2024.05.19, Vasárnap
Múltidéző műemlék újult meg modern Mapei megoldásokkal
Fotók forrása: Lechner Fotótár, Galéria Invest Kft., Mapei Kft.

Múltidéző műemlék újult meg modern Mapei megoldásokkal

Mapei Kft., magyarepitok.hu

2024.05.07. 10:00 - Füzi Nikolett

A Galéria Invest Kft. generálkivitelezésében, Mapei termékek felhasználásával újult meg az Ursziny–Beliczey-kúria klasszicista stílusú műemléki épülete, amely immáron egy új, modern épületrésszel is kiegészülve állt újra a közösség szolgálatába.

Hirdetés

Az 1840-es években épült békéscsabai Ursziny-Beliczey kúria Békéscsaba egyik történelmi épülete. A kúria állapota az elmúlt évtizedekben jelentősen leromlott, de végül a békéscsabai önkormányzat az értékes épület megmentése mellett döntött. A felújítás generálkivitelezője, a Galéria Invest Kft. a talajvíz elleni szigetelésnél, a hidegburkolásnál és a lapostető szigetelésénél is a Mapei Hungary Kft. termékeit alkalmazta, ennek köszönhetően pedig új otthonra találhatott benne a Békéscsabai Napsugár Bábszínház.

 

 

Békéscsaba színes múltjának újabb darabja újult meg

A békéscsabai Munkácsy-negyedben található Ursziny-Beliczey kúria a legnagyobb műemléki értékeket képviselő épületek közé tartozik a városban. A Gyulai úton található földszintes, szabadon álló, klasszicista kúriát az 1840-es évek végén Urszinyi Andor építtette, amikor a tulajdonos meghalt, akkor megvásárolta a Beliczey család.

Az épület a már több mint 180 éves történelme alatt sok híres személyhez kötődött, de a 20. század viharos eseményei - köztük a két világháború és a kommunista rendszer évei - nem kedvezett neki. Az ingatlan az évek során elhanyagolttá vált, és kétséges volt, megőrizhető-e egyáltalán az utókor számára. A kúria igen leromlott állapotban volt, vizes volt a pincéje, mállott a vakolata, a nyílászárók teljesen elhasználódtak, hullott a födémvakolat és be is ázott az épület.

 

Forrás: Lechner Fotótár LTK/VÁTI/MV/9/08                                                          Forrás: Lechner Fotótár LTK/VÁTI/MV/9/07

 

Végül azonban a Munkácsy-negyed projekt részeként, a Modern Városok Program segítségével Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata megmentette az épületet: 2018-ban megvásárolta, majd felújította és kibővítette azt.

A műemlék most már újra a közösség szolgálatában áll, és folyamatosan hangos és boldog gyermekzsivaj tölti be a teret, hiszen itt talált otthonra a város egyik nemzetközileg is ismert intézménye, a több mint 70 éves múltra visszatekintő Békéscsabai Napsugár Bábszínház.

 

 

A kúria felújítása

A 2021 és 2023 között zajlott felújítás során a 350 négyzetméter alapterületű kúria eredeti állapotának visszaállítása volt a cél, illetve a Bábszínház számára egy új szárnnyal is kibővítették az ingatlant. A felújítás és az új épület tervezését a Fajzi Építész Stúdió Kft., a kivitelezést pedig a Galéria Invest Kft. végezte.

A rekonstrukció során több területen is használták a Mapei termékeit:

1. Talajvíz elleni szigetelés – 1 600 m2
Az építmény talajvíz elleni szigetelésénél – 1 600 m2 felületen – a Polyglass Flexo S6 Premium modifikált bitumenes vízszigetelő lemezt, illetve a Polyglass Polyprimer gyorsan száradó, oldószeres bitumenes kellősítőt alkalmazták a szakemberek.

 

 

2. Hidegburkolás – 950 m2
Az előtér, a közlekedők, illetve a vizes helyiségek padlójának és falának hidegburkolásánál a kivitelező a Mapei Ultraplan Eco 20 önterülő aljzatkiegyenlítőjét használta. A kerámialapokat Adesilex P9 ragasztóágyba fektették, a fugázáshoz pedig a Keracolor FF Flex fugázóanyaggal végezték.

A vizes helyiségeknél szükség volt vízszigetelésre is, itt a kivitelezők

  • a szigeteléshez a Mapelastic kétkomponensű, rugalmas cementkötésű habarcsot,
  • a hajlaterősítéshez a Mapeband Easy szalagot,
  • a hézagtömítéshez pedig a Mapesil AC rugalmas szilikont használták.

 


 

Mindezen felül 550 m​felületen valósult meg a lapostető szigetelése is. Az épület tetőzetének szigetelésénél a szakkivitelező Lipták Pálnak két megoldást kellett kiviteleznie:

  • az egyik egy nem járható lapostető, frakcionált kavics leterhelő réteggel,
  • a másik pedig egy járható lapostető, a fent említett kavicsrétegen felül egy járdasávon 40x40 cm-es fagyálló kőlapburkolattal ellátva.

A szakember a munkálatokhoz mindkét megoldás esetében az alábbi rétegrendet alkalmazta:

 

 

Ahol a történelem találkozik a művészettel

A kúria épületének megújulása lehetővé tette, hogy a látogatók ne csak egy történelmi épületet csodálhassanak meg a jövőben, hanem egy sikeresen működő kulturális intézményt is, amely összeköti a múltat a jövővel.

A Mapei büszke arra, hogy termékeivel részt vállalhatott ennek a történelmi műemléknek a megmentésében.

A felújítás részleteiről látványos videó is készült a helyszínen:
 

 

Galéria

Mi épül?Mapei Kft.Galéria Invest Kft.Fajzi Építész Stúdió Kft.műemlékfelújításrekonstrukcióBékéscsabaépítőipari alapanyagok

Hírlevél

Hirdetés