2024.09.19, Csütörtök
Dél-Budán készült el a főváros legújabb infrastruktúra-fejlesztése
Steiner Attila államtitkár és Katona Ádám vezérigazgató-helyettes (középen j-b) átvágja a szalagot az E.ON Hungária csoport dél-budai transzformátor-alállomás átadóján (középen j-b) Fotók: MTI/Szigetváry Zsolt

Dél-Budán készült el a főváros legújabb infrastruktúra-fejlesztése

mti

2024.09.19. 10:52 - Szabó Ákos

Az elektromos hálózat részeként működő trafóház mintegy 22 ezer lakossági ügyfél áramellátásáért felelős.

Hirdetés

Újabb transzformátor-alállomást létesített az E.ON Hungária csoport a dél-budai Őrmezőn a terület ellátásbiztonságának növelése érdekében, a 3,76 milliárd forintos beruházást részben európai uniós forrásból, részben pedig saját finanszírozásban valósította meg a vállalat.

 

MTI/Szigetváry Zsolt

 

Teljesen automatizált komplexum készült el

A létesítmény szeptember 18-i átadóján Katona Ádám, az E.ON Hungária csoport hálózatokért felelős vezérigazgató-helyettese ismertette: a beruházás célja, hogy a térség megnövekedett energiafogyasztási igényeire megoldást nyújtson, erősítse az ellátásbiztonságot, és további megújulóenergia-forrásokat tudjanak a hálózathoz csatlakoztatni.

Az alállomás csaknem 22 ezer lakossági ügyfél áramellátását szolgálja, de kiszolgálja majd a jövőben megvalósuló létesítmények igényeit is, például áramot biztosít majd a közelbe tervezett Dél-Budai Centrumkórháznak

- közölte.

A 3500 négyzetméteres alállomáson a transzformátorok és minden berendezés működése teljesen automatizált, távolról felügyelhető. A vezérigazgató-helyettes a beruházás különlegességeként említette, hogy a hazai lakossági energiaellátásban először alkalmaztak okostranszformátorokat, amelyek folyamatosan gyűjtik és elemzik az adatokat saját működésükről, előre jelezve így az esetleges működési zavarokat.

 

160 milliárd forintos program részeként készült el

A létesítmény szeptember 19-i átadóján Steiner Attila, az Energiaügyi Minisztérium (EM) energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkára kifejtette: az új beruházás hozzájárul ahhoz, hogy sokkal rugalmasabb legyen a hazai villamosenergia-hálózat, sok ilyenre van még szükség az ország minden területén. Felidézte: a beruházások ösztönzése érdekében 160 milliárd forint keretösszegű, az uniós Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) forrásaiból finanszírozott programot indítottak, ennek részeként valósult meg az őrmezői transzformátor-alállomás.

 

Mi épül?E.ON HungáriaŐrmezőXI. kerületBudapestinfrastrukturális fejlesztésinfrastruktúraenergetikai beruházásHelyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF)

Hírlevél

Hirdetés