2024.04.28, Vasárnap

Hirdetés

A Leier saját megoldásaival épül az új környezettudatos pinnyei üzeme

A Leier saját megoldásaival épül az új környezettudatos pinnyei üzeme

magyarepítok.hu

2023.09.28. 08:00 - Móré Levente

Saját telephelyén, legkorszerűbb szerkezeti megoldásait és előregyártott elemeit felvonultatva építi raklapgyártó csarnokát és fűrészüzemét a Leier Hungária Kft. A beruházás célja a saját gyártású és felhasználású raklapok gyártása, de a jövőben EUR raklapok gyártását is tervezi a cég.

Hirdetés

Termékeinek széles spektrumát alkalmazta a Leier Hungária Kft. pinnyei telephelyén épülő fűrészüzem és raklapgyártó csarnok kivitelezése során. A vállalat saját beruházásainak sorát a 2022-ben bemutatott jánossomorjai fejlesztés után 2023-ban két különálló csarnoképület egy telekre való telepítésével folytatta, amelyek tervezésénél a gazdaságos üzemeltetés mellett kiemelt szempont volt a rendkívül értékes iparvágány megtartása is.

 

 

Csarnok pillér nélkül

A 2.000 m2 alapterületű raklapgyártó csarnok falazata belső hőszigetelésű kéregfal, amelyet korábban már részletesen bemutattunk a szákszendi projekttel kapcsolatban.

A vasbeton kéregfalak teherhordó képessége miatt nem volt szükség külön pillérekre, így a nagy fesztávolságú, 22,5 méter hosszú T tartók közvetlenül a falakra támaszkodhatnak. E szerkezeti megoldás különösen hasznos azért is, mert az üzem tevékenységénél nagy előnyt jelent a falak kimagaslóan magas tűzállósági osztálya.

 

 

Egyszerű kivitelezés Leier termékekkel  

Egy több mint 3.000 m2 alapterületű, Magyarország legmodernebb fűrészüzeme biztosítja a raklapgyártó csarnok alapanyagellátását, amelynek éves kapacitása elérheti akár a 60.000 m3-es teljesítményt is. Az egység szintén belső hőszigetelésű falakkal készült, itt azonban daruzott csarnokot emeltek, amelynek során beépítettek 32 előregyártott kehelynyakat és konzolos pillért is.

Bár a területen épült két csarnok funkcióját és geometriáját tekintve is különbözik egymástól, teljesen azonos T tartókkal tervezték azokat, ami jelentősen gyorsította a gyártást és könnyítette a kivitelezést; ráadásul ezeket nem előfeszítéssel, hanem egyedülálló módon lágyvasas technológiával készítették. 

 

 

Tudatos tervezés a környezettudatos üzemeltetésért 

Mivel a Leier Hungária Kft. a ma használatos előregyártott vasbeton elemek teljes gyártási szortimentjével rendelkezik, a közel 6.000 m2-nyi fejlesztés során nem csak a belső hőszigetelésű falak és csarnokváz-szerkezetek készülhettek saját gyárukban, de minden szerkezeti elemet, így az előfeszített, üreges födémpallókat is ők adták a szociális funkciójú épületrészekhez. Az előregyártott elemek mellett a csapadékvíz-elvezetés is Leier mélyépítési elemekkel valósult meg, valamint a későbbiekben egy 500 méter hosszúságú Leier Durisol zajárnyékoló kerítés is épül majd a környéken lakók védelme érdekében.

 

 

A vállalat hosszútávú gondolkodását mindemellett az is jól mutatja, hogy a feldolgozásra kerülő faanyagot 100%-ban hasznosítani fogják, ugyanis a faapríték-tüzelésű kazánoknak köszönhetően a gyártás melléktermékéből származó faanyag teljes mértékben felhasználható az épületek fűtésére és melegvízellátására, ami jelentősen hozzájárul a gyártóüzemek gazdaságos fenntartásához.

Ezen túl a Leier Hungária Kft. a többi üzeméhez hasonlóan pinnyén is naperőműpark létesítését tervezi, így a telephely energiaellátás szempontjából is teljesen önálló lesz. 

Galéria

Mi épül?Leier Hungária Kft.szerkezetépítésPinnyecsarnoképítés

Hírlevél

Hirdetés