2024.04.27, Szombat

Hirdetés

Megújul Szeged meghatározó épülete, a Lechner Ödön tervezte „eperház”
Főkép: szeged.hu/Iványi Aurél

Megújul Szeged meghatározó épülete, a Lechner Ödön tervezte „eperház”

MTI

2024.02.20. 13:04 - Sándor Csilla

A belváros ikonikus palotájának rekonstrukciójához az önkormányzat és a lakástulajdonosok is hozzájárulnak.  

Hirdetés

Felújítják Szeged egyik meghatározó műemlékét, a Lechner Ödön és Pártos Gyula által tervezett Milkó-palotát - jelentette be Binszki József (DK) várospolitikai alpolgármester. A Roosevelt téren álló, négy utcai homlokzattal rendelkező épület az utolsók között újulhat meg az 1879-es nagy árvíz után a Stefánián emelt paloták közül. Az elmúlt években több alkalommal végeztek rajta állagmegóvási munkálatokat.

Szeged belvárosában a hídfő közelében álló épületet sokan csak „eperháznak” nevezik, a rózsaszínű vakolata nyomán. A kutatások szerint eredetileg zöldes-barnás színű lehetett a palota.
 

 

Fotó: Lechner Tudásközpont

Sör- és borcsarnok is működött már a falai között

Szeged belvárosában a fakereskedéssel foglalkozó Milkó család az 1879-es nagy szegedi árvíz után két évvel vásárolta meg a telket, ahol Lechner Ödön és Pártos Gyula tervei alapján felépült a négyszögudvaros, kétemeletes épület.

A puszító ár után nagyvárossá fejlődő Szegeden szintén Lechner munkája a Városháza. A Milkó-palota stílusában jelentősen eltér az utóbbitól, az építész párizsi útjának lenyomata és a francia neoreneszánsz jegyeit viseli magán.

Az épületben korábban sör-és borcsarnok is működött, de vaskereskedés és zeneműbolt is várta már itt a vásárlóit. 1908-ban az ezer néző befogadására alkalmas Uránia színház nyílt meg a falai között.

Az önkormányzat a felújítás költségeinek közel 80 százalékát állja

Az önkormányzat a tavaly elvégzett állapotfelmérés után készíttette el a rekonstrukciós terveket, amelyre a város 2024-es költségvetésében 20 millió forintot különítettek el. A kivitelezési munkálatok is elkezdődhetnek az idén, amelyre 250 millió forintot fordítanak – hangzott el a tájékoztatón. Ez a felújítás becsült költségeinek a fele. Az önkormányzat a rekonstrukcióhoz a tulajdoni arányának megfelelő, azaz 78,02 százalékban járul majd hozzá. A fennmaradó összeget a magántulajdonosok fizetik ki. A Lechner-épületben lévő 28 lakásból 15 az önkormányzat tulajdonában van, az ingatlan további 15 helyiségét raktárként, irodaként, üzletként használják.

Mi épül?SzegedMilkó-palotarekonstrukcióLechner ÖdönPártos Gyula

Hírlevél

Hirdetés