2024.04.27, Szombat

Hirdetés

Az ország második legrégebbi cukrászdája és egy polgári-kisnemesi kúria is megújul Gyulán
Fotók: MTI/Lehoczky Péter

Az ország második legrégebbi cukrászdája és egy polgári-kisnemesi kúria is megújul Gyulán

mti, magyarepitok.hu

2023.08.11. 11:25 - Szabó Ákos

A Százéves Cukrászda és Ladics-ház nemcsak állagmegóvó felújítást és fejlesztést kap, hanem átjáróval is összekötik a két épületet.

Hirdetés

Letették az újjáépülő Százéves Cukrászda és Ladics-ház alapkövét Gyulán augusztus 11-én. A két ikonikus Békés vármegyei épület nettó 784 millió forintból újul meg. A közbeszerzési adatok szerint a kettős projektet a szintén gyulai FUTIZO Kft. valósítja meg.

A Százéves Cukrászda a Dél-Alföld nagyon régi és értékes emeletes polgárháza; az 1801. évi nagy tűzvész után, 1801 és 1803 között épült, tervezője és építője id. Czigler Antal volt. A földszinten már 1803-ban keleti csemegét és édességet forgalmazó üzlet üzemelt, ma pedig az ország második legrégebbi és eredeti berendezéseivel folyamatosan működő cukrászdájaként ismert.

A Ladics-ház a 19. század elején földszintes polgárházként, jegyzői lakásnak épült. Első lakója, Szakál Lajos vendégül látta a házban Petőfi Sándort. Őt követték a Ladics-leszármazottak. Mindkét épület az 1950-es években került a város tulajdonába.

 

Összekötik Gyula két fontos műemlékét

A beruházás során a cukrászdában felújítják és szigetelik a pincét, javítják és szigetelik a tetőszerkezetet, megújul a gépészet, bővül a fogyasztótér, felújítják és visszaállítják az eredeti alaprajzi elrendezést a jelenleg használaton kívüli emeleti részen, valamint épül egy új vizesblokk.

Elkészül egy átjáró is, amely a Ladics-házat és a Százéves Cukrászdát köti össze.

 

Latorcai Csaba államtitkára beszédet mond az újjáépülő Százéves Cukrászda és Ladics-ház alapkőletételén Gyulán, a cukrászda udvarán

A Ladics-házban is elvégzik az épület állagmegóvását, a vizesblokkok kialakítását és a jegypénztár, valamint a kiállítás modernizálását, interaktívvá tételét, amely

eddig nem látott helyiségekkel, konyhával, fürdőszobával és éléskamrával is bővül, valamint kialakítanak egy múzeumpedagógiai termet, amely kisebb rendezvényeknek adhat otthont.

A rekonstrukcióval a téli időszakban is folyamatosan látogatható lesz a hideg időben eddig csak telefonos bejelentkezést követően megtekinthető ház. A felújítást december 31-ig pénzügyileg is le kell zárni.

 

A Százéves Cukrászda mondhatni kihagyhatatlan program a Gyulába érkezőknek

Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség államtitkára az alapkő-letételi rendezvényen többek között felidézte Békés vármegyei gyökereit, és elmondta, gyermekkorában gyakran jöttek el a Százéves Cukrászdába, amelynek a meglátogatását most sem hagyja ki soha, ha a családjával a városban jár. A Ladics-házról szólva úgy fogalmazott, ennyire autentikus kiállítóhely az egész országban nem sok van, ugyanis ez az egyetlen kisnemesi, polgári otthon, amelyben a teljes eredeti hagyaték megtekinthető.

 

2019 ősze óta 10 milliárd forintnyi fejlesztés

Görgényi Ernő polgármester elmondta, az uniós Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretéből nyert el az önkormányzat egymilliárd forintot, amelyből megvalósul a Százéves Cukrászda és a Ladics-ház állagmegóvása és turisztikai fejlesztése. Ebből a forrásból épült meg a Nagyváradi úti kerékpárút is.

 

Latorcai Csaba államtitkár, Kovács József, Gyula és térsége országgyűlési képviselője és Görgényi Ernő polgármester elhelyezi az időkapszulát

A város 2019 ősze óta 10 milliárd forintnyi fejlesztést valósított meg uniós és magyarországi támogatásból, ez a két beruházás az utolsó a 2013-2020-as uniós pénzügyi ciklus forrásaiból - közölte. Kiemelte:

mindkét épület "a gyulaiság megtestesítője" és nagy turisztikai vonzerővel bír. A cukrászda a vár és a kastély után a harmadik leglátogatottabb attrakciója a településnek.

Mi épül?GyulaműemlékfelújításFUTIZO Kft.

Hírlevél

Hirdetés