2024.05.25, Szombat
Az olimpiai felkészülést is segíti a jövőben a most megnyílt Aliga Port
Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Az olimpiai felkészülést is segíti a jövőben a most megnyílt Aliga Port

magyarepitok.hu

2023.06.08. 08:03 - Bíró Beáta

A Balaton legmodernebb e-kikötője a vitorlázó és szörföző sportolóknak is lehetőséget biztosít.

Hirdetés

Hivatalosan is átadták a magyar tenger legújabb, modern eszközökkel és szolgáltatásokkal felszerelt kikötőjét Balatonvilágoson, 2023. június 2-án. Mint korábban megírtuk, az Aliga Port, melynek fejlesztését és bővítését a Bayer Property Zrt. tulajdonába tartozó PRO-MOT Hungária Kft. hajtotta végre, 213 téliesített hellyel várja a vitorlás és elektromos hajókat. A beruházás tovább erősíti a Balaton régió szabadidős és sportcélú hajós életét, ezáltal a turizmusra is kedvező hatással lesz a jövőben.

 

 

Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, Haranghy Csaba, a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke, Szalay Balázs a Magyar Szörf Szövetség elnöke   az eseményen való jelenlétükkel azt a missziót erősítették, hogy a kikötő továbbra is stratégiai fontosságú lesz az olimpiai felkészülésben. Az ünnepségen részt vett még Witzmann Mihály országgyűlési képviselő, Takács Károly, Balatonvilágos polgármestere, Balázs Attila a Bayer Construct Zrt. elnök-vezérigazgatója, valamint az Aliga Port kivitelezői és üzemeltetői csapata is.

 

 

Az egybegyűlteket Karakas János üzemeltetési vezető köszöntötte, aki köszönetet mondott a vállalatcsoport munkatársainak, akik részt vettek a kikötő kivitelezésében. Kiemelte, hogy a projekt, hazai és saját forrás felhasználásával létesült a Kisfaludy2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. támogatásával.

Gyulay Zsolt a MOB elnöke beszédében hangsúlyozta: a balatonvilágosi kikötő a ’80-as ’90-es évektől fontos bázisa a vitorlázók olimpiai felkészülésének. „Örömmel tölt el minket, hogy az Aliga Port és a sport szövetségek együttműködésének köszönhetően ezt a felkészülést egy magasabb minőségben tudják folytatni sportolóink. Hiszen itt a Balaton keleti medencéjének szélviszonyai tudják leginkább rekonstruálni azt, hogy milyenek a tengeri körülmények.”

 

Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke

 

Az esemény fényét emelte az az 1962-ben, Riminiben épített fahajó, amelyet kifejezetten az ünnepélyes megnyitóra szállítottak ide és díszítettek fel. Hasonló, fából készült vízi jármű csak nagyon kevés van a világon.

 

 

A téliesített e-kikötő számos kiemelkedő szolgáltatást nyújt

 A korszerűsítési munkák során végzett teljes átépítés és bővítés mind a vízgazdálkodási, mind a hajózási előírásoknak és követelményeknek megfelel. A Környezet-, Természetvédelmi szakhatóság előírásának megfelelően végezték el a növénytelepítést az új íves hullám- és jégvédő móló belső oldalán.

 

 

Megerősítették a partfalat, újjáépítették a két mólószárat és egy új hullámtörő mólószár is épült. A kialakításánál arra törekedtek, hogy nyugodt, belső vízterületet biztosítsanak az ott lévő hajók számára. A déli móló mindenki számára nyitott sétányként üzemel majd.

Galéria

Mi épül?Bayer PropertyAliga PortClub AligaPRO-MOT HUNGÁRIABalatonvilágoskikötő

Hírlevél

Hirdetés