2024.04.27, Szombat

Hirdetés

A főváros egyik értékes műemléképülete született újjá ebben a projektben
Fotók: Épkar Zrt.

A főváros egyik értékes műemléképülete született újjá ebben a projektben

MTI, magyarepitok.hu

2024.02.20. 12:42 - Hegedűs Gergely

A Lechner Ödön tervezte villa teljes körű felújítása és bővítése után a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (MVGYOSZ) székházának ad otthont.

Hirdetés

Átadták a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (MVGYOSZ) csaknem 3,5 milliárd forint kormányzati támogatásból megújult Hermina úti székházát kedden Budapesten. Ahogyan arról korábban már beszámoltunk, a kivitelezést az Épkar Zrt. és a Prím Építő Kft. konzorciuma végezte.

 

Fotók: Épkar Zrt. 

 

Az 1905-ben átadott, Lechner Ödön tervei alapján épült Sipeki-villa teljes körű felújítást és bővítést kapott. Emellett elbontották az 1968-ban létesült, mára teljesen elavult szolgáltató épületet.

Ennek helyére egy kétszintes, korszerű többfunkciós szolgáltatóház került a Városliget melletti telken. A teljes projekt része volt a kertépítészet is, illetve az akadálymentesítés is.

A műemléki védettséget élvező Sipeki-villa korhű, de a jelenlegi funkcióhoz illeszkedő felújítása után a villaépületben kaptak helyet az MVGYOSZ irodái, onnan tartják a kapcsolatot a helyi szervezetekkel és ott található a Braille-könyvtár is. A szolgáltatóházban tankönyveket készítenek, van konferenciaterem, Braille-nyomda, ügyfélszolgálat és segédeszközbolt.

 


A megváltozott munkaképességűek körében háromszorosára nőtt a foglalkoztatási arány

Az átadón Áder János is részt vett, a volt köztársasági elnök a Sipeki-villát igazi ékszerdoboznak nevezte. "Sipeki Balás Béla valami gyönyörűt akart adni, cselekvő emberszeretetből, mert tudta, hogy a látássérülteknek is a legszebb, a legjobb jár" - fogalmazott. 

Nyitrai Zsolt miniszterelnöki főtanácsadó emlékeztetett arra, hogy a látássérült emberek érdekeit több mint száz esztendeje sikeresen képviselő MVGYOSZ és a kormány között stratégiai együttműködés áll fenn, és kiemelten támogatják a szövetséget. Elmondása szerint 2010 után egy új szemléletnek köszönhetően a megváltozott munkaképességűek körében háromszorosára nőtt a foglalkoztatási arány. Nagy Sándor, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének (MVGYOSZ) elnöke felidézte, hogy 2018-ban, a szövetség megalakulásának századik évfordulóján az ünnepség fővédnöke Áder János volt, és ő javasolta, hogy kérjenek segítséget a székház felújításához.

Galéria

Mi épül?Épkar Zrt.Prím Építő Kft.BudapestműemlékfelújításMagyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége

Hírlevél

Hirdetés