2024.05.21, Kedd
Heteken belül elkezdődhet a munka az SE Patológiai intézetének védett épületében
Fotók: WEST HUNGÁRIA BAU Kft.

Heteken belül elkezdődhet a munka az SE Patológiai intézetének védett épületében

magyarepitok.hu

2024.05.01. 08:36 - Hegedűs Gergely/Móré Levente

Jelentős kihívások mellett, mégis folyamatosan halad a WHB a Semmelweis Egyetem Nemzeti Orvosi Innovációs Képző Központ (NOIKK) projektjének kivitelezésével.

Hirdetés

A Semmelweis Egyetem a Hauszmann Alajos tervei szerint épült II. sz. Patológiai Intézetének fejlesztésével hozza létre gyakorlati oktatási centrumát. A projektben részben átalakítják az épületet, emellett egy új épület, a Nemzeti Orvosi Innovációs Képző Központ (NOIKK) kialakítása is a projekt része. Lapunk értesülése szerint a WEST HUNGÁRIA BAU Kft. generálkivitelezésében létrejövő épületegyüttes lassan kezdi felölteni végső formáját. 

 

 

 

Bő két éve bontással kezdődött az építési projekt 

A helyi védettségű épület felújítása, valamint az új, föld alatt háromszintes, földszint és hatemeletes épület felépítése, továbbá a két elem összekapcsolása a -1-es szinten és az aulában komoly feladat a kivitelezők számára. A munkaterületet 2022 márciusában vehette át az új NOIKK épületrészen a WHB. Első lépésként az új épület helyén álló kis épület és tárolók bontása; fakivágás és földmunka következett, amelyet jelentősen nehezített a területen lévő közművek bizonytalan helyzete. 

 

 

Utóbbi feladatokat a réselés és a további földmunkák követték párhuzamosan a horgonykészítéssel, az alaplemez gyámolítására szolgáló cölöpözéssel, majd a szivárgó hálózat készítésével, az alaplemez építésével és a szerkezet készítésével. 

 

A Patológia felújítását egy független acélszerkezet alapozásával kezdik  

Amint arról mi is beszámoltunk, az új épületrészre már a bokréta is felkerülhetett a közelmúltban, a meglévő Patológia épületet várhatóan 2024 májusában veheti majd át a generálkivitelező vállalat. 

Amennyiben ez megtörténik, számos elvégzendő feladat vár a WHB-ra. A módosított tervek alapján a Patológia épületrészétől független acélszerkezet alapozásával kezdik majd a munkát, majd a szükséges bontások elvégzése után kerül sor a plusz egy emelet ráépítésére. Ezek után a szakipari kiváltások, építések következnek; mindezt amellett, hogy az épület többi részében a folyamatos üzemszerű működést fenn kell tartani. Az egyetem ezt többek között azzal segítette, hogy a bonctermeket ideiglenesen kiköltöztette az épületből. 

 

 

Korareggeli szállításokkal oldják meg az organizációs kihívásokat 

Nagy Sándor létesítményfelelős (WHB) lapunkhoz eljuttatott összegzéséből az is kiderült, hogy egy belvárosi helyszín minden kihívása jelentkezik a projekt megvalósítása során, ezek közül a legnagyobb természetesen az organizáció.

A folyamatos működés biztosítását a nehézségek ellenére is ütemezetten oldják meg a kivitelezők: kora reggeli szállításokkal és ideiglenes, építés alatt érvényes forgalomtechnikai engedélyek birtokában halad a munka.

 

 

Szintén kihívás a közművek kuszasága, hiszen ilyen régi épületnél nem áll rendelkezésre sem az épületről, sem a környezetéről valós közműhálózati tervcsomag. Az átalakítások és felújítások során pedig számos, mára használaton kívüli és így rejtett vezetékkel találkoztak már eddig is az építők. 

 

Az épület nagyot lép előre a fenntarthatóság terén 

A szakember beszámolójából az is kiderült, hogy a Semmelweis Egyetem épületenergetikai korszerűsítés eredményeként 72 darab talajszondát telepítenek (ennek egy része már elkészült) a komplexumhoz a hozzá tartozó komplett hőközponttal, amely a hűtést-fűtést és a használati melegvíz jelentős hányadát biztosítja. 

Mindezt kiegészítve a tetőfelületeken napelemeket helyeznek el. „Ezen projektelemeknek köszönhetően a létesítmény üzemeltetési költségei csekély mértékben függenek majd az energiahordozók beszerzési költségének változásaitól” – hangsúlyozta zárásként Nagy Sándor létesítményfelelős. 

Galéria

Mi épül?WEST HUNGÁRIA BAU Kft.Semmelweis Egyetemegészségügyi fejlesztés

Hírlevél

Hirdetés