kialakítanak egy nagyszínpadot – amely előtt 4500-an férnek el – a buszpályaudvar felőli oldalon, és egy kisebb szabadtéri színpadot.

 

A füvesítés, parkosítás mellett aszfaltozott parkolót építenek ki a régi vasútállomás épülete mögötti területen közel 100 férőhellyel, valamint a rendezvényhelyszín központjában egy látványos elem kap helyet – részletezte az elképzeléseket Lamos Péter.

A munkaterületet tavaly augusztusban adták át a kivitelezőnek, azóta talaj- és földmunkák történtek, és folyamatban van a közművek építése. A Gyárkertet májusban vehetik birtokba a rendezvények látogatói és a szolgáltatók.

 

Mi épül?VEMÉV-SZER Kft.Swietelsky Magyarország Kft.VeszprémEurópa Kulturális Fővárosa

Hírlevél

Hirdetés