2024.03.19, Kedd
Szerkezetkész a Zugló Városnegyed első épülete

Szerkezetkész a Zugló Városnegyed első épülete

magyarepitok.hu

2023.03.24. 17:00 - Bíró Beáta

A Bosnyák tér közelében megvalósuló beruházás épületei előregyártott elemekkel, BIM tervezési módszerrel, termálvizes fűtési rendszerrel készülnek.

Hirdetés

Felhúzták a bokrétát a Zugló Városnegyed első szerkezetkész épületére. Mint arról nemrég részletes cikkünkben beszámoltunk: a BAYER Construct Zrt. a Bosnyák tér közvetlen szomszédságában környezetbarát megoldásokkal épít új, többfunkciós kerületi központot, amely közösségi tereket, otthonokat, üzleteket és irodákat foglal magában.

A résztvevőket Balázs Attila, a BAYER Construct csoport vezérigazgatója köszöntötte. Rövid beszédében elmondta: a fejlesztéssel egy gyönyörű környezetet létesítenek a lakosságnak, a vállalat számára pedig hatalmas fejlődési lehetőség.

A lakóépület az ütemtervnek megfelelően érte el szerkezetkész állapotát, a kivitelező BAYER Construct Zrt. ezen alkalomból, bokrétaünnepet tartott. A 168 lakást magában foglaló házban a -1. szinten mélygarázst alakítanak ki, a földszinten további parkolóhelyek és kereskedelmi egységeknek adnak helyet, az első emelettől felfelé pedig lakásokat létesítenek.

 

Balázs Attila, a BAYER Construct csoport vezérigazgatója

 

BIM és előregyártás

A Bayer csoportra jellemző gyorsaság és hatékonyság jegyében az épületet, a Viastein Biharkeresztesen lévő előregyártó üzeme szolgálja ki előregyártott elemekkel. A termékek gyártásához az információcsomagot a Bayer tervezési üzletága biztosítja BIM alapon. Ez által tudják csökkenteni a kivitelezési költségeket és az építési időt, a hatékonyság növelése céljából.

 

 

Az előregyártás további előnye, hogy jelentősen kisebb deponálási területre van szükség, továbbá a kivitelezés során magasabb szintű folytonosság érhető el az időjárási viszontagságok ellenére is.

Az építkezés során a kéregfödémek, kéregfalak, lakáselválasztó falak, illetve minden födémelem előregyártott technológiával készült, melyek közül a lakáselválasztó falak és a födémelemek esetében, az elektromos szerelvények, a kötődobozok és a védőcsövek, szerkezetbe integrálva kerültek kiszállításra a helyszínre Biharkeresztesről. További specifikum még, hogy a födémbe a hűtő-fűtő paneleket is a gyárban helyezték el.

 

 

Az épület gyors és pontos kivitelezése teljes egészében a BIM technológiával való tervezésnek köszönhető, mely innováció alkalmazásával lehetőség nyílt professzionális kivitelezési folyamat kialakítására, amely jelentős időt, munkát, költséget és anyagot takarított meg. Az új megoldások átláthatóbbá teszik az egyes fázisokat, megkönnyítik a projekt ellenőrzését és nyomon követését is.

 

Látványterv: BAYER Construct

 

Környezettudatosság

A projekt energiahatékonyság szempontjából is a jövőt képviseli. Az épületet geotermikus energia felhasználásával fűtik majd, korszerű hőszivattyús rendszerrel kiegészítve, amely egyben a nyári klimatizálást is biztosítja. A lakások ezáltal alacsonyabb rezsiköltséggel működnek majd, mint a mostanában átadott hagyományos energiaellátottságú épületek, így a bérlők vagy tulajdonosok számára is olcsóbb, versenyképesebb alternatívát nyújtanak. Az új városnegyed a környezettudatos és fenntartható igényeknek megfelelő élettér kialakítását tűzte ki célul.

A következő időszakban elindulnak a falazási és kőművesmunkák, a belső gépészeti és elektromos szerelések, illetve a homlokzat kialakítása is.

 

 

A projekt a Zugló Városközpont része, mely a Bosnyák tér és a Rákos-patak közötti mintegy hét hektáros területen épül. A beruházásban nyolc épületet hoznak létre, köztük egy lakó- és hét irodaépületet. Az itt élők, dolgozók kényelmét és nyugalmát tágas közösségi- és pihenőparkok, valamint sétáló utca szolgálja majd. A projekt főbejáratánál megvalósuló nyitott és napfényes bevásárlóutca éltre kelti a harmonikus városi hangulatot, ugyanakkor a vásárlói kényelmét is biztosítja a környezet számára.

A projekt a kerület infrastruktúrájának fejlesztésével is hozzájárul Zugló pozitív irányú fejlődéséhez: az úthálózatot, közműveket és kerékpárutakat fejlesztik, valamint a Rákos-patak környezetét is rendezik.

 

Projektoldal elérhetősége: Zugló Városközpont

 

Galéria

Mi épül?Bayer Construct Zrt.Zugló VárosközpontbokrétaünnepBIMelőregyártásgeotermikus energiairodaházlakóépület

Hírlevél

Hirdetés