2024.04.23, Kedd
Ismét régi fényében tündökölhet a szecessziós építészet gyöngyszeme Lipótvárosban
Fotó: Paulinyi & Partners Zrt.

Ismét régi fényében tündökölhet a szecessziós építészet gyöngyszeme Lipótvárosban

magyarepitok.hu

2024.01.15. 15:48 - Sándor Csilla

A múlt tisztelete és a 21. század elvárásai alapján készítette el a Paulinyi & Partners Építésziroda az OTP székházának megújítási tervét.

Hirdetés

Magyarország egyik legnagyobb múltú mérnöki cégcsoportja, a Paulinyi & Partners Zrt. tervei alapján születik újjá a Lipótváros szívében álló, több mint egy évszados szecessziós irodaház - derül a lapunkhoz eljuttatott közleményből. Az egykori Fabank irodaházának műemléki restaurálásán kívül, a belsőépítészeti megújítás során 21. századi munkakörnyezetet alakítanak ki. Az impozáns épület 1912 táján készült el, Révész Sándor és Kollár József tervei alapján. A szecessziós műemlék irodaházban az OTP Bank Nyrt. székháza működik.

 

Lenyűgöző anyaghasználat 

A tervezés során a Paulinyi & Partners Építésziroda elsődleges szempontnak tartotta a szecessziós stílusú homlokzati és belső díszítőelemek megőrzését. A professzionális építészcsapat 2022 februárjában kezdte el a tervezési munkálatokat, amelyre a műemlékekre vonatkozó szabályozás mellett, az épület történelmi múltjának megóvása is hatott. Az építésziroda közleményében kitért arra, hogy az OTP belvárosi székháza eredetileg az Osztrák-Magyar Monarchia legnagyobb faipari vállalata, az Ugriai-Fasici Fabank számára épült. A szecessziós épületen látható Budapest egyik legszebb kapuja. Az irodaház külső megjelenését csak a belső terek szárnyalják túl. A lenyűgöző anyaghasználattal megvalósított, tekintélyt parancsoló helyiségek a munkálatok után, ismét régi fényükben tündökölhetnek.

 

Évszázados falak között fiatalos munkakörnyezet

A műemléki felújítás mellett - a Paulinyi & Partners Építésziroda közleménye szerint - modern, dinamikus tereket alakítanak ki, amellyel javítják az épület kihasználhatóságát és presztízsét. „A felújítás során a fejlesztés célja az épület műszaki állapotának és színvonalának emelése, műemléki restaurálása, továbbá az irodaház használhatóságának maximalizálása” – mondta a projektről Paulinyi Gergely DLA, a Paulinyi & Partners elnök-vezérigazgatója. Hozzátette: „Az épület belsőépítészeti megújítása során arra törekszünk, hogy egy agilis, fiatalos, kötetlen munkakörnyezetet hozzunk létre az épület adottságainak és karakteres műemléki elemeinek megtartása mellett.”

 

Fotó: Paulinyi & Partners Zrt.
Fotó: Paulinyi & Partners Zrt.

 

A belső udvar rendezvénytérré alakul

A tervezés során három különálló súlyponti területet határoztak meg, ügyelve arra, hogy ezek egymással összhangban legyenek. A belső udvar tágas, természetes fényben úszó, központi rendezvények megtartására is alkalmas, modern térré alakul át. A munkálatok során elbontják a függőfolyosókat és a földszinti toldalékrészeket, nagyméretű üvegdobozokat helyeznek a belső homlokzatra, valamint az udvart üvegtetővel fedik le.

A központi udvarhoz a földszint átalakítása során közösségi teret, bankfiók várót és központi teakonyhát-kávézósarkot kapcsolnak. Az udvar és az utóbbi helyiségek külön-külön is használhatóak, de rendezvények alkalmával egybe nyithatóak lesznek.

 

A 21. század igényeinek megfelelő irodák

Az épület általános szintjeinek, irodatereinek funkcionális megújítása során nagyobb légterű, átjárható, a humán interakciót lehetővé tevő tereket alakítanak ki. Az utcafrontra a műemléki értékek megtartása mellett nagyrészt üvegfalakkal rendelkező cellás irodák, míg a belső udvar felőli oldalra tárgyalók és pihenő terek kerülnek.
 

Fotó: Paulinyi & Partners Zrt.

 

A Paulinyi & Partners Építésziroda közleményében kihangsúlyozta, hogy a belsőépítészeti kialakításnál arra törekedtek, hogy megtalálják a fiatalos, dinamikus hangulathoz és az épület szellemiségéhez, történetiségéhez harmonikusan illeszkedő design, valamint anyaghasználat közti egyensúlyt. Több helyen az épület múltja és értékei előtt tisztelegve fa geometria alapelemeket terveztek kortárs eszközökkel.

„Az épület felújításával és a belső udvar lefedésével egy eddig hiányzó, központi, megérkező és társalgó teret, lobbyt hozunk létre. Emellett az irodaterek is teljeskörű felújításon esnek át, az új belsőépítészeti elemekkel egyensúlyt tudunk teremteni a kortárs design és a műemléki értékek között, ezzel fiatalos, modern tereket alakíthatunk ki.” – mondta Burián Gergő DLA, a Paulinyi & Partners projektigazgató építésze.

 

Az irodaházat energiatakarékossá és akadálymentessé teszik

A műemlék irodaház átalakítása során kiemelt figyelmet fordítanak az üzemeltetés költséghatékonnyá tételére is. „Az épület műszakilag is megújul, fenntartható, energiatakarékos gépészettel és a mai kor szerinti elektromos rendszerekkel látjuk el az irodaházat. A ház közlekedési rendszerét is fejlesztettük, ezzel biztosíthatjuk a teljeskörű, akadálymentes elérést" – tette hozzá Márton Eszter, a Paulinyi & Partners projektvezető építésze.

Mi épül?szecesszióműemlékfelújításmodernizálásenergiahatékonyságPauliny & PartnersBelváros-Lipótvárosiroda

Hírlevél

Hirdetés