2024.04.28, Vasárnap

Hirdetés

Hamarosan újjászületik a Debreceni Egyetem impozáns főépülete
Fotó: debrecen.hu

Hamarosan újjászületik a Debreceni Egyetem impozáns főépülete

magyarepitok.hu, debrecen.hu

2024.02.09. 12:18 - Bíró Beáta

Hat ütemben, bő két év alatt újítják fel a homlokzatot, a járdák egy részét is cserélik.

Hirdetés

Teljes műszaki és esztétikai homlokzati felújításon esik át a Debreceni Egyetem nagymúltú, műemlék főépülete. A kivitelezési munkálatokról szóló felhívás az Európai Közbeszerzési Értesítőben (TED) jelent meg. Mint írják, az intézmény célja, hogy a rekonstrukcióval visszaadják az egyetem központi épületéhez méltó külsőt, mely 2032-ben ünnepli 100. évfordulóját.

A projekt hat ütemben valósul meg, az egyes ütemekre öt hónap kivitelezési időt szánnak, az utolsóra hat hónapot, a fejlesztés így bő két év alatt valósulhat meg. Az érintett összes felület a 15.742,54 négyzetméter.

A tervezett felújítási munkák magukban foglalják a vakolt és a kő homlokzat felületek tisztítását, szükséges helyeken pótlását (hiányzó párkány elemek, tagozatok), az esővíz levezető rendszer átmosatását, szükség szerint a vápacsatornák cseréjét. Javítják, esetleg cserélik a bádogos kialakításokat. A nyílászárókat kívül helyreállítják, a belső szárnyak esetében pedig cserélik, új hőszigetelő üvegezéssel.

 

Forrás: unideb.hu

 

Megújulnak az épület körüli járdák is. Az eredetitől eltérőeket elbontják, helyette új, mosott kavics felületű járdákat alakítanak ki.

 

Az egyetem főépületét 1932-ben adták át, 1927-től kezdődött építését nagy érdeklődés övezte. Az eklektikus-neobarokk stílusban kivitelezett impozáns főépület üvegtetős díszudvarát árkádos folyosórendszer futja körül, melynek falán a leghíresebb professzorok és diákok neve olvasható. Az épület előtt tágas, francia stílusú park található, melynek szökőkútjában a hagyomány szerint minden végzős diák megmártózik. A park két oldalán található szobrok a reformáció debreceni személyiségeinek állítanak emléket – írja az épületről a debrecen.hu.
Mi épül?DebrecenDebreceni Egyetemműemlékfelújítás

Hírlevél

Hirdetés