2024.06.22, Szombat
Elérte a legmagasabb pontját Szerencs lengyel-magyar gyárépítkezése
Fotók: Masterplast

Elérte a legmagasabb pontját Szerencs lengyel-magyar gyárépítkezése

magyarepitok.hu

2024.05.24. 15:07 - Szabó Ákos

Az üzem 2025 első félévében kezdheti meg a piaci kibocsátást.

Hirdetés

Fontos mérföldkőhöz érkezett a Masterplast és a lengyel Selena Group közös üveggyapot gyártásfejlesztési beruházása Szerencsen, melyről legutóbb 2023 nyarán írtunk, amikor az együttműködésről megállapodott a két piaci szereplő. Most arról számol be a Masterplast, hogy a generálkivitelező és alvállalkozói tartották az eredeti ütemtervet és a gyárépület elérte a legmagasabb pontját, amit az építőipari hagyományok szerint bokrétaünnep keretében méltattak a megrendelők.

Az évenként 19 ezer tonna hőszigetelő anyag gyártására alkalmas üzem 2025 első felében kezdheti meg a piaci kibocsátást 100 főt meghaladó munkatársi csapat foglalkoztatása mellett.

A 47,5 millió euróból megvalósuló fejlesztéshez a HIPA – Nemzeti Befektetési Ügynökség Nonprofit Zrt. 5,645 milliárd forint összegű vissza nem térítendő állami támogatást biztosított. Az eseményen beszédet mondott Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter, Koncz Zsófia országgyűlési képviselő és energiaügyi miniszterhelyettes, valamint Sebastian Dominik Kęciek, a Lengyel Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott magyarországi nagykövete.

 

 

 

Újjáéled az üveggyapot gyártás Magyarországon

Több évtizedes kihagyás után, magyar-lengyel összefogással éledhet újjá az üveggyapot hőszigetelő anyagok gyártása Magyarországon – hangsúlyozzák a tájékoztatóban. A Masterplast Nyrt. 2023. januárjában vásárolta meg az üveggyapot gyártás fejlesztésre létrehozott projektcég, a PIMCO Kft. 100 százalékos tulajdonjogát, majd 2023. júniusában stratégiai együttműködésre lépett a lengyel Selena FM S.A. társasággal, és innentől a felek 50-50 százalékos részesedéssel vesznek részt a projektben.

A két vállalat együttműködésének keretében Szerencsen a PIMCO Kft. 4,3 hektáros telephelyén létesül az új 11 500 négyzetméter nagyságú üveggyapot gyártó üzem.

 

Exportra is termelnek majd

Az ásványi hőszigetelő anyagok piaca az épületek energiafogyasztásához kapcsolódó hazai és uniós szabályozások szigorodásával párhuzamosan bővül, amit a korábbi években áruhiány és akadozó kiszolgálás jellemzett – emelik ki.

Az új gyár 19 ezer tonnás éves kibocsátási kapacitása biztosítja a magyar piac stabil üveggyapot ellátását, és exportlehetőséget kínál a kelet-közép európai régió országaiban.

Az új üzem főként a Szerencs vonzáskörzetében és a térségben élők számára jelent munkalehetőséget, tervezett munkatársi létszáma meghaladja a 100 főt, és a dolgozók egy része már a projekt építkezési és technológia telepítési szakaszában is részt vett.

 

Zöld technológia, fenntartható termelés

Az ásványi alapú hőszigetelőanyagok családjába tartozó üveggyapot az épületenergetikai hatékonyságnövelés terén az új építési és a korszerűsítési munkáknál is egyaránt jól használható. A termék egyik fő alapanyaga a hulladék üveg, amely a gyártás során újrahasznosításra kerül, a körforgásos gazdálkodás elvei szerint. A termék előállításához természetes alapú, un. BioBinder – kötőanyag technológiát alkalmaznak, így a termék ebben a formában sem tartalmaz káros anyagot és jóval kedvezőbb tulajdonságokkal bír a felhasználók számára, mint a régi eljárással készült gyapot termékek. A modern, elektromos fűtésű kemencével felszerelt üzem áramellátásának egy részét a jövőben megújuló energiaforrás biztosíthatja, miután a gyárfejlesztési projekt lezárását követően egy naperőmű park létesítése is a tervek között szerepel.

 

Tibor Dávid

„A terveink szerint halad a nagyberuházásunk, a kivitelezőink rászolgáltak az ünneplésre. A nyár folyamán megkezdhetjük a technológia telepítését és az év végéig lezárjuk a projekt beruházási részét. A tesztgyártást követően 2025 első felében megkezdjük a piaci kibocsátást, az európai épületfelújítási hullám megérkezésekor pedig a műanyag és az ásványi hőszigetelések terén is készen állunk majd a tömegtermelésre” – mondta el Tibor Dávid, a Masterplast elnöke.

„Nagyon örülök, hogy a Masterplast révén egy erős és tapasztalt üzleti partnerre találtunk, és az együttműködésünk eredménye már ilyen gyorsan láthatóvá vált, a hőszigetelőanyag gyártó üzem épületének formájában. A folyamatban lévő projektünk – a PIMCO Kft. üveggyapot gyárának felépítése, amelyet vállvetve hajtunk végre – egy új és ígéretes üzleti szektort nyit meg előttünk, ahol a Masterplast csoporttal együtt vezető pozíciót kívánunk elérni az európai épületek energetikai korszerűsítésének folyamatában.” - hangsúlyozta Andrzej Zygadło, a Selena Csoport humánerőforrásokért felelős igazgatósági tagja.

Mi épül?MasterplastSzerencsüveggyapotépítőanyagoküzemépítés

Hírlevél

Hirdetés