2024.09.28, Szombat
Környezetéhez igazodó, szolid formálású épület erősíti a hazai bolgár kisebbséget

Környezetéhez igazodó, szolid formálású épület erősíti a hazai bolgár kisebbséget

magyarepítok.hu

2024.09.28. 08:05 - Móré Levente

Kortárs építészeti eszközökkel jeleníti meg a magyarországi bolgárság életerejét a bolgár nemzetiség eddigi legnagyobb beruházása, a a HÉP és a Possibulid kivitelezésében épült Bolgár Kulturális Központ.

Hirdetés

A Horváth Építőmester Építőipari Zrt. (HÉP) és a Possibuild Építőipari és Szolgáltató Kft. kivitelezésében épült, Budapest IX. kerületében álló Bolgár Kulturális Központ májusi átadóünnepségen részt vett Dr. Sulyok Tamás, Magyarország köztársasági elnöke és Rumen Radev, a Bolgár Köztársaság köztársasági elnöke is.

 

 

Két államfő avatta

Többször is beszámoltunk a Szent Cirill és Szent Metód Bolgár Pravoszláv Ortodox Templom mellé, a fővárosi Vágóhíd utcában épült Bolgár Oktatási és Kulturális Központ kivitelezéséről. Az egymásba forgatott téglatestekből formált, háromszintes épülettömeg, amelyet a véletlenszerűen egy-egy irányba, rézsútosan elhúzott nyílászáró-keretezések lazítanak, a magyarországi bolgárság életerejét, élni akarását is megjeleníti. Szerkezeti különlegessége – ahogyan egy korábbi cikkükből is kiderül – a földszinti födém, amely részben monolit, részben pedig előregyártott elemekből készült. Amint az épület múlthoz való kapcsolódását illetően Sulyok Tamás köztársasági elnök is hangsúlyozta ünnepi beszédében:

„a magyarországi bolgárságnak van miből merítenie, kultúrájukhoz hozzátartozik mind az összegyűjtött tudás, mind a hagyományok világa.”

Nemcsak a számos hasonlóságot felmutató közös közép-európai történelem vagy a Duna-folyó sodró vize köti össze a magyarokat és a bolgárokat, de ennél is lényegesebb a barátság, az értékközösség, a másik kultúrájának megbecsülése, s ennek fontosságát erősítik ezzel az avatóünnepséggel is – idézte a köztársasági elnököt az MTI.

 

 

A valaha volt legnagyobb központ épült fel

„A bolgárok és a magyarok kapcsolata a barátságról és a megbecsülésről szól”

– erősítette meg Rumen Radev, a Bolgár Köztársaság köztársasági elnöke is, hangsúlyozva: az összefogással az értékek Európájának szellemiségét követjük, vagyis alapnormának tekintjük, hogy a nemzetek, a nemzetiségek műveltséget, tudást, értéket hordoznak.

 

 

2022 márciusában kezdődhetett meg az építkezés. A nagyjából két év alatt, több nehézség ellenére (mint a magas talajvíz miatti pluszmunkák), határidőre felépült új, mintegy hárommilliárd forintból kialakított komplexumban a magas színvonalú, korszerű épület mellett játszóudvart is létrehozhatott a HÉP és a Possibuild a bolgár nemzetiség részére. Ezzel pedig a bolgár nemzet legnagyobb beruházása zárult le Magyarországon. A két nemzet együttműködését is bemutató központ erősíti az egyházi és nemzetiségi kapcsolatokat és hozzájárul a történelmi, nyelvi, illetve kulturális hagyományok megerősítéséhez, sőt, a turizmus fejlesztéséhez is. A létesítmény távlati célja pedig, hogy az ne csak az itt élő bolgárokat szolgálja, hanem európai oktatási, továbbképzési hely legyen.

 

Galéria

Mi épül?Horváth Építőmester Zrt.Possibuild Kft.bolgár nemzetiségkulturális központkulturális beruházásBudapest

Hírlevél

Hirdetés