2024.04.28, Vasárnap

Hirdetés

Dübörög a Pécsi Tudományegyetem hatalmas energetikai projektje, újabb épületeket újítanak fel
PTE Babits Mihály Gyakorló Gimnázium

Dübörög a Pécsi Tudományegyetem hatalmas energetikai projektje, újabb épületeket újítanak fel

magyarepítok.hu, TED

2023.09.20. 12:43 - Móré Levente

A Pécsi Tudományegyetem átfogó energetikai beruházásokat indított az utóbbi időben. A számos épületet érintő programban most az egyetemhez tartozó közoktatási intézmények felújítására nyílik lehetőség.

Hirdetés

Számos épület energetikai feújítását tervezi a közeljövőben a Pécs Tudományegyetem. A diagnosztikai labor és az Ifjúság úti telephely után újabb három épült korszerűsítését hirdették meg. A PTE köznevelési és szakképző intézményeit Pécs legnagyobb presztízsű iskolái között tartják számon. A három részből álló friss kiírás az egyetem fő közoktatási intézményeinek energetikai megújítását célozza: a Babits Mihály Gyakorló Gimnázium, a Deák Ferenc Gyakorló Iskola és a PTE SZESZI (Szociális és Egészségügyi Technikum és Szakképző Iskola) energetikai korszerűsítése komoly szerepet tölt majd be az intézmények hosszútávú fenntarthatóságában.

 

Babits Mihály Gyakorló Gimnázium

Az energetikai korszerűsítés kiviteli tervei építészeti, gépészeti munkálatokat, villámvédelmet, valamint motoros zsaluziák beszerelését is tartalmazzák.

A tervek szerint 12 hónap alatt elvégzendő főbb munkálatok:

  • 175 db nyílászáró cseréje műanyag és/vagy hőhídmentes fém szerkezetű, 3 rétegű üvegezéssel, maximum 1,15 W/m2K hőátbocsátási tényezővel rendelkező szerelvényekre,
  • 1904 m2 homlokzat utólagos szigetelése – általános esetben XPS és EPS, a nyílászárók fölött kőzetgyapot szigetelés telepítése szükséges kiemelve, hogy a függönyfalak fölött, illetve az épület tetőszerkezete alatt húzódó frízek és kiugró szerkezetek szigetelését is el kell látni.
  • A 3. emeleti tetőablakok árnyékolóinak elbontása után a délnyugati épületrészen, a meghatározott ablakokra új zsalúziákat kell beépítenie a nyertes ajánlattevőnek.

 

Deák Ferenc Gyakorló Iskola

A felújítás célja az épület energetikai minőségének javítása, ami a Babits Gimnáziumhoz hasonlóan építészeti, gépészeti munkálatokat, villámvédelmet és motoros zsaluizák beszerelését is magában foglalja.

A 18 hónap alatt elvégzendő alapvető feladatok:

  • a homlokzat és a tető utólagos szigetelése összesen 3238 m2-en, XPS és kőzetgyapot szigetelőanyaggal,
  • a lapostető hő-, és vízszigetelésének felújítása,
  • a homlokzati nyílászárók (228 db) és 1276 m2 homlokzatburkolat cseréje.

 

PTE SZESZI

A korábbiakhoz hasonlóan a Szakképző iskola épületének felújítása során is építészeti, gépészeti munkákat, villámvédelmet, valamint motoros zsaluziák beszerelését kell elvégeznie a kivitelezőnek.

A 18 hónapra tervezett felújítás főbb elvárásai:

  • minden (összesen 160 db) homlokzati nyílászáró cseréje, kivéve az északi homlokzat alagsori 3 db kétszárnyú fém nyílászáróját,
  • 2510 m2 homlokzat utólagos szigetelése XPS, EPS és kőzetgyapot szigeteléssel,
  • 1175 m2 lapostető hő-, és vízszigetelésének felújítása,
  • a jelenleg is a tetőn található 25kW összteljesítményű napelemes rendszert a lebontás után vissza kell építeni, valamint
  • a meglévő klímaberendezések kültéri egységeit a felújítás során szintén le, majd a hőszigetelés után vissza kell szerelni.
Mi épül?Pécsi TudományegyetemPTEPécsenergetikai korszerűsítésenergetikai beruházásszigetelés

Hírlevél

Hirdetés