2024.04.27, Szombat

Hirdetés

Megújult Kolozsvár református ékköve 
Fotók: Kiss Gábor/MTI

Megújult Kolozsvár református ékköve 

MTI

2023.08.14. 08:05 - Bíró Beáta

A református templom melletti óparókia, a Herepei-ház tanácstermében későreneszánsz falfestés és a latin nyelvű bibliai idézetek találhatók.

Hirdetés

Megújult Kolozsváron a Herepei-ház, a Farkas utcai református templom melletti óparókia. A rekonstrukció a magyar kormány támogatásával jött létre. Ezzel befejeződött a református templom közel egy négyzetkilométeres körzetének, az egyház "legszentebb terének" az újjáépítése.

"A templom, a két iskola, az óvoda és ez a ház tökéletesen szemlélteti, mire van szükség a jövőben, hogy megmaradjon a kolozsvári magyarság" - fogalmazott Kató Béla az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke, a közeli tanintézetekre is utalva. Mint mondta: az egyház nem öncélúan, csupán a műemlékvédelem miatt újította fel a Herepei-házat, hanem hogy átadja az ifjúságnak.

 

 

Oláh Emese kolozsvári alpolgármester a házat Kolozsvár újabb kincsének nevezte, mely bizonyítja, hogy a városban érdemes magyarnak lenni.

 Az épület történetét és a felújítást Weisz Attila művészettörtész ismertette, aki szerint a tanácstermében talált későreneszánsz falfestés, a latin nyelvű bibliai idézetek, intelmek miatt ez Kolozsvár és Erdély ékköve. Külön megköszönte, hogy az egyház nem sajnálta az időt, pénzt a restaurálására. Az ünnepségen egy időkapszulát is elhelyeztek, majd a szalagvágás után Kató Béla püspök áldotta meg a két év alatt megújult egyházi ingatlant.

Potápi Árpád a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára az átadón arról beszélt: Kolozsvár nélkül nincsen magyar történelem, nincsen magyar nemzet, és a város fejlődése az itt élő embereknek, a magyarság összefogásának is köszönhető.  

 

Mi épül?Kolozsvárműemlékfelújítás

Hírlevél

Hirdetés