2024.09.12, Csütörtök
Üde játékosság, precíz szerkezet – jól halad a Somló jelképének bővítése

Üde játékosság, precíz szerkezet – jól halad a Somló jelképének bővítése

magyarepitok.hu

2024.08.21. 15:43 - Móré Levente

Posztmodern jegyeket is magába foglaló, a tájba illeszkedés egy szokatlan kísérleteként épült korábban a Kreinbacher Birtok somlóvásárhelyi központja. A Birtok bővítéseként a pezsgőérlelő üzem szerkezetépítési munkáit a Metál Hungária Építő Kft. megbízásából az ÉPI végzi.

Hirdetés

Hazánk egyik legismertebb borászati épületegyüttesét alkotják az Ekler Dezső tervezte, a Somló hegy lábára felfutó Kreinbacher Birtok épületei. A 2011-ben átadott borászat és a pezsgőpincészet a vulkanikus hegy egykori lávafolyamait és bazaltszikláit idézik meg. A borászat egy mesterséges dombba simul, a pezsgőpincészet részben kiemelkedik környezetéből; a monolit vasbetonból kialakított belső terek geometriája pedig a környezetet alakító földtani erők hatásait tükrözik vissza az épületek belsejében.

 

A képre kattintva galéria nyílik.

 

A méltán híres Birtok fejlődése is folyamatos: 2015-ben szálláshelyekkel bővült, 2018-ban adták át a Bársony István tervezte Balance landmarkot, 2023 májusában pedig elkezdődött a pezsgőüzem nagyléptékű fejlesztése, amelynek vasbeton szerkezetét a korábbi egységeken is dolgozó Épszerk-Pannónia Invest Kft. építi meg.

A Birtok új pezsgőérlelő üzeme a Rekontir Architects Tervező Kft. tervei alapján készül, melynek során egy mélyen a földbe süllyesztett, zöldtetős épület létrehozása a feladat. Badar Péter, az ÉPI létesítmény főmérnöke segített több részletet megismerni.

 

 

Kiemelt minőségű betonelemekre volt szükség

„Először a mélyépítési munkák zajlottak, résfalazással és cölöpözési munkafolyamatokkal, majd idén áprilisban elkezdődött a vasbeton szerkezetépítés, amely során a monolit vasbeton szerkezetek mellett előregyártott vasbeton elemeket is beépítünk.”

 

 

– tudhattuk meg Badar Pétertől. A tervező és a megrendelő ugyanis az új üzemépületet a már meglévőkhöz igazítva zöldtetővel, jelentősen a föld alá süllyesztve képzelte el. Az új üzemépület nyaktaggal kapcsolódik a mellette álló központhoz, amely logisztikai kapcsolatot biztosít majd a két épület között. Badar Péter hozzátette:

„Tekintettel az épület tömegére, ez jelentős mértékű besüllyesztést, továbbá a szárazsági követelményeknek megfelelő vízzáró megoldások alkalmazását követelte meg.”

 

 

Kiemelkedően jó minőségű, közel látszóbeton szintű betonfelületeket kell létrehoznia az ÉPI munkatársainak a monolit és előregyártott szerkezetek kivitelezése során is. Ennek érdekében az Ercsiben található üzem által előállított több, mint 300 gerenda nagyrésze nem csupán a lehető legjobb minőségben készül, de előfeszített is az extrém mértékű hasznos teher (40 kN/m2) miatt. Ezek mellett nagyságrendileg 5.200m2 födémpanelt és 18 lépcsőkart is az ÉPI előregyártó üzeméből szállítanak a helyszínre, így téve lehetővé a gyors és gazdaságos kivitelezést.

 

Javában zajlik a szerkezetépítés

Bár a teljes szerkezetépítés 2025 februárjában fejeződik be, a mélyépítési munkákat június közepére lezárták. Elkészült a 2.600 m2 alapterületű, 60 cm vastag, cölöpökkel gyámolított, rugalmas ágyazású alaplemez betonozása, amelyet a P2 szint 5,7 méter magas bélésfalainak és pilléreinek építése követ.

 

 

Az ÉPI már P2 szint feletti födém monolit főtartó gerendáinak zsaluzási és betonacél-szerelési munkáit végzi, amelyekhez szorosan kapcsolódik az előregyártott gerendák és a födémpanelek elhelyezése. Az előregyártott födémgerendák és a bélésfalak kapcsolata során különös figyelmet kellett fordítani a vízzáróságra, hiszen a pinceszinteken porszárazsági követelményeknek kell megfelelnie a kivitelezőknek.

 

 

„E csomópontot – részletezte a létesítmény főmérnök – úgy oldották meg a tervezők, hogy az egyébként 45 cm és 55 cm vastag falakból csak a gerendavasalás bekötéséhez szükséges részt rekesztették ki, így a fennmaradó falvastagsággal már biztosítható a vízzárás.”

Amint az elvégzett munkákkal kapcsolatban Badar Péter hangsúlyozta: „kihívást jelentett emellett az alaplemez ütemes betonozása a nagy betonmennyiség és a szűkös rendelkezésre álló terület miatt, de a szakembereink és a betonüzemek rugalmassága, felkészültsége segített sikerre vinni a feladatot.”

 

 

Galéria

Mi épül?Épszerk-Pannónia Invest Kft.Somlóborászatszerkezetépítéselőregyártott betonelemek

Hírlevél

Hirdetés