2024.04.28, Vasárnap

Hirdetés

Újabb szintet lép az autóipari oktatás Debrecenben: mini tesztpálya és járműlabor épül
Fotó: Illusztráció

Újabb szintet lép az autóipari oktatás Debrecenben: mini tesztpálya és járműlabor épül

MTI; magyarepitok.hu

2023.08.08. 11:41 - Bíró Beáta

Az új létesítménnyel tovább bővül a felsőoktatási intézmény science parkja, 2700 négyzetméteren szolgálja ki az elméleti képzést.

Hirdetés

A Debreceni Egyetem műszaki kar épületeinek felújítása és bővítése után újabb meghatározó, a műszaki oktatást és kutatás-fejlesztést elősegítő beruházás indul az intézményben. A debreceni autóipari központ oktatási és innovációs fejlesztéseihez kapcsolódva járműlabort és mini tesztpályát építenek az egyetem 74 hektáros tudományos, technológiai és innovációs parkjában.

A Vezér úti ipari parkban megvalósuló beruházás 4,41 milliárd forint kormányzati támogatásból valósul meg - közölte az egyetem sajtószolgálata kedden az MTI-vel. A kivitelezési közbeszerzést a HUNÉP Zrt. nyerte el, a járműlabor a tervek szerint 2024-re épül fel.

 

A gyakorlati tapasztalatszerzéssel támogatják az elméleti oktatást

A modern, jól felszerelt mintegy 2700 négyzetméternyi alapterületen képes kiszolgálni mind az elméleti képzést, mind az egyes műszaki mérnöki képzések gyakorlati oktatásainak eltérő jellegű igényeit.

Az épületben járműlaborok, mechatronika- és robotikaképzésre hivatott labortermek, gépjármű szerelőműhelyek, illetve kisebb létszámú kurzusok megtartására alkalmas tantermek kapnak helyet. A kijelölt területen tesztpályát is kialakítanak, valamint üzemanyag tárolására alkalmas tartályokat is elhelyeznek.

A több funkciós új oktató, kutató és fejlesztő laboratórium központi szerepet tölt majd be a térség járműipari beruházásaihoz (BMW, Vitesco, Schaeffler, CATL, Semcorp, Eve Power, EcoPro) kapcsolódó képzésfejlesztésben. A közlemény szerint a beruházás szorosan illeszkedik az intézmény évek óta tartó, a műszaki- illetve természettudományi, valamint technológiai területet célzó stratégiai fejlesztési programjába.

A Debreceni Egyetemi Ipari Park jelenleg az ország egyetlen egyetemi ipari parkja, ahol a kutató fejlesztő, szaktanácsadási, illetve szolgáltató tevékenység mellett itt az oktatás gyakorlati oldala is bemutatható, továbbá nemzetközi szinten is jelentős innovációs technológiai platform kialakítására ad lehetőséget.

Mi épül?Hunép Zrt.Debrecenipari parkinnovációautógyártás

Hírlevél

Hirdetés