2024.07.01, Hétfő
Modernizálták a Sárospataki Végardó Fürdő úszómedencéjét

Modernizálták a Sárospataki Végardó Fürdő úszómedencéjét

magyarepitok.hu

2024.06.28. 13:26 - Sándor Csilla

A Cemix termékeivel újult meg a közkedvelt Végardó Fürdő úszómedencéje.

Hirdetés

 

A képre kattintva galéria nyílik.

A kánikula beköszöntével birtokba vehették a látogatók a sárospataki Végardó Fürdő felújított úszómedencéjét. A népszerű fürdőhelyhez a környékbeliek ezernyi emléke kötődik, sok fiatal tanult meg úszni a létesítményeiben.

Maga a fürdő születése is rendkívüli, mondhatjuk, hogy a népakarat hívta életre. Az 1950-60-as évek fordulóján Sárospatak és környékén rengeteg fúrást végeztek ásványkincsek – elsősorban kőolaj – utáni kutatások során. Ennek során tört a felszínre a végardói község központjának közelében a víz. Egy másik fúrás során, amelyet a település déli végében, a Bodrog magaspartján 1960-ban végeztek 48,3 fokos vízre bukkantak. A forrást lezárták, de egy cső kivezetésével biztosították a vízvételt. A folyóparttól 30 méterre lévő fúrás körül a víz azonban elmosta a földet, ami a Bodrogba csúszott és egy mély, helyenként 4-6 méteres tölcsért alakított ki. A környéken élők a folyó felé vízszintesen kinyúló cső végét ellapították, így a víz 5-6 méteres sávban a levegőben kissé lehűlve zuhogott az alatt állókra.

 

 

A leleményes helyiek gáttal fogták fel a gyógyvizet

A fürdőzők fából kis gátat emeltek, hogy visszatartsák a vizet és  így egy nagyjából 30 négyzetméteres, teraszos medencét alakítottak ki. Ez a rögtönzött fürdőhely olyan népszerűvé vált, hogy a vízügyesek korabeli jegyzőkönyve szerint 1961-ben egy szeles, április eleji szombaton több mint 300 ember tartózkodott a vízben. Még abban az évben a helyi hatóságok irányításával a jelenlegi fürdő területén társadalmi munkával megépült az első, meszelt falú medence. Azóta az évtizedek során továbbiakkal bővült a fürdő. A létesítményt gyógyhatású vízzel két kút szolgálja ki, amelynek hőfoka a kútfejnél 49 ˚C.

 

 

Tartós megoldást kerestek az úszómedence felújításánál

Az 1970-es években úszó-, majd tanmedence is épült. Előbbi az elmúlt hónapokban teljes felújításon esett át. A közelmúltban készült el az üzemeltetést végző PATAQUA Kft. megbízásából az úszómedence burkolatcseréjével a kivitelezést végző CZP 2006 Kft.

 

 

Juhász Péter, a PATAQUA a társaság műszaki vezetője portálunknak elmondta, korábban fóliaburkolata volt a medencének, amely elhasználódott. Többször javították a szakadási hibákat, de az anyag annyira elfáradt, hogy idővel bárhol előfordulhatott már, hogy a szigetelés átengedte a vizet, ezért végül a medence teljes felújítása mellett döntöttek.

A beruházás elkezdése előtt megvizsgálták, hogy milyen lehetőségek állnak rendelkezésre a medence korszerűsítésére, végül az újbóli fóliázás helyett, a csempeburkolat mellett döntöttek.

 

Három hónap alatt modernizálták a medencét

 

 

Juhász Péter elmondta, hogy a munkálatok során a kivitelezést végző cég szakemberei elbontották a rajtköveket, az uszodarácsot, a rácstartó profilt és a fóliaburkolatot is. A helyreállítás során kiegyenlítették a medence oldalfalát, padlóját. A vízszigetelés elhelyezésén kívül, a medence, a vályú, a külső medencefal és a fej burkolása valósult meg. Modernizálták a medence gépészetét a padlóbefúvók, a fenékürítő és medence cseréjével, továbbá új rajtköveket építettek be. A munkálatok március közepén kezdődtek el, a megújult medence átadását az idei első kánikulai időszak előtt, június 15-én adták át.

 

A víznek és a vegyszereknek ellenálló anyagokat kerestek

Juhász Péter a projekt kapcsán elmondta, hogy a kivitelező javasolta, hogy a korábban alkalmazott technológiák helyett, inkább a Cemix Hungary Kft. megoldásaival végezzék el a medence modernizálását. A műszaki vezető szerint a medence felújítása során számos szakmai kihívással néztek szembe, a megfelelő vízzárás kialakítása, a víz folyamatos terhelésének ellenálló fugázás, a falak és a padló kiegyenlítése is ezek közé tartozott. A kivitelezés során használt anyagoknak ellenállónak és tartósnak kell maradnia a medence napi használatával és az ahhoz kapcsolódó tisztítással, valamint a fertőtlenítéshez használt tisztítószerekkel szemben is.

 

 

Mérésekkel ellenőrizték a vakolatok tapadószilárdságát

A fürdő projektjéhez a Cemix termékkínálatából választott kivitelező cég. A CZP 2006 Kft. szakemberei régóta ismerik és nagy megelégedettséggel használják a Cemix termékeit. Sajtos Csaba, a cég ügyvezetője kiemelte, a medencék építése, felújítása során kritikus pont az aljzat és az oldal kiegyenlítése, amelyre tapasztalatuk szerint a Cemixnek más gyártóknál jobb megoldása van. A RENDO vakolatot kifejezetten az oldalfalak kiegyenlítésére fejlesztették ki. Gyorsan felhordható a felülettel géppel és kézzel egyaránt, a kötés utáni szilárdsága pedig magasabb más gyártók hasonló célra készített termékeinél.

A munkálatok másik kritikus része a medencék fugázása volt. A medencefelújításban jelentős tapasztalatokkal rendelkező cég ügyvezetője szerint a Cemix sav és lúgálló epoxi fugázója a legtartósabb. A kivitelezők körében nemcsak a megbízhatósága miatt kedvelt termék, hanem azért is, mert hideg vízzel könnyen lemosható a bedolgozás után a felesleg a felületről.

 

 

Sajtos Csaba a CZP 2006 Kft. ügyvezetője hozzátette, remek szakmai kapcsolatban állnak a gyártó céggel, amelynek munkatársai helyszíni szaktanácsadással is segítették a munkájukat. Továbbá, tette hozzá a kivitelező cég ügyvezetője, a Cemix képviselője az oldalfal vakolat kialakítása után a helyszínen elvégezte a tapadószilárdsági méréseket. A kapott értékek mindkét fél számára pozitív visszajelzések voltak.

 

A gyártó és a kivitelező párbeszéde segíti a temékfejlesztéseket

Az úszómedence felújításánál a padló kiegyenlítéséhez a Cemix Kontakt CT alapozó + CT Max betonjavítószert használták fel – számolt be portálunknak a cég regionális projektvezetője. Hámori László hozzátette, a medence szigetelését az Aquastop Flex két rétegű felvitelével, a sarkokban Aquastop Tape Superflex hajlaterősítő szalag beágyazásával valósították meg. A fugázáshoz az EpoxiCol 2K Dekor, sav és lúgálló epoxi fugázóra esett a választás.

 

 

A beruházó és a kivitelező is egy hosszútávú, tartós megoldást keresett, amelyet a Cemix rétegrendje és gondos kivitelezés biztosít. A kivitelezőnek, a CZP 2006 Kft-nek nagy tapasztalata van medenceburkolásban – mondta el Hámori László. Az utóbbi években több medencét készítettek a Cemix termékeivel.

 

 

A gyártó és a kivitelező cég együttműködése is korábbra nyúlik vissza. Hámori László elárulta, 2015-ben, elsőként használták és tesztelték a Rendo oldalfal kiegyenlítő vakolatunkat, a Berekfürdői Gyógy és StrandFürdő projekt kapcsán. Ezzel segítségünkre voltak a termék fejlesztésében. Tanácsaikat és tapasztalataikat felhasználtuk a termékfejlesztés során. A kivitelezőtől azt a visszajelzést kaptuk, hogy azért szereti mi termékeinket, mert az általunk ajánlott rétegrend hosszútávon is jól működik, melyet a korábbi években a mi anyagainkkal készített medencék igazolnak.

Galéria

Mi épül?Cemix Hungary Kft.SárospatakfürdőfejlesztésPATAQUA Kft.CZP 2006 Kft.

Hírlevél

Hirdetés