2024.03.19, Kedd
Átfogó fejlesztés kezdődik Békésen: korszerűsítik a város egyik ikonikus műemléki épületét is
Fotó: jantyikmatyasmuzeum.hu

Átfogó fejlesztés kezdődik Békésen: korszerűsítik a város egyik ikonikus műemléki épületét is

MTI, jantyikmatyasmuzeum.hu

2023.02.03. 15:00 - Kolinek Nóra

A város kulturális intézményeinek otthont adó Galériát akadálymentesítik, és az épület energetikai korszerűsítést kap.

Hirdetés

Egymilliárd forintot meghaladó fejlesztéssorozat kezdődik Békésen − közölte Kálmán Tibor polgármester. Elmondta, két pályázaton 921 millió forintot nyertek el az uniós Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Plusz program keretéből.

A belvárosban járdákat újítanak fel, 6400 négyzetméteren parkot rendeznek, játszótereket építenek, térfigyelő kamerákat helyeznek ki és a tervek szerint kerékpársávot is kialakítanak. A program részeként parkolókat és kutyafuttatót alakítanak ki, továbbá térburkolatot is fektetnek.

Egy újabb TOP Pluszos pályázaton 439 millió forintot nyertek el, amelyből a csaknem 20 ezres lélekszámú város egyik legpatinásabb épületének, a Galériának az energetikai korszerűsítését és akadálymentesítését végzik el.

A város központjában álló épület 1885-ben Benedicty József tervei szerint épült eklektikus stílusban. Nevét onnan kapta, hogy az építtető Békés nagyközség az emeleti helyiségeket egyesületeknek, a földszinti üzlethelyiségeket kereskedőknek adta bérbe. Az épületben ma a Békés Városi Jantyik Mátyás Múzeum székhelye és a Békés Városi Püski Sándor Könyvtár működik.

Mi épül?Békésenergetikai korszerűsítésTerület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP)

Hírlevél

Hirdetés