2024.04.27, Szombat

Hirdetés

„Békebeli” kávéra várja vendégeit Kecskemét új kávézója
Horváth Építőmester Zrt.

„Békebeli” kávéra várja vendégeit Kecskemét új kávézója

magyarepítok.hu

2023.10.31. 12:03 - Móré Levente

Lechner korának hangulatát idézték meg a felújított kecskeméti Városháza kávézójában.

Hirdetés

Pártos Gyula és Lechner Ödön egyik legismertebb épülete, a magyar szecesszió jelképe 1895 óta otthona a város elöljáróinak. Az eltelt közel 130 év viszontagságai ellenére karaktere, egyénisége mindvégig megmaradt, állapota azonban az utóbbi évekre jelentősen leromlott. Szerencsére a város vezetése a közelmúltban módot talált az épület megmentésére: a Modern Városok Program segítségével, a Horváth Építőmester Zrt. (HÉP) munkájának köszönhetően a Városháza idén minden elemében megújulva nyithatta meg újra kapuit az építészéről elnevezett, Vass-Eysen Ervin építész-belsőépítész tervei szerint kialakított kávézóval együtt.

 

 

Kecskemét dísze

Szabadon álló, középrizalittal hangsúlyozott kétemeletes főhomlokzatát Zsolnai kerámia díszíti csakúgy, mint a Városháza épületének súlyát is kijelölő, északkeleti sarokrizalitot. Ez alatt, a Kossuth tér felől nyílt meg a Lechner kávézó, amelyben a tervezők kihasználták a két sarki, egykori üzlettér csegelyes keresztboltozatos, nyolcszögletű térlefedésének nagyvonalúságát. Ehhez jól illően sötét fa bútorzattal és visszafogott színekkel engedték a tér századfordulós hangulatát érvényre jutni. Lechner Ödön nevéhez hűen a tervezés hívószavai: modern, magyaros és minőségi.

 

 

Lechner korát idézi meg

A két szint magas, nyolcszög alaprajzú helyiség szolgál belső fogyasztótérként, amelyhez udvar, konyha, kiszolgálóterek és üzemi területek is kapcsolódnak. A nagyméretű, nagyjából 13 x 6 méteres helyiség egy közlekedőn át kapcsolódik az északi belsőudvarhoz, illetve egy másik közlekedő segítségével a Városháza belső közlekedőjéhez is.

A régi magyar kávéházi hagyományokhoz visszanyúló Lechner kávézó nem csak minőségi olasz kávét kínál: a croissant-ok, bagettek, magyaros és angolszász tojásételek mellett meleg főételeket, frissen csapolt proseccót és más italkülönlegességeket is fogyaszthatunk itt.

A Városháza dísztermében tartott esküvőkhöz is szépen illeszkedhet a kávéház, amivel a nemrég átadott interaktív látogatóközpont, a koncerteknek és más előadásoknak hangulatos környezetet biztosító díszudvar és a házasságkötéseknek gyönyörű helyszínt adó díszterem mellett tovább bővítheti a felújított Városháza közösségi funkcióit is.

 

 

Akadálymentesen megközelíthető helyiségeinek térstruktúrája három egységből áll, amelynek legfontosabb eleme, a Nagytemplom felőli, sarki bejáratos nyolcszögtér a Lechner Kávéház pultos fogadótere. Itt érzékelhető talán a legpontosabban a tervezői szándék, ami Városháza ikonikus épületének nosztalgiájára fókuszál: a nyílászárók az eredeti, Lechneri tervek szerint készültek el, ami jelentősen ráerősít a térélményre; de a hidegburkolatok is a városházi folyosók padlóburkolatához jól illeszkedő, azt ugyanakkor nem utánzó, homokszínű és kék kiskockás betétekkel képzettek. A vendégtéri burkolat olajozott svédpadlója és a tömör fa bútorok, valamint a boltéleket kiemelő falfestés egyaránt azt a célt szolgálja, hogy belépve Lechner korában, a polgári kultúra fénypontján tatálja magát bárki, aki betér ide egy „békebeli” kávéra.

 

Galéria

Mi épül?Horváth Építőmester Zrt.Kecskemétbelső építészetműemlékfelújítás

Hírlevél

Hirdetés