2024.04.30, Kedd

Hirdetés

Közösségi térként született újjá Tatabánya színfoltja, a Millenniumi Közpark
Fotók: tatabanya.hu

Közösségi térként született újjá Tatabánya színfoltja, a Millenniumi Közpark

tatabanya.hu, magyarepitok.hu

2023.11.07. 10:01 - Bíró Beáta

A fejlesztés során tanösvényt alakítottak ki, a Csónakázó-tónál rendezvénytér létesült, valamint számos pihenő és piknikező hely várja a pihenni vágyókat.

Hirdetés

Modern, multifunkcionális területté vált a Tatabányai Millenniumi Közpark, melynek fejlesztése nemrég fejeződött be, a hivatalos projektzáró eseménnyel egybekötve.

A klasszikus vonalvezetésű park egyrészt méltóbb környezetet biztosít a millenniumi emlékműnek, másrészt a lakosság igényeihez igazodva széleskörű rekreációs lehetőséget kínál – olvasható a város honlapján található beszámolóban. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával, a Széchenyi 2020 program, a TOP-6.3.2-16 Zöld város kialakítása pályázati felhívás keretében valósult meg. A vissza nem térítendő támogatás összege: 813.588.749 forint. A projektet a KERT-MÍVES 2004 Kft. kivitelezte.

 

Fotók: tatabanya.hu

 

Parkhangulat és közösségi tér

A fejlesztés során nagy hangsúlyt kapott a természetesség és a biodiverzitás növelése, a környezeti állapot javítása, növényállomány bővítése oly módon, hogy a helyi adottságokhoz jól alkalmazkodó növényeket részesítették előnyben. Ennek eredményeként valódi parkhangulatot értek el. A park bejárati részeinek kialakítása során hasonló arculatú, színvonalas fogadóterek várják az ide látogatókat.  

A tóhoz közvetlenül kapcsolódó területekre kerültek a pihenés, a játék és a sportolás színteréül szolgáló rekreációs területek, így a fejlesztéseknek köszönhetően közvetlenebb kapcsolat jött létre a látogató és a vízfelület között. A Csónakázó-tónál lévő félszigeten egy mobil színpad elhelyezésére is alkalmas közösségi teret alakítottak ki, ahol rendezvényeket is lehet majd tartani.

 

 

Hangulatos tanösvény és rollpálya biztosítja a sokoldalú feltöltődést

A beruházás során épült egy 1350 méter hosszú fitnesz tanösvény, a tó mellett pedig egy 108 négyzetméteres alapterületű vendéglátóhely, terasszal. Mintegy 990 méter hosszúságban új sétányok létesültek, valamint három híd, a park egyes bejáratainál. Az idelátogatók számára négy garnitúra pihenő-, illetve piknikhelyet alakítottak ki.

Az említetteken felül létesült egy 9 elemmel rendelkező, 800 négyzetméter területű rollpálya is, az extrémsportok kedvelőinek. További új elemekként padokat, hulladékgyűjtőket, egy ivókutat, napozóágyakat és táblákat helyeztek el.

A parkban egy 2800 négyzetméreten elterülő évelő-, és cserje vegyeságyás található, összesen 4984 elültetett növénnyel. Ezen felül a parkban 246 fát, valamint 9311 cserjét ültettek.

 

 

A projektben megvalósult elemek és adataik:

· új városi rekreációs és fitnesz tanösvény (hossza: 1350 m);

· a központi nagy stég mérete: WPC burkolat felülete 179 m2;

· vendéglátóhely és a mellette lévő terasz nagysága. Vendéglátó hely bruttó alapterülete 108 m2, mellette lévő terasz nagysága 143 m2;

· az ágyások nagysága és a kiültetett évelők száma: évelők ültetése 4984 db, évelők és cserje vegyeságyások 2800 m2;

· pihenő- és piknikhelyek száma: 4 db;

· új sétányok hossza: 990 m;

· új gyalogos hidak száma: 3 db (2db acélszerkezetű híd, 1db fahíd);

· új rollpálya (nagyság, kihelyezett elemek db száma): 800 m2, összesen 9 db elem;

· nyilvános automata WC-k száma: 1db nyilvános WC

· parki rendeltetések felújításának számszaki adatait: új elemek (padok, betonpad, hulladékgyűjtő, kutyahulladékgyűjtők, ivókút,, napozóágyak, táblák) összesen 167db;

· növénytelepítések félesége és darabszáma: faültetés 246 db, cserjeültetés 9311 db.

Galéria

Mi épül?TatabányaMillenniumi KözparkKERT-MÍVES 2004 Kft.

Hírlevél

Hirdetés