2024.04.20, Szombat
Átadták a felújított piarista kollégiumot Sátoraljaújhelyen
Fotók: Vajda János / MTI

Átadták a felújított piarista kollégiumot Sátoraljaújhelyen

MTI

2023.05.18. 15:11 - Kolinek Nóra

Az elmúlt 30 évben számos iskola és kollégium újult meg országszerte.

Hirdetés

Átadták a felújított piarista kollégiumot a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Sátoraljaújhelyen 2023. május 17-én. A megújult Kossuth Lajos Középiskolai Piarista Kollégium átadásán Soltész Miklós a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára elmondta, hogy harminc év alatt Budapesttől Kecskemétig, Szegedtől Nagykanizsáig, Mosonmagyaróvártól Sátoraljaújhelyig az iskolákban, illetve a kollégiumokban hatalmas építkezés történt.

A megújult kollégium kapcsán elmondta, többször is járt az intézményben, mely a beruházásnak köszönhetően teljesen átalakulhatott. Hozzátette, az épület egyszerű, nemes vonásai miatt a város díszévé válik.

Szabó László, a Sátoraljaújhelyi Piarista Jelenlét közösség vezetője a közmédiának elmondta, a 2017-ben megkezdett felújítás két ütemben zajlott; a hetvenhét diákot elszállásoló kollégium felújításához a kormány csaknem kétmilliárd forinttal járult hozzá. Az épületben húsz szoba, több közösségi tér is kialakításra került.

A kivitelezést a Jánosik és Társai Kft. végezte el.

Zsódi Viktor piarista tartományfőnök, Ternyák Csaba egri érsek, Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára és Szamosvölgyi Péter Sátoraljaújhely polgármestere (b-j)​
Fotók: Vajda János / MTI

A több száz éves épületegyüttes a város dísze

Zsódi Viktor piarista tartományfőnök kijelentette, a kollégium arra hivatott, hogy az „élet tanulásának helye” legyen, egy olyan biztonságos hely, melynek minden lakója tanulja és gyakorolja mindazt, ami a teljes és boldog élet kibontakoztatásához, a személy növekedéséhez és az emberi közösség épüléséhez szükséges.

Szamosvölgyi Péter polgármester hangsúlyozta, a templomokat és az egyházi intézményeket a hit tartja össze. Elmondta, a kollégium 1948-tól állami kollégium volt, és az a hit tartotta meg, hogy egyszer még egyházi fenntartásba kerül. A kollégium a város legrégibb épületegyüttese, amely több száz éves − közölte a polgármester.

Ternyák Csaba egri érsek, mielőtt megáldotta az épületet és annak használóit, arról beszélt, a kereszténység legnagyobb üzenete a szeretet, hiszen az a legnagyobb motiváló erő, mely arra sarkallja az embereket, hogy előrelépjenek, szépítsék a környezetet és saját életüket. Ferenc pápa gondolatait idézve hangsúlyozta a személyes kapcsolatok fontosságát és azt, hogy „ne a virtuális világban éljünk, hanem az igaziban.”

Mi épül?Jánosik és Társai Kft.Sátoraljaújhelyegyházi fejlesztések

Hírlevél

Hirdetés