2024.09.14, Szombat
Előregyártott elemekkel és ritkaságnak számító tetőmegoldással születik újjá a Duna kapujában a leégett áruház

Előregyártott elemekkel és ritkaságnak számító tetőmegoldással születik újjá a Duna kapujában a leégett áruház

magyarepitok.hu

2024.08.30. 08:30 - Sándor Csilla

Napokon belül, alig fél év leforgása alatt eléri szerkezetkész állapotát Szentendrén, a HÉV végállomásánál a SPAR új, több mint 4 ezer négyzetméteres áruháza. A kivitelezés határidejének betartását, az épület tűzállóságának biztosítását a Leier előregyártott termékei segítik.

Hirdetés

A február végi alapkőletétel után újabb mérföldkőhöz érkezett Szentendrén a három évvel ezelőtt leégett áruház közelében a SPAR új épületének kivitelezése. A generálkivitelező, Dryvit Profi Kft. és a Ferrobeton Zrt. szakemberei többek között a Leier előregyártott vasbeton szerkezeteinek felhasználásával, alig fél év alatt elérték az egyedi homlokzattal épülő több mint 4000 négyzetméteres épület szerkezetkész állapotát.

 

 

Megszépítik az áruház környékét is

Ahogy arról portálunk korábban beszámolt, zöldmezős beruházásban egy sétánnyal és egy új parkkal együtt építi fel a SPAR Szentendrén a HÉV végállomásnál új áruházát. A 4000 négyzetmétert meghaladó épület területének több mint a felét az új mélygarázs teszi ki, a földszinten lévő szupermarket alapterülete közel ezer négyzetméteres lesz, ahol korszerű eladóteret alakítanak ki.

 

 

Előregyártott falelemek segítették az időtakarékos kivitelezést

A generálkivitelezést végző Dryvit Profi Kft. mellett az épületszerkezet megépítésében a Ferrobeton Zrt. szakemberei vesznek részt. Kovács Csaba, a Ferrobeton építésvezetője portálunknak elmondta,

augusztusban befejeződik az épület szerkezetépítése, és elkészülnek a tetőszerkezet kivitelezésével is.

A projektnél a Leier előregyártott vasbeton kéregfal elemeit alkalmazták, amelyre a helyszíni kivitelezés időtakarékos megvalósítása és a felület minősége miatt esett a választás.

 

 

Különleges tetőszerkezet és homlokzati megoldások

Kovács Csaba hozzátette, az épület alapozása monolit szerkezet, a garázsszint előregyártott pillérek és  gerendák felhasználásával épült meg. Az épület földszintjénél szintén előregyártott pilléreket és kéreg panelfalakat alkalmaztak, ahol pedig szükséges volt a merevítéshez, ott monolit falakat építettek.

 

 

A szentendrei áruháznál a földszint kialakításánál a kalodákban leszállított Leier kéregfal elemeket toronydaru segítségével emelték a beépítés helyére.

Magas tűzterhet elbíró kéregfalat építettek be

A szentendrei áruház kivitelezésénél a földszinti tűzgátló monolit falak kiváltására a Leier összesen 880 négyzetméter kéregfal gyártására és szállítására kapott megbízást – mondta el portálunknak Radnai Gábor, a Leier előregyártott vasbeton szerkezeteinek termékmenedzsere.

 

 

A projekt előtörténete – az előző áruház megsemmisült a tűzben – alapján olyan megoldásra volt szükség, ahol a falak megfelelnek a szigorú tűzvédelmi előírásoknak és elbírják a kétoldali REI 180 tűzterhet. Ez azt jelenti, hogy a beépített termékek tűz esetén betöltik az épületben a szerepüket, funkciójukat (pl. tartópillérek, lépcsők) az előírt időtartamig.

 

 

A Leier kéregfal (LKF) megfelel ezeknek az elvárásoknak a tartós és állandó minősége révén. Radnai Gábor hozzátette, további szempont volt a szűk kiviteli határidők miatt, hogy olyan termékeket építsenek be, amellyel gyorsan és esztétikusan kialakítható a teljes faltest, melyek lekövetik az egyedi tetőszerkezet geometriáját.

A korszerű gyártástechnológia következtében a falak felülete kellően homogén, sima külső felülettel rendelkezik, ami kulcskérdés volt, hiszen a falak jelentős része látszó felületként megmarad.

Radnai Gábor hozzáfűzte, a Leier tűzgátló kéregfalakat (LKF) több sikeres belvárosi társasház projektjénél is alkalmazták már, foghíjbeépítésnél tűzgátló falak kiváltására.

Az új szentendrei SPAR szupermarketben rövidesen elkezdődik a belső terek kialakítása. A tervek szerint a jövő év első negyedévében nyit majd ki az áruház.

 

 

Galéria

Mi épül?SzentendreLeier Hungária Kft.Dryvit Profi Kft.SPAR áruház

Hírlevél

Hirdetés