2024.04.24, Szerda
Fenntartható mélyépítési megoldások a Hydro alumínium újrahasznosító üzemének építésén

Fenntartható mélyépítési megoldások a Hydro alumínium újrahasznosító üzemének építésén

magyarepitok.hu

2023.03.31. 14:59 - Szabó Ákos

A HBM 2022-ben kapott megbízást a Market Építő Zrt-től a Hydro Extrusion Hungary új, székesfehérvári alumínium újrahasznosító üzemének mélyalapozási munkáira. A feladat magába foglalta a teljes mélyalapozási rendszer, valamint két, több mint 20 méter mélységű öntőgödör munkatérhatárolásának tervezését és kivitelezését. Az új öntödében alumíniumsajtolási tuskók gyártását végzik majd prémium autóipari felhasználók számára, elsősorban az e-mobilitás szegmensében.

Hirdetés

Az épülő létesítmény éves kapacitása 90 000 tonna lesz, és várhatóan 2024 első negyedévében kezdi meg a termelést. A beruházás nem csak gazdasági, de környezetvédelmi szempontból is jelentős, így összhangban áll a HBM, és anyavállalata a francia Soletanche Bachy fenntarthatósági törekvéseivel.

 

 

A HBM már a tervezési szakaszban szem előtt tartotta a zöld szempontokat, és az öntőgödör munkatérhatárolását 12 méter mélységig egy vasalatlan résfalas köraknával, alatta pedig egy közel 2 méter átmérőjű üreges acélcső lemélyítésével biztosította. Az alternatív megoldás gazdasági és munkaszervezési előnyök mellett kisebb környezeti terheléssel is jár köszönhetően elsősorban a betonacél elhagyásának.

 

 

A környezettudatosság az építőanyag-választásnál is szempont volt: mind a résfalas munkatérhatárolás, mind a cölöpalapozás a beszállító partnerekkel tervezett, alacsony karbonlábnyomú, ún. Exegy beton beépítésével valósult meg.

 

Négyszög alakú akna és a hidraulikus munkahenger kialakítása
Mi épül?HBM Kft.Székesfehérvárüzemépítésújrahasznosítás

Hírlevél

Hirdetés