2024.04.26, Péntek

Hirdetés

Összetett beruházással fejlődhet tovább Hortobágy
Illusztrációs fotó: Hortobágyi Nemzeti Park

Összetett beruházással fejlődhet tovább Hortobágy

magyarepitok.hu

2023.04.08. 11:00 - Szabó Ákos

Az UNESCO világörökségi helyszín több épülete és eleme is státuszához méltó köntöst ölthet magára.

Hirdetés

Eredményt hirdetett a Hortobágyi Nemzeti Park és Hortobágy községének önkormányzata közös közbeszerzési kiírásán, melyben a tágabb „Hortobágy - Világörökségünk a Puszta” projektsorozat több részelemének kivitelezésére kerestek vállalkozót. Az uniós értesítő adatai szerint a hajdúböszörményi székhelyű Tömb 2002 Kft. végezheti el a mintegy összesen nettó 942 millió forint összértékű munkát a világörökségi helyszínen. A beruházásban a központi területen, a látogatóközponton és a helyi vásártéren is dolgoznak majd a tervek szerint.

 

Műemléki munka és közműfejlesztés is megvalósulhat egy részprojekten belül

A központi terület megújítása során

  • a Szekérállás műemléki helyreállítására,
  • a Körszín épület átépítésére és Turisztikai Információs Ponttá alakítására,
  • továbbá a teljes központi területet érintő közműfejlesztések elvégzésére is sor kerülhet.

A Szekérállás épület egyrészt műemléki védettség alatt ál, másrészről pedig a hortobágyi UNESCO világörökségi attribútumok közé tartozik.

A tervek szerint a homlokzaton történik műemléki rekonstrukció, mellyel a Szekérállás visszakaphatja az eredeti nyílásrendjét és tetőformáját, úgy, hogy eközben a szintén eredeti falazatot és tetőszerkezetet is megtartják és megóvják.

A belső területeken energetikai és belsőépítészeti korszerűsítésre kerül sor, illetve kialakítanak egy monolit vasbeton falszerkezetű - a ház tartószerkezetétől különváló – dobozt is: ebben a földszinten a kiszolgáló funkciókat, az emeleten pedig a gépészeti helyiségeket helyezik majd el.

A Körszín épület átépítése és Turisztikai Információs Ponttá alakítása során a meglévő épületet teljes egészében le kell bontani, majd azonos helyen, azonos geometria szerint, de az új funkciónak megfelelő belső kialakítással és korszerű, de hagyományos megjelenést biztosító anyaghasználattal újra fel kell építeni. Elvégzendő még a kapcsolódó tájépítészeti tevékenység is az érintett környezetben.

A teljes központi területet érintő közműfejlesztés a Szekérállás és a Körszín vízellátását biztosítja majd új vízóra aknából és új vezetékekkel, illetve a szennyvízelvezetés is új nyomvonalon halad várhatóan, mire a munkálatok véget érnek. A két épület tetején összegyűlő esővíz pedig a Hortobágy folyóba kerül elvezetésre.

A beruházóknak mindemellett opciós lehetőségük van még a Csárdakert fejlesztésének és egyben kertészeti revitalizációjának, valamint kültéri installációk kialakításának külön megrendelésére is.

 

A látogatóközpont fejlesztését is folytatják

A hortobágyi látogatóközpontot 2020-ban már kibővítették és átalakították, most pedig a beruházás kiegészítő munkáit végezheti el a Tömb 2002 Kft., melyek:

  • a tornácról nyíló főbejáratánál egy automata kétszárnyú ajtó beépítése a tokhoz szerelt zsalu javításával,
  • a hátsó bejárati ajtó cseréje,
  • a meglévő szélfogó bontása, padlóburkolat helyreállítása,
  • a szigetelés után lábazati burkolat pótlása,
  • új gipszkarton fal beépítése,
  • meglévő folyadékhűtő beszívó légcsatorna átalakítása,
  • a 104. konferenciaterem, az M09 kézműves műhely és az M01 nyitott műhely ajtajainak pánikzárral való ellátása,
  • a 105. és 110. helyiségek közötti ajtó tűzjelzővel vezérelt automatikával való ellátása,
  • valamint a meglévő napkollektoros rendszer fűtés oldali elbontása, a szükséges tető-helyreállításokkal.

 

A vásártér kialakítása így valósulhat meg

A projektben emellett a tervek szerint megvalósul a helyi vásártér kialakítása: ennek a bevezető út és 7 parkolóhely, illetve az aszfalt burkolat felújítása, új nyomvonalú út kialakítása, valamint tájépítészeti feladatok elvégzése a részei.

A tájépítészeti, közmű- és útfelújítási beavatkozás összesen mintegy 11 600 négyzetméter területre terjed ki. A felújítandó útszakasz 1045 négyzetméter, a kavicsrácsos parkoló 98 négyzetméter, a térköves parkoló pedig 53 négyzetméter lesz a kivitelezés befejeztével.

Mi épül?HortobágyműemlékfelújításTömb 2002építőipari cégek

Hírlevél

Hirdetés