2024.10.22, Kedd
Megújul hét Duna-parti település ivóvízellátó rendszere Fejér vármegyében
Fotó: illusztráció (magyarepitok.hu)/Dernovics Tamás

Megújul hét Duna-parti település ivóvízellátó rendszere Fejér vármegyében

Forrás: MTI, magyarepitok.hu

2024.08.08. 13:35 - Sándor Csilla

Az ercsi vízbázis felhasználásával, új kutak és gerinc- és távvezeték létesítésével javítják Adony, Beloiannisz, Besnyő, Iváncsa, Kulcs, Pusztaszabolcs, Velence ivóvízellátásának minőségét - hangzott el a beruházás projetnyitó eseményén.

Hirdetés

A fejlesztést az Építési és Közlekedési Minisztérium és a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. konzorciuma valósítja meg. A kivitelező, ahogy arról portálunk korábban beszámolt az uniós közbeszerzési adatok szerint a Mészáros és Mészáros Zrt.

 

Fotó: Illusztráció / magyarepitok.hu / Dernovics Tamás

 

Új vízbázisra tér át hét település

A Duna-parti települések ellátását a kapacitás bővítésével és a technológia modernizálásával a fejlesztés révén, új vízbázisból oldják meg. A projekt részeként 900 méter gerincvezeték kiépítésén kívül, megvalósítják a kétirányú nyomásfokozást Velence és Kulcs irányába.
Összesen 21 kilométer hosszúságban új távvezetékek épülnek Kulcs, Velence, Beloiannisz és Besnyő településeken.

Napelempark biztosítja a hálózat áramigényét

A fejlesztés további elemei lesznek: az új nyomásfokozó térszíni gépházak, valamint a fertőtlenítők létesítése, ezenkívül több településen glóbusz- és telephely-rekonstrukció is megvalósul.
A megépülő napelempark teljes egészében képes lesz ellátni a vízhálózat áramigényét.
 

Fotó: Illusztráció / magyarepitok.hu / Bernát Benjámin

 

A vízkészletekkel való gazdálkodásra kerül a fejlesztések hangsúlya

A projekt sajtónyilvános nyitórendezvényén V. Németh Zsolt, az Energiaügyi Minisztérium víziközmű-ágazatért és vízgazdálkodásért felelős államtitkára azt hangsúlyozta, hogy a vízügyek területén áthelyeződik a hangsúly a vízkészletekkel való gazdálkodásra a kárelhárításról és -megelőzésről. Elmondta, hogy idén mintegy 200 milliárd forintot fordít az ország a víziközmű ágazatra, ezen belül mintegy 100 milliárdot rekonstrukcióra, mint amilyen a Duna mentén is megvalósul. Az említett beruházás 13 milliárd forintból valósulhat meg Fejér vármegyében.

 

 

2025 év végére készülhet el a fejlesztés

A projektnyitó eseményen Bóta Györgyi, a DRV Zrt. vezérigazgatója kiemelte, hogy jövő év végéig 7 település ivóvízellátása javul a térségben, ahol a vízbázisbővítés és -váltás szükségessé vált, mivel a jelenleg használt ivóvízkút évtizedekkel ezelőtt épült, az azt kiszolgáló műtárgyakkal együtt.  

Mi épül?Építési és Közlekedési MinisztériumDunántúli Regionális Vízmű Zrt.vízbázisMészáros és Mészáros Kft.AdonyErcsiVelenceKulcsBeloianniszBesnyőIváncsa

Hírlevél

Hirdetés