2024.04.29, Hétfő

Hirdetés

Újabb nagyszabású autóipari beruházás Miskolc vonzáskörzetében – most a kutatás-fejlesztésre kerül a hangsúly
Fotók: Bosch

Újabb nagyszabású autóipari beruházás Miskolc vonzáskörzetében – most a kutatás-fejlesztésre kerül a hangsúly

magyarepitok.hu, mti

2023.09.11. 17:01 - Szabó Ákos

A Bosch két, összesen több mint 18 milliárd forint értékű beruházással K+F tevékenységét erősíti és gyártási kapacitását bővíti a megyeszékhelyen.

Hirdetés

A nemzetközi gép- és autóipari gyártásban is kiemelkedő szerepet betöltő Bosch-csoport magyar járműelektronikai cége, a Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. 2025 közepéig két, összesen több mint 18 milliárd forint értékű beruházást valósít meg Mskolcon.

A vállalat több mint 4,4 milliárd forintból tovább bővíti az elektromos hajtások fejlesztését és tesztelését létesítményében, illetve közel 13,6 milliárd forintot fordít gyártási kapacitásának bővítésére

– derül ki sajtóközleményükből.

 

A beruházások egymást vonzzák be

 

 

A két beruházáshoz a magyar állam egyedi kormánydöntés (EKD) alapján összesen mintegy 3 milliárd forint utófinanszírozás keretében nyújtható, vissza nem térítendő készpénz támogatást biztosít. A beruházásokról szóló szeptember 11-i bejelentésen részt vett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Dr. Szászi István, a Bosch csoport vezetője Magyarországon és az Adria régióban. A hír csupán napokkal azután érkezett, hogy a szintén nyugat-európai GKN Automotive Miskolc mellett folyamatosan épülő gyárának első ütemét felavatták a Market kivitelezésében.

Az eseményen a külügyminiszter rámutatott: a Bosch Miskolcon is több száz helyi kis és közepes vállalkozás termékeit és szolgáltatásait vásárolja, így a kapacitásaik növekedése ezeknek a cégeknek is jó hírt jelent.

 

Két évtizedes múltra építenek Miskolcban

 

 

A Bosch immár 20 éves miskolci tevékenységét erősíti a helyi autóipari gyárában megvalósuló beruházással. A vállalat a fejlesztéssel 60, ebből 45 fő felsőfokú végzettségű munkavállaló számára teremt új munkahelyet, emellett további 110 állást hoznak még létre. A beruházás egyik fókusza a K+F tevékenység, illetve a vállalat bővíti a Miskolcon több, jelenleg is gyártásban lévő terméktípusai, vagyis

  • a klímabefúvó motor,
  • a motorhűtő ventilátor
  • és az eBike meghajtások új generációinak gyártásához szükséges szerelősorok kapacitását.
  • Továbbá a Bosch-nál újonnan kifejlesztett termékek gyártásának megkezdéséhez és a termékek minőségbiztosításához szolgáló berendezések beszerzését is tervezik.
Mi épül?Miskolcüzemépítésüzemfejlesztésautóiparkutatás-fejlesztésMarket Építő Zrt.Felsőzsolca

Hírlevél

Hirdetés