2024.03.28, Csütörtök
A Vabeko munkájával épültek ki ellátásbiztonságot növelő elosztóvezetékek

A Vabeko munkájával épültek ki ellátásbiztonságot növelő elosztóvezetékek

magyarepitok.hu

2023.04.29. 09:33 - Hegedűs Gergely

A magyar vállalat a közelmúltban a főváros egyik legfrekventáltabb pontján hajtott végre fontos infrastrukturális fejlesztést, jelenleg pedig az ország egyik legnagyobb beruházásához kapcsolódva dolgozik.

Hirdetés

Nagyszabású fejlesztéseket hajtott végre a Vabeko Kft. az MVM Főgáz Földgázhálózati Kft. beruházásában Budapesten. A siófoki központú magyar földgázipari vállalat által küldött beszámoló szerint a munkák során gázelosztóvezetékek rekonstrukciója, valamint nyomásszabályozó állomások és bekötő vezetékek rekonstrukciója valósult meg az MVM Főgáz szolgáltatási területén.


Összesen 12 kilométernyi vezeték újult meg a fővárosban

Az összegzésből kiderül, hogy a fővárosban összesen 20 helyszínen történt meg különböző átmérőjű, anyagú és nyomásfokozatú gázelosztóvezeték (gerincvezetékek, illetve leágazó vezetékek) rekonstrukciója. A régi hálózatból 8,7 km PE vezeték, 1,2 km acélvezeték, valamint ehhez kapcsolódóan 2,1 km leágazóvezeték újult meg nyílt feltárással, illetve feltárás nélküli technológia használatával.

A Budapesten mintegy 6000 kilométernyi gázhálózatot üzemeltető MVM Főgáz szolgáltatási területén 2022-ben a Vabeko 19 helyszínen valósított meg nyomásszabályozó állomás és azokhoz kapcsolódó elosztóvezeték rekonstrukciókat.

A fejlesztések tolózár cserékkel, az üzemeltetési és műszaki-biztonsági szempontokat figyelembe véve történtek meg. A rekonstrukciókhoz kapcsolódóan vezeték kiváltásokra, átkötésekre is sor került. 


A villamosvágányok alatt vezették át a vezetékeket

Az átfogó fejlesztési csomag fontos elemeként egy kiemelt beruházás is megvalósult. Ennek során a fővárosi II. kerületben a Margit körútról a Mechwart térre helyezték át a körzeti nyomásszabályozó állomást.

A Vabeko beszámolója szerint különleges kihívást jelentett, hogy a munkálatok a rendkívül forgalmas Margit körút–Mechwart tér közlekedési csomópontot is érintették.

Az átépítés során az újonnan létesülő állomást megtápláló középnyomású gázelosztóvezetékét át kellett vezetni az úttesten, úgy hogy a közlekedést – különös tekintettel a villamosközlekedésre – minden forgalmi irányban folyamatosan fenn kellett tartani. „Ennek megvalósítása több ütemben, az úttest és a villamosvágányok alatti sajtolással történt.” – zárul az összegzés.


Fontos hátteret teremtenek meg Kecskeméten a gázellátáshoz

A Vabeko az elmúlt időszakban Kecskeméten is véghezvitt egy fontos projektet: az MVM Égáz-Dégáz Földgázhálózati Zrt. beruházásában valósult meg a Kecskemétet ellátó gázátadó állomások elosztó oldali vezetékösszekötése.  

A kecskeméti Mercedes gyár környezetében lévő ipari területek kialakítása, bővítése tette szükségessé a beruházást, amely a meglévő felhasználók ellátásbiztonságát is javítja.

A német autógyártó által a közelmúltban bejelentett 400 milliárd forintos beruházás által többirányúvá válhat a Mercedes gyár gázellátása is, ez is indokolta a Vabeko által elvégzendő infrastrukturális fejlesztést, amely jelenleg is folyamatban van.

A lapunkhoz eljuttatott adatok szerint összességében 1974 méternyi vezetéken végez nyíltárkos vezetéképítést a magyar cég, a munkálatok a tervek szerint a nyár végén lezárulnak.

Galéria

Mi épül?földgázVabeko Kft.közművekMVM Égáz - Dégáz Földgázhálózati Zrt.

Hírlevél

Hirdetés