2024.04.27, Szombat

Hirdetés

Lokálpatrióta cégek együttműködésével született újjá Veszprém egyik ékessége

Lokálpatrióta cégek együttműködésével született újjá Veszprém egyik ékessége

magyarepitok.hu

2023.08.30. 13:15 - Hegedűs Gergely

Az eredeti homlokzati kép helyreállítása volt az egyik fő célja a VEMÉV-SZER és a VeszprémBer által kivitelezett beruházásnak, amelyhez döntő mértékben hozzájárultak a Cemix Hungary termékei.

Hirdetés

A homlokzati díszek újra alkotása volt az egyik legnagyobb kihívás az ActiCity Tánc- és Mozgásművészeti Központ kialakításánál, amelynek projektjében ezúttal a homlokzati munkákról számolunk be a kivitelező konzorcium, valamint a termékeket biztosító gyártó cég segítségével. A Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa 2023 program legnagyobb kulturális infrastruktúra fejlesztését a VEMÉV-SZER Kft. és a VeszprémBer Építő Kft. konzorciuma valósította meg Anthony Gall tervei alapján. A fejlesztéshez számos terméket szállított be és egyéb szolgáltatásokat is nyújtott a Cemix Hungary Kft.


Kulturális és sporttevékenységek találtak otthonra az ActiCity-ben

A beruházás során egy Veszprém központjában, az egyetem szomszédságában évtizedek óta romosodó, volt kórházépület született újjá: az 1995-ös bezárása óta közel 30 évig állt kihasználatlanul, egészen a 2023 májusi átadóig, amelyről lapunk is beszámolt. A 13,5 ezer négyzetméternyi területet érintő beruházást a veszprémi önkormányzat tulajdonában lévő Veszprém 2030 Kft. bonyolította le, az új intézményt a Swing-Swing Kft. üzemelteti.

Az épületben összesen 12 próbaterem, egy versenyekre alkalmas falmászópálya, egy több száz vendéget befogadni képes rendezvényterem, valamint étterem és kávézó jött létre. A főépületben balett, valamint egyéb tánc- és mozgásformák kaptak helyet, az üvegfolyosóval kapcsolódó mellékéképületben (amely a nyolcvanas években mosodaként működött) pedig a veszprémi néptánccsoportok és falmászók tarthatják meg foglalkozásaikat. Az Acticity egyik oldalán ősfás park várja a vendégeket, mellette petanque pályán edzhetnek a város versenyzői. Az épület előtt egy 1500 főt befogadó szabadtéri rendezvénytér is létesült.


Az eredeti homlokzati képet állították vissza

A lapunkhoz a kivitelező konzorcium által eljuttatott beszámolóból kiderült, a több éves elhagyatottság nyomait az épület a homlokzatán is magán viselte a munkaterület átvételekor. „A homlokzati vakolat és vakolatdíszek jelentős része a teherhordó szerkezettől elvált, instabillá vált, ezek leverése elengedhetetlen volt az új homlokzat kialakításánál” – írták az összegzésben. „A homlokzat északi oldalán kisebb fák is megtelepedtek a homlokzati vakolat és a teherhordó réteg között.”

Hangsúlyozták, a homlokzat készítésénél fő szempont volt a helyi védettség miatt az eredeti homlokzati kép helyreállítása, ezen belül az épület eredeti homlokzati színének a visszaállítása. A VEMÉV-SZER – VeszprémBer konzorcium a teljes homlokzati felület megújítása során számos esetben alkalmazta a Cemix termékeit, többek közt

  • alapvakolat javítását a szükséges helyeken Cemix Eurosan VS gúzolóval és Premium kézi javító vakolattal;
  • a megmaradó alapvakolatok szilárdítását Tiefengrund mélyalapozóval végezték a végső simítóréteg (Renti Fein) felhordása előtt;
  • a homlokzati díszek helyreállítását Cemix kvádervakolattal;
  • a homlokzati felület kialakítását Cemix Renti Fein vakolattal valósították meg, majd a szilikongyantás homlokzatfesték volt a befejező réteg


Egyedi szerszámokra és a régi technológia ismeretére is szükség volt

Mindezek mellett a kialakított strukturált felület homlokzatfestését is elvégezte a konzorcium. Hozzátették, a homlokzat kialakításakor a Cemix Kft. a termékeiből a cég kőművesmesterével mintákat készített az építés helyszínén, ezáltal támogatva a tervezői döntést. „Az így elkészült mintafelületek alapján választották ki az anyagokat és a végső rétegrendeket.”

A legjelentősebb kihívásnak a homlokzati díszek hagyományos, vakolathúzásos technológiával történő újra alkotását jelölték meg.

„A díszek kialakításához az eredeti homlokzati elemek mintázása, a párkányhúzáshoz egyedi szerszámok készítése, és a hagyományos technológiát ismerő kőműves szakemberek munkába állítása volt szükséges. Kellett ugyanakkor a megfelelő anyagok kiválasztása is.”


A kivitelező felvonulásától kezdve nyomon követték a projektet

A termékeket biztosító Cemix részéről Grósz Gergő regionális projektvezető tájékoztatta lapunkat. A szakember elmondta, a homlokzati munkák a tetőszerkezet teljes rekonstrukciója után kezdődtek el.

Kérdésre válaszolva hozzátette, a Cemix részéről már a kivitelező felvonulásától kezdve nyomon követték szakmailag az eseményeket, hogy a megfelelő pillanatban jó megoldásokat tudjanak nyújtani. „Amikor beállványozták az épületet, és nekikezdtek a homlokzati munkáknak, addigra már gyakorlatilag kész javaslataink voltak.” Ez annak köszönhető, hogy mind a színmintákat, mind a felületi struktúra mintákat már a homlokzati munkák előtt elkészítették.


Helyenként a tégláig megtisztították a homlokzatot

Szavaiból kiderült, a Cemix által javasolt rétegrend elfogadásra került, és sikeresen meg is valósult. Az alapvakolat javítására áttérve elmondta, ennek csak a megtartható részei maradtak meg. Ahol már az alapvakolat nem tapadt a szerkezethez, teljesen új vakolatrendszer készült: ehhez a felületet teljesen a tégláig megtisztították, eltávolítva az instabil alapvakolatot. „Erre a felületre került az Eurosan VS gúzoló, mint tapadóhíd, és erre jött rá a Premium nevű kézi alapvakolata a Cemixnek.”

Azokon részeken, ahol az alapvakolat megtartható volt, eltávolították róla a festéket. „Itt részben javítani kellett a Premium alapvakolattal, más részeken azonban erre nem volt szükség, hanem egyből jöhetett rá a Renti Fein.”


Így kerülhetőek el a repedések az eltérő anyagok találkozásánál

A javított felületet és a teljesen új alapvakolattal készített felületet a végén egy egységes simító felülettel integrálták egybe. „A homogenizáló, javító Renti Fein nevű, szálerősített, simitó habarcsunknak köszönhetően teljesen új struktúrát kapott a homlokzat, majd jöhetett a szintén általunk javasolt, jó páraáteresztő, szilikon homlokzatfesték, a SiliconTop.” A külső felület végül egy a tervező által megálmodott egyedi színt kapott, amelyet a Cemix álított elő a kéréseknek megfelelően.

Kiemelte a Renti Fein ilyen projekteknél döntő jelentőségű tulajdonságát: homogenizálja a megtartott jó állapotú felületet és az új vakolt felületet. „Ez azért fontos, mert strukturális különbségek alakulnak ki a foltszerű javításnál a vakolatok között. A két anyag találkozásánál pedig nem ritkán alakulnak ki repedések a lágyabb régi vakolat és egy új erősebb vakolat között. A Renti viszont megakadályozza ezen repedések keletkezését.”

Bár a Cemix alapvetően a homlokzat munkáiban volt érintett ebben a projektben, az alapvakolat javításainál a belső terekben is jelen volt: „Szintén a Premium nevű alapvakolattal és az Eurosan VS gúzolóval.”


Nagy vakolatvastagságot megkívánó felületeknél ez a jó választás

Fontosnak tartotta megemlíteni, hogy mind a tetőn, mind a tető alatti részen párkányok díszítik az épületet, melyek jelentős részét újra kellett készíteni. „Itt a kvádervakolat nevű termékünket használták, amely az egy rétegben nagyobb vakolatvastagságot megkívánó felületeknél jó választás. Itt a szokottnál nagyobb vastagságot kell egyszerre felvinni, amit aztán az úgynevezett kihúzókocsival gyalulják vissza friss állapotában.”

Kiemelte, ennek az anyagnak két fontos tulajdonságot kell tudnia: „Egyrészt ne repedjen meg a nagy vakolatvastagság, másrészt legyen meg az állékonysága: vagyis az egyszerre felhordott akár 3-4 centiméteres vastagság ne essen le, lehessen formálni a kihúzás során. Mindezeken túl ez az anyag is illeszkedik az alapvakolathoz, lényegében annak egy továbbfejlesztett változata, jó pára áteresztő képessége van.”


A veszprémi építőipari cégek hosszú évek óta együttműködnek

Hozzátette, a pincében a padlón egy viszonylag új terméküket is alkalmaztak, a Sockeltop nevű lábazati és betonfestéket. „Ezt alapvetően függőleges felületre ajánljuk, de nem nagy forgalmú tereknél a padlón is alkalmazható. Ez egy betonfesték, amely a felület tisztíthatóságát, felmoshatóságát biztosítja, növeli a kopásállóságot, kiváltva a burkolatokat.”

Végezetül arra is kitért, hogy a kivitelezést végző VEMÉV-SZER és VeszprémBer cégekkel sok projekten dolgoznak együtt, valamennyien veszprémi központú és lokálpatrióta vállalatként hosszú évek óta együttműködnek. „Egy-egy projekt során folyamatosan kapcsolatban vagyunk a projektvezetőkkel, és igyekszünk minden problémára megoldást adni a termékportfoliónkkal” – zárta gondolatait.

Galéria

Mi épül?Cemix Hungary Kft.VeszprémBer Építő Kft.VEMÉV-SZER Kft.Veszprémműemlékfelújításkulturális központ

Hírlevél

Hirdetés