2024.04.29, Hétfő

Hirdetés

Szintet lépett Debrecen a kerékpáros közlekedésben
Illusztráció: Szarka Dávid/magyarepitok.hu

Szintet lépett Debrecen a kerékpáros közlekedésben

magyarepitok.hu

2023.05.23. 15:43 - Bíró Beáta

Csaknem fél kilométeren szélesítettek egy útszakaszt és több mint 10 kilométer kerékpárút épült a Ke-Víz munkájával.

Hirdetés

Befejeződött Debrecenben a Nyugati kiskörút III. ütemének építése, amellyel élhetőbb lett a vármegye jogú város, valamint biztonságosabb lett a közlekedése. A TOP pályázat keretén belül, 2.052.923.128 forint támogatási összegből megvalósult projekt a Ke-Víz 21 Zrt. kivitelezésében készült el.

Az Erzsébet utca és a Hatvan utca közötti útvonalat a Mester utca irányába folytatták. A Hatvan utca és a Mester utca közötti 411 méter hosszú új nyomvonalon 2x2 forgalmi sávot, továbbá két buszsávot is kialakítottak. Az új útszakasz építését a környező városrészek megközelíthetőségének javítása, valamint a nyomvonallal párhuzamosan futó Bethlen utca és az Egyetem sugárút tehermentesítése miatt volt szükség.

 

Több mint 10 kilométernyi kerékpárút épült

Az említett projekttel párhuzamosan kerékpáros fejlesztést is végrehajtottak. Az érintett útszakaszon új kerékpárút-szakaszok épültek, továbbá a már meglévő kerékpárutak hiányzó szakaszainak összekötése is megtörtént. Az esélyegyenlőség megteremtését figyelembe véve további cél volt, hogy biztosítsák az akadálymentes közlekedési rend biztosítása.

A külön tervekben levő nyomvonalakon 2,3 kilométert, valamint a kerékpáros övezetekben levő főbb kerékpározható útvonalak 7,7 kilométerét egybeszámítva összesen 10,6 kilométernyi kerékutat alakítottak ki.  

Az építés kapcsán szükség szerint a csapadékvíz elvezetésére, valamint a közművek kiváltására, védelembe helyezésére is sor került.

A dehir.hu beszámolója szerint az átadó sajtótájékoztatón elhangzott: a fejlesztés célja az volt, hogy jóval több mint 100 kilométernyi kerékpárútja legyen Debrecennek, valamint, hogy a lakosok könnyebben és biztonságosabban jussanak el a munkahelyükre, iskolába. Emellett fontos volt az élhetőbb városi, települési környezet, valamint a közlekedésbiztonság megteremtése.

Mi épül?Ke-Víz 21 Zrt.kerékpárútútépítésDebrecen

Hírlevél

Hirdetés