2024.05.02, Csütörtök

Hirdetés

Új időszámítás kezdődik Tokaj főterén
Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Új időszámítás kezdődik Tokaj főterén

magyarepítok.hu

2023.11.16. 18:00 - Móré Levente

Minden kor feladata a revízió: a tokaji Skála Áruház múltja és jövője

Hirdetés

Két földszintes ház állt egykor a Tokaj Áruház helyén. Minden korban építünk és bontunk: amikor Tokaj városában felépült az ország második Skála Áruháza (az első Újbudára került), a helyén le kellett, hogy bontsanak két házat; ma pedig Sáros László épületére vár hasonló sors. A SZÖVTERV (Szövetkezeti Tervező Vállalat) áruháztervét az organikus iskola utilitaristább ágához tartozó elismert építész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja (egy időben a Magyar Építőművészek Szövetségének elnöke), Sáros László készítette, aki

fiatal, ambiciózus építészként egy a kor színvonalát magasan mutató épületet alkotott.

 

A képre kattintva galéria nyílik

 

Olyan épületet hozott létre, ami saját korában szokatlan bátorsággal, a rendezési tervnek ellentmondva nem vitte beljebb az áruházat 15 méterrel a házak sorától, helyette a történeti beépítési vonalat meghagyva zártsorú beépítésben helyezte el az épületet. Megoldása, amelyben két szögben is megtörte a markáns, előtetőszerű, félnyeregfedésű párkányokkal szintekre osztott, erős vertikális tagolása ellenére horizontális hangsúlyú épületét, 1983-ban újító megoldásként kivívta a szakma tiszteletét is. A városok szövete ugyanakkor legalább annyira védendő érték, mint egy-egy kiemelkedő épület. Nem szerencsés, ha túlzott individuummal, zárványként metszenek bele épületek egy egységes képbe. Ennek elkerülése érdekében az ívben forduló utcát követő, több szögben tört homlokzatot egy, az épülettömbből kiemelt lépcsőházzal is hangsúlyozta a tervező, amellyel a templom tornyának ellenpontját is kijelölte.

 

 

Funkció nélkül

Tokaj lakosságának nagyobb része  ma Kis-Tokajban, a történeti városmagtól délre, kertes övezetben él. Így az áruház látogatottsága az eltelt évtizedekben jelentősen visszaesett. Ehhez járul, hogy a ’80-as évek elején még viszonylag kevés embernek volt autója, nem voltak nagyáruházak, így a lakosságnak szüksége volt az intézményre – ez az ezredfordulóra drasztikusan megváltozott. Ma az épület nem szolgálja az itt lakók kényelmét, nem tartozik hozzá elegendő parkoló, nehéz az aktuális igényekre alakítani és energetikailag korszerűtlen.

A környező épületek állapotfelmérését a kivitelező már elvégezte, Posta György polgármester pedig személyesen tájékoztatta az érintett területen lakókat a munkálatokról, így november 17-én már meg is kezdődik az építési háló telepítése, majd november 20-án a bontásnak is nekiállnak. A tervek szerint 2024 januárig tartó bontáshoz és az azt követő építéshez elegendő felvonulási területet tudnak biztosítani az épület mögött, így a munkálatok nem zavarják majd a helyiek mindennapjait.

 

 

Fiatalok reflektorfényben

Három évvel ezelőtt komoly fejlesztés indult el a térségben. Ekkor a pár éve megalakult Tokaj-Hegyalja Egyetem gasztronómiai tanszéke költözött volna az épület helyére. Az akkori tervek szerint a földszintjén étterem, első emeletén oktatási célú helyiségek, második emeletén pedig néhány professzori lakás épült volna. E terv végül  az orosz-ukrán konfliktus, valamint az ennek következtében kialakult globális gazdasági helyzet miatt nem valósulhatott meg.

Most, szerencsére új életre kelhet a környék, hiszen az idén 950 éves településen történelmi léptékű turisztikai fejlesztés indul annak érdekében, hogy a Tokajba látogató vendégek a világörökségi rangnak megfelelő környezetben tölthessék szabadidejüket.

A fejlesztésnek köszönhetően a főtér és a főutca egy hosszabb szakasza újulhat meg a következő években.

Új parkokat alakítanak ki, kávézók és éttermek nyílnak majd, amik ismét élettel töltik meg a belvárost. Mindezek mellett renoválják Tokaj számos ikonikus épületét is, így többek között a műemléki Városházát, a Járási Hivatalt, valamint a ZÁKÓ Házat is. Új életre kel a valamikori Arany Sas szálló évtizedek óta üresen álló épülete is. Rehabilitációját követően  rendezvényházként funkcionál majd. A Tokaj Áruház helyére pedig egy, a városi településszerkezetet mértéktartóan követő, új beépítésű multifunkciós épület kerülhet. Míg a koncepciótervet a Rudolf Mihály főépítész vezette Hadas Műterem jegyzi, az új épület végső terveit a K2 Lab fiatal építészei készíthetik el; megbízásuk remélhetőleg újító és a változásokra érzékeny szemléletet hoznak Tokaj történelmi főterére.

Annyi talán már most látszik: különböző évszázadok eltérő szokásairól tanúskodó történeti tér Tokaj főtere, az idekerülő épületnek tehát kortalannak, a környezetére érzékenynek és a beépítésben tisztelettudónak kell lennie.

 

 

Galéria

Mi épül?bontásTokajáruházépítésingatlanfejlesztésHadas Műterem Kft.A megújuló Tokaj

Hírlevél

Hirdetés