2024.10.24, Csütörtök
Újabb épület támogatja Balatonfüred kétévszázados fürdőkultúráját

Újabb épület támogatja Balatonfüred kétévszázados fürdőkultúráját

magyarepítok.hu

2024.06.14. 15:00 - Móré Levente

A Balaton legelegánsabb strandjának területén új kabinépületet emelhet a VEMÉV-SZER.

Hirdetés

Balatonfüred fürdőtelepe több, mint kétszáz éves, hiszen már 1820-as években állt itt egy kisebb méretű fürdőház, amelyet a bencés rend annak ellenére állított fel, hogy a korabeli vélekedés szerint a Balaton vízétől ráncos lesz az ember bőre. A 19. század fokozatos szemléletváltása azonban a Balaton népszerűségét is elhozta. Ebben segítségükre volt a legendás 1863-as vízállás is, amely a rendkívüli szárazság miatt olyan alacsony volt, hogy hasonlóra még a legidősebbek sem emlékeznek. Kihasználva a partok kiszáradását a következő néhány évben kiépítették a partot és létrehozták a Balaton ma is talán legnépszerűbb sétaútját, az egykori Deák sétányt, amit később Tagore sétányra kereszteltek át.

1889 júniusában történt a következő nagy esemény Balatonfüred életében: a fürdőévad nyitányaként a nagyközönség használatba vehette a Czigler Győző által tervezett modern fürdőházat, amely a Balaton-part legnagyobbja volt. Ezek a fürdőházak behálózták a partokat, mára azonban csak Keszthelyen láthatjuk az eredeti építményt. Az új, 12 tornyos fürdőház száz méter hosszú volt, elegáns várótermet és 90 öltözőkabint helyeztek el benne, homlokzatán pedig a Czuczor Gergely által írt, de Kisfaludy Sándornak tulajdonított sorok váltak legendássá:

„Lelked szép erejét a sors hullámai edzik. E tó testednek nyújt vidor életerőt.”

 

 

450 méteren szolgálják a pihenni vágyókat

A második világháború alatt lőszerraktárnak használták a fürdőházat, amely egy bombatalálat miatt teljesen megsemmisült. Szellemi örökségét ugyanakkor a Balaton-part legelegánsabbnak tartott fürdőhelye, az Esterházy strand viszi tovább. Fürdőstégekkel, gyönyörű tihanyi panorámával, kedvező mederkialakításával és lidós partszakasszal várja a fürdővendégeket. A Tagore sétány keleti végén található strand megjelenésében, gondozottságában a régió éllovasa, amelynek partszakasza 450 méter, parkosított pihenőterülete 29 ezer m2, fürdőzésre kijelölt vízfelülete pedig 60.000 m2.

 

 

Kortárs igényekre szabott épület születik

E strand keleti felén építhet most kabinépületet a VEMÉV-SZER, ahol a korábbi öltöző épület részleges bontásával indult a projekt 2024. február elején – tudtuk meg György István főépítésvezetőtől. Helyére egy nagyjából 34 x 14 méter befoglaló méretű, kétszintes új öltözőépület épülhet vasbeton és tégla vegyes szerkezettel.

„Az épület fő feladata a strandon pihenők magas szintű kiszolgálása az öltözés és tisztálkodás terén; helyet ad továbbá tárolóknak, raktáraknak és az itt dolgozók részére tisztálkodási lehetőséget biztosít” – részletezte a főépítésvezető.

Jelenleg a keleti szárny és a központi épületrész záró vasbeton födémének betonozási munkáihoz kapcsolódó előkészítő munkák, zsaluzások és betonacél szerelések zajlanak a megrendelő a balatonfüredi PROBIO Zrt. megbízásából, de mint megtudtuk:

„a nyugati szárny emeleti vasbeton szerkezeteinek (pillérek és falak) betonozási és a szerkezeti kerámia falak falazási munkái is folyamatban vannak. Elindult a keleti szárny földszinti válaszfalak falazása és a villamos alapszerelés is.”

 

 

Nehézségek ellenére is jól halad az építkezés

A nyugati szárny vasbeton zárófödémének zsaluzása, betonacél-szerelése és betonozása következik hamarosan, valamint folytatódnak a földszinti válaszfalazási és villanyszerelési munkák. A tervek szerint júniusban a földszinti oldalfalak vakolása is megkezdődhet.

 

 

Közvetlenül a Balaton-parton végzett munkák mindig nagy kihívást jelentenek a magasan lévő talajvízszint miatt.

„Ez a mi esetünkben is így volt – mesélte György István. A szerkezetépítési szint alatt már 10-15 cm-re talajvíz áll, ezért a tömbalapok ásása és betonozása során folyamatosan szivattyúzni kellett a vizet az alaptestekből, hogy azok betonozhatók legyenek. A magas talajvíz a gépek mozgását is nehezítette, mivel folyamatosan sárban kellett dolgoznunk. Ilyen esetekben mindig sikerélmény ha ’kijövünk a földből’, vagyis megindul a talpgerendák és alaplemezek kivitelezése.”

2025 március elején pedig már át is adhatják a közönségnek a balatoni térség egyik legrégebbi fürdőhelyének legújabb épületét.

 

 

Galéria

Mi épül?VEMÉV-SZER Kft.Balatonfüredstrandfürdőfejlesztés

Hírlevél

Hirdetés