2024.06.25, Kedd
Hamarosan visszakapja a Vöröskereszt-székházat a Budai vár
Fotók: Nemzeti Hauszmann Program

Hamarosan visszakapja a Vöröskereszt-székházat a Budai vár

magyarepitok.hu, Nemzeti Hauszmann Program/Facebook

2024.01.15. 12:26 - Szabó Ákos

A Confector fővállalkozásával, valamint a Bayer Construct szerkezetépítésével elkészülő épület a Dísz téren épül újjá.

Hirdetés

Végéhez közeledik a Vöröskereszt Egylet egykori székházának újjáépítése a Dísz téren – tette közzé Facebook-bejegyzésben a Nemzeti Hauszmann Program. Mint írják,

újabb városképi seb gyógyul be a Budavári Palotanegyedben, az újjászülető Vöröskereszt-székház külső megjelenésében már idén az eredeti formáját fogja mutatni.

Ahogyan arról a bokrétaünnep alkalmából is beszámoltunk, a kivitelezést a Confector Kft., a szerkezetépítést pedig a Bayer Construct Zrt. vállalta el.

 

Fotók: Nemzeti Hauszmann Program

 

A homlokzat is kezdi felölteni végső formáját

Az épület egyes részein már láthatóvá váltak a homlokzati ornamentikák, a korlátelemeket is felhelyezték a teraszok köré. A szakemberek tavasszal egy speciális fedőréteggel dolgozzák össze a díszítőelemeket, ezzel egységes megjelenést adva a homlokzatnak – fogalmaz most a beruházást irányító Hauszmann Program.

 

 

A tetőzet is hamarosan elkészül, januárban a patinázott cinklemez fedést teszik fel a sarokkupolákra. Várhatóan a nyár folyamán végleges helyükre kerülnek az épület utolsó díszműbádogos elemei, a kupolákat díszítő groteszk fejdíszek. A Vöröskereszt-székház belső tereiben megkezdték a díszterem stukkóinak felhelyezését, melyek az eredeti tervek és archív fényképek alapján készültek.

 

 

A világháború és az azt követő időszak döntései miatt vesztette el a Budai vár 1946-ban az eredeti épületet

A Magyar Szent Korona Országainak Vöröskereszt Egylete 1900-ban vásárolta meg a Dísz tér 1–2. szám alatt álló épületegyüttest, amely a kor két jelentős építésze, Hauszmann Alajos és Hültl Dezső tervei alapján született meg. A tér délkeleti sarkán álló palota egészen a II. világháború végéig szerves része volt a Várnegyed látképének. A háborús belövések ellenére megmenthető lett volna, de a politika 1946-ban mégis a teljes lebontása mellett döntött, majd évtizedeken át elhanyagolt telek állt a helyén, amelyen igénytelen zsibvásár működött - írják.

A Nemzeti Hauszmann Program részeként megújuló épület külső jegyeiben korhűen követi majd az eredetit, belsőépítészeti, épületgépészeti szempontból ugyanakkor a mai megoldásokat helyezi előtérbe – zárják a Facebook-posztot.

 

Galéria

Mi épül?Bayer Construct Zrt.CONFECTOR Mérnöki Iroda Kft.Budai várNemzeti Hauszmann Program

Hírlevél

Hirdetés